Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»

Tett samarbeid: Sigbjørn Aanes jobbet lenge med statsminister Erna Solberg. I Wara-saken er han fortsatt tett på Statsministerens kontor selv i sin nye rolle som partner og seniorrådgiver i First House.
Tett samarbeid: Sigbjørn Aanes jobbet lenge med statsminister Erna Solberg. I Wara-saken er han fortsatt tett på Statsministerens kontor selv i sin nye rolle som partner og seniorrådgiver i First House. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX

Her er tekstmeldingene som viser hvor tett kontakt det var mellom First House-Aanes og statsministeren da Wara-saken sprakk.

Tekstmeldinger mellom Sigbjørn Aanes og flere aktører ved Statsministerens kontor (SMK), inkludert statsminister Erna Solberg (H), kaster lys over First House-partner Aanes’ rolle i Wara-saken.

Etter en innsynsforespørsel fra Dagsavisen har SMK oversendt korrespondanse mellom partene i dagene etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer ble pågrepet og siktet av PST.

– Denne kommunikasjonen åpner for utilbørlig påvirkning av statsapparatet, mener PR-nestor Hans Geelmuyden etter å ha fått se meldingene.

Les også: Valgforsker Bernt Aardal: – Hvis man risikerer at tilliten til politikerne svekkes av at de har koblinger til PR-bransjen, har man fått et problem

«En nær rådgiver»

«Sigbjørn Aanes har i mange år vært kommunikasjonssjef i Høyre, statssekretær og en av Erna Solbergs nærmeste rådgivere», skriver First House om Aanes på sin nettside.

På kvelden torsdag 14. mars, samme dag som Laila Anita Bertheussen ble avhørt og siktet av PST, får Aanes en sms fra sin gamle sjef, statsministeren:

«Går det bra? Erna.»

«Ja. Vi er med eldste datteren nå. Tor Mikkel er oppe til avhør. Han skal snart være ferdig, så da kommer de rett ned hit», svarer Aanes.

I denne tekstmeldingen er én eller flere påfølgende setninger sladdet.

LES OGSÅ: Wara er «helt på linje» med samboeren om at hun er uskyldig. Det vil ikke Solberg mene noe om

«Velferdspermisjon»

Litt tidligere torsdag kveld hadde Aanes SMS-kontakt med statssekretær ved SMK Sunniva Ihle Steinstad. Korrespondansen viser at det er Aanes, på vegne av Wara, som ber om at justisministeren får lønn mens han er i permisjon.

19.51 skriver Steinstad: «Hei, hvordan går det? Fikk oppdatering av Erna fra deg. Vet ikke om du har anledning til å snakke? Vi har fått spm om permisjon og lønn som han nesten må få lov til å ta stilling til selv før vi svarer. Erna og Anne ønsker at dette er velferdspermisjon med lønn. Ikke hast, men bør avklares i kveld/morgen tidlig før Erna går i PK i morgen. Jeg har fått beskjed om å sjekke ut.»

«Ok. Laila og Tor Mikkel kom nå, så tar det når jeg har anledning», svarer Aanes.

«Takk. Spørsmålet er egentlig om han av en eller annen grunn ikke vil motta lønn under permisjonen. Anne mener dette faller inn under velferdspermisjon med lønn.»

«Velferdspermisjon med lønn», er svaret fra Aanes.

LES OGSÅ: «Når PR-byråene får hardere grep om politikken, gjør det noe med verdiene den bygger på»

«Rune og Trude»

Fredag sender Aanes en felles melding til sin etterfølger som statssekretær for pressesaker, Rune Alstadsæter, og Trude Måseide, kommunikasjonssjef ved SMK.

Dette skjer like før det blir kjent for offentligheten at Aanes og Ole Berget, også han partner og seniorrådgiver i First House, og med bakgrunn fra jobben som statssekretær i Finansdepartementet og en nær medarbeider med finansminister Siv Jensen, tar ut ferie for å hjelpe Wara.

«Rune og Trude: det kommer ut nå at Ole og jeg er med Mikkel. Tore har kilder. Vi sier ikke noe. Ole og jeg fikk innvilget ferie fra i går. Dette gikk det ut melding om internt i dag tidlig.»

«Ringer om noen minutter», svarer Alstadsæter.

«Fint det. Mener uproblematisk», svarer Måseide.

Samme ordvalg

19. mars, flere dager etter denne kommunikasjonen, la Aanes og Berget en likelydende melding ut på sine åpne Facebook-profiler. Der skrev de:

«Når noen ligger nede, stiller venner opp. Det er det venner gjør. Betingelsesløst.»

Per Høiby, administrerende direktør i First House, brukte det eksakt samme ordet da han forsvarte at Aanes og Berget jobber så tett på Vara:

«Ekte vennskap er betingelsesløst. Det er også slik jeg oppfatter vennskapet mellom de tre tidligere kollegene», skrev han i en mail til NRK.

«Skulle hilse masse»

Det er noe SMS-kontakt mellom Aanes og Solberg, Måseide og Alstadsæter i løpet av helgen, der de blant annet avtaler å snakkes på telefon.

Helgen rundes av med følgende SMS fra Aanes til Solberg:

«Glemte [tilsynelatende en avtale om å ringe statsministeren, journ.anm.]. Skulle hilse masse fra Tor Mikkel og takke for hjelp og støtte. Han setter veldig pris på alle meldingene fra alle kollegaer, selv om han ikke får svart ut nå.»

Les også: Uten evne til å beklage. Fremdeles.

«Aldeles uakseptabelt»

Dagsavisen har latt Hans Geelmuyden, en av veteranene i PR-bransjen i Norge, se SMS-kontakten mellom SMK og Aanes. Geelmuyden omtalte tidligere i uka kontakten mellom First House og SMK som «korrupsjonslignende tilstander».

Han er ikke beroliget av det han får se.

– Dette er tilsynelatende en samtale mellom gamle venner. Men dette er altså statsforvaltningen som snakker med en utenforstående. Vi må ha en uavhengig statsforvaltning som vi kan stole på, sier han.

Geelmuyden bruker betegnelser som «meget uprofesjonelt» og «aldeles uakseptabelt», og mener hele saken åpner for utilbørlig påvirkning av statsapparatet. Han spør seg hvorfor statsministeren ikke kan snakke direkte med Wara, i stedet for å gå veien om «to pappenheimere» som Aanes og Berget, og ikke minst: Hvilke motytelse skylder Wara de to First House-ansatte etter at de hjelper ham på denne måten?

– Det kan se ut som om SMK diskuterer personalpolitikk med en uforstående?

– Nettopp. Det er utrolig uprofesjonelt. Vi må ha en uavhengig statsforvaltning. SMKs håndtering av saken får oss til å stille spørsmål om integritet og manglende uavhengighet, og bare det faktum at spørsmålene melder seg er et stort problem.

Som venn, ikke på jobb

Sigbjørn Aanes fastholder at han har hatt kontakt med Wara som en venn.

– Hvorfor skal vi stole på at Wara, om han kommer tilbake, ikke skylder First House en tjeneste?

– First House har ikke vært sammen med Tor Mikkel Wara, men det har Ole Berget og jeg vært som venner. Vi tok fri for å kunne være sammen med en venn i en svært krevende situasjon. Vennskap er å stille opp når noen trenger det, uten å forvente noe tilbake. De som tror at å hjelpe venner fører til gjenytelser, vet ikke hva vennskap er.

– Ser du noen problemer med din rolle her, all din tid du faktisk ikke lenger jobber på SMK?

– Min rolle har vært å være en venn og støttespiller for Tor Mikkel i en situasjon som er krevende for ham og hans familie. Den rollen har jeg ikke dårlig samvittighet for, men tvert imot håper jeg alle som havner i en vanskelig situasjon, har venner som stiller opp.

Aanes har ikke svart på Dagsavisens spørsmål om hvorfor Solbergs kontakt med Wara går via ham, og ikke direkte, og hvorfor han som utenforstående diskuterer personalpolitikk med SMK.

Les også: Seks ministre på seks år

Solberg har snakket med Wara

Dagsavisen har stilt tre spørsmål til Rune Alstadsæter, statssekretær for pressesaker ved Statsministerens kontor, om Aanes' rolle i denne saken.

– Hvorfor kommuniserer statsministeren med Wara via Aanes?

– Statsministeren har også snakket direkte med Tor Mikkel Wara. Men statsministeren og hennes kontor har også kommunisert med Wara via hans nære venn Sigbjørn Aanes som hjalp ham disse dagene.

– Har dere noen betenkeligheter med å diskutere personalpolitikk med en ansatt i First House?

– Statsministeren har først og fremst vært opptatt av å ivareta Tor Mikkel Wara på en god måte i en krevende situasjon. For å ivareta arbeidsgiveransvaret er det helt vanlig med kontakt eller avklaringer mellom SMK og medarbeideren som er i permisjon. Statsministeren og hennes kontor har kommunisert direkte med Wara. Men det er riktig at statsministeren og hennes kontor også har kommunisert med Wara via hans nære venn Sigbjørn Aanes som hjalp han disse dagene. Det er grunn til å ha en åpen diskusjon om rolleforståelse og grenseoppganger, men i denne saken mener jeg at det er ivaretatt.

– Hva sier dere til påstandene om at rollen til Aanes åpner for å stille spørsmål om integritet og uavhengighet?

– Statsministeren har fulgt opp sitt ansvar som arbeidsgiver for statsråd Tor Mikkel Wara gjennom direkte samtaler med ham og gjennom kontakt med Sigbjørn Aanes som hjalp Wara disse dagene. Statsministeren har først og fremst ønsket å sikre seg at Wara får den oppfølgingen og støtten han trengte. Det er grunn til å ha en åpen diskusjon om rolleforståelse og grenseoppganger, men i denne saken mener jeg at det er ivaretatt. Det er godt kjent at Wara er nær venn med Aanes og Berget. De tok fri for å støtte og hjelpe ham i en vanskelig situasjon.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22 Verdens våpensalg fortsetter å øke23:22 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn
Siste nytt
23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke23:22Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn
Populært