Senterpartiets landsmøte:Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering

BYRÅKRATENES SENTRALISERING: Marit Arnstad angrep regjeringspartiene for å la byråkrater sentralisere Norge.
BYRÅKRATENES SENTRALISERING: Marit Arnstad angrep regjeringspartiene for å la byråkrater sentralisere Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-politiker Marit Arnstad trakk frem energiministerens behandling av industrien i Lierne som «høl-i-hue-Norge», og anklager regjeringen for å sette ut sentralisering til byråkrater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HAMAR (ABC NYHETER): Først fikk utkantkommunen Lierne i Trøndelag 30 millioner kroner i statlig omstillingsstøtte til lokal industri.

Kommunen lyktes så godt at infrastrukturen ikke klarer å henge med.

Det er ikke nok strøm til den nye industrien. Strømnettet er rett og slett for dårlig.

Denne historien trakk Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad fram i sin landsmøtetale fredag, og fortalte hva som så var regjeringens svar:

– Vet dere hva olje- og energiministeren svarer når vi spør: Er det problemer med strøm, må industrien flytte dit det er strøm. Da skal de altså flytte til en annen og mer sentral plass etter å ha fått 30 millioner til omstilling! utbrøt Arnstad.

Frp-statsråd: Da får dere flytte

Ganske riktig: I sitt skriftlige svar til Marit Arnstad skriver Frp-statsråd Kjell-Børge Freiberg at dersom kunden trenger ny nettilgang, må de være med på å betale ubygging av nytt nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil de ikke betale et slikt anleggsbidrag, er flytting alternativet regjeringen foreskriver:

«Anleggsbidraget gir kunden økonomiske insentiver til å vurdere nettilknytningen opp mot andre løsninger, som lokalisering på steder med bedre plass i strømnettet, tiltak for å redusere effektbehovet eller alternative løsninger for energiforsyning», skriver Freiberg.

Den stille sentraliseringen

Nettselskaper som altså kan avslå å bringe strøm fram til en framgangsrik bygd, er ett av mange etater og tjenester Arnstad trakk fram som drivkrefter for å sentralisere - tilsynelatende uten noe sentralt eller politisk grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den stille sentraliseringen er den regjeringen gjemmer bak byråkratene på alle plassene politikerne ikke når, sier Arnstad.

Hun viser til en oversikt i Klassekampen om at 25.000 statlige abeidsplasser står på spill de kommende årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 120 lensmannskontorer er allerede nedlagt. Sju fengsler, 45 skattekontorer og 25 trafikkstasjoner skal også legges ned, sa Arnstad og konkluderte:

– Alle områdene har noe felles: Det er i distriktene at statlige arbeidsplasser forsvinner.

– Statens lokale tilstedeværelse plukkes vekk

Arnstad nevnte videre at Veterinærinstituttet legger ned i Tromsø, Sandnes og andre steder.

– Akuttberedskapen sentraliseres. Her lar regjeringen helseforetakene selv avgjøre. Mange må vente lenger, sier hun og fortsetter:

– Dette skjer uten noen samordning. Hver sektor får holde på som de ønsker. Ingen ser en sammenheng, ingen tar politisk ansvar. Den lokale statlige tilstedeværelsen plukkes vekk.

Sp-nestlederen advarer ogå om samme utvikling i universitets- og høyskolesektoren.

– Omfattende fusjoner fører til debatt om nedlegging av studiesteder. Hvor skjer det? I distriktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En villet utvikling

– Senterpartiet kommer ikke til å sitte rolig å se på dette, lover Arnstad.

– Dess mer vi snakker om dette, dess tøffere blir regjeringen i språkbruken. Vi blir ikke bare kalt for kyniske og populistiske. I går måtte statsministeren kalle oss gammelmodige, la hun til.

– Sentralisering er et politisk valg, en villet utvikling for Høyre og Frp. De gir blaffen i at det foregår en stille sentralisering og prøver å framstille det som om det er en historisk nødvendighet, mener hun.