Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»

Tett samarbeid: Sigbjørn Aanes jobbet lenge med statsminister Erna Solberg. I Wara-saken er han fortsatt tett på Statsministerens kontor selv i sin nye rolle som partner og seniorrådgiver i First House.
Tett samarbeid: Sigbjørn Aanes jobbet lenge med statsminister Erna Solberg. I Wara-saken er han fortsatt tett på Statsministerens kontor selv i sin nye rolle som partner og seniorrådgiver i First House. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX

Her er tekstmeldingene som viser hvor tett kontakt det var mellom First House-Aanes og statsministeren da Wara-saken sprakk.

Tekstmeldinger mellom Sigbjørn Aanes og flere aktører ved Statsministerens kontor (SMK), inkludert statsminister Erna Solberg (H), kaster lys over First House-partner Aanes’ rolle i Wara-saken.

Etter en innsynsforespørsel fra Dagsavisen har SMK oversendt korrespondanse mellom partene i dagene etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer ble pågrepet og siktet av PST.

– Denne kommunikasjonen åpner for utilbørlig påvirkning av statsapparatet, mener PR-nestor Hans Geelmuyden etter å ha fått se meldingene.

Les også: Valgforsker Bernt Aardal: – Hvis man risikerer at tilliten til politikerne svekkes av at de har koblinger til PR-bransjen, har man fått et problem

«En nær rådgiver»

«Sigbjørn Aanes har i mange år vært kommunikasjonssjef i Høyre, statssekretær og en av Erna Solbergs nærmeste rådgivere», skriver First House om Aanes på sin nettside.

På kvelden torsdag 14. mars, samme dag som Laila Anita Bertheussen ble avhørt og siktet av PST, får Aanes en sms fra sin gamle sjef, statsministeren:

«Går det bra? Erna.»

«Ja. Vi er med eldste datteren nå. Tor Mikkel er oppe til avhør. Han skal snart være ferdig, så da kommer de rett ned hit», svarer Aanes.

I denne tekstmeldingen er én eller flere påfølgende setninger sladdet.

LES OGSÅ: Wara er «helt på linje» med samboeren om at hun er uskyldig. Det vil ikke Solberg mene noe om

«Velferdspermisjon»

Litt tidligere torsdag kveld hadde Aanes SMS-kontakt med statssekretær ved SMK Sunniva Ihle Steinstad. Korrespondansen viser at det er Aanes, på vegne av Wara, som ber om at justisministeren får lønn mens han er i permisjon.

19.51 skriver Steinstad: «Hei, hvordan går det? Fikk oppdatering av Erna fra deg. Vet ikke om du har anledning til å snakke? Vi har fått spm om permisjon og lønn som han nesten må få lov til å ta stilling til selv før vi svarer. Erna og Anne ønsker at dette er velferdspermisjon med lønn. Ikke hast, men bør avklares i kveld/morgen tidlig før Erna går i PK i morgen. Jeg har fått beskjed om å sjekke ut.»

«Ok. Laila og Tor Mikkel kom nå, så tar det når jeg har anledning», svarer Aanes.

«Takk. Spørsmålet er egentlig om han av en eller annen grunn ikke vil motta lønn under permisjonen. Anne mener dette faller inn under velferdspermisjon med lønn.»

«Velferdspermisjon med lønn», er svaret fra Aanes.

LES OGSÅ: «Når PR-byråene får hardere grep om politikken, gjør det noe med verdiene den bygger på»

«Rune og Trude»

Fredag sender Aanes en felles melding til sin etterfølger som statssekretær for pressesaker, Rune Alstadsæter, og Trude Måseide, kommunikasjonssjef ved SMK.

Dette skjer like før det blir kjent for offentligheten at Aanes og Ole Berget, også han partner og seniorrådgiver i First House, og med bakgrunn fra jobben som statssekretær i Finansdepartementet og en nær medarbeider med finansminister Siv Jensen, tar ut ferie for å hjelpe Wara.

«Rune og Trude: det kommer ut nå at Ole og jeg er med Mikkel. Tore har kilder. Vi sier ikke noe. Ole og jeg fikk innvilget ferie fra i går. Dette gikk det ut melding om internt i dag tidlig.»

«Ringer om noen minutter», svarer Alstadsæter.

«Fint det. Mener uproblematisk», svarer Måseide.

Samme ordvalg

19. mars, flere dager etter denne kommunikasjonen, la Aanes og Berget en likelydende melding ut på sine åpne Facebook-profiler. Der skrev de:

«Når noen ligger nede, stiller venner opp. Det er det venner gjør. Betingelsesløst.»

Per Høiby, administrerende direktør i First House, brukte det eksakt samme ordet da han forsvarte at Aanes og Berget jobber så tett på Vara:

«Ekte vennskap er betingelsesløst. Det er også slik jeg oppfatter vennskapet mellom de tre tidligere kollegene», skrev han i en mail til NRK.

«Skulle hilse masse»

Det er noe SMS-kontakt mellom Aanes og Solberg, Måseide og Alstadsæter i løpet av helgen, der de blant annet avtaler å snakkes på telefon.

Helgen rundes av med følgende SMS fra Aanes til Solberg:

«Glemte [tilsynelatende en avtale om å ringe statsministeren, journ.anm.]. Skulle hilse masse fra Tor Mikkel og takke for hjelp og støtte. Han setter veldig pris på alle meldingene fra alle kollegaer, selv om han ikke får svart ut nå.»

Les også: Uten evne til å beklage. Fremdeles.

«Aldeles uakseptabelt»

Dagsavisen har latt Hans Geelmuyden, en av veteranene i PR-bransjen i Norge, se SMS-kontakten mellom SMK og Aanes. Geelmuyden omtalte tidligere i uka kontakten mellom First House og SMK som «korrupsjonslignende tilstander».

Han er ikke beroliget av det han får se.

– Dette er tilsynelatende en samtale mellom gamle venner. Men dette er altså statsforvaltningen som snakker med en utenforstående. Vi må ha en uavhengig statsforvaltning som vi kan stole på, sier han.

Geelmuyden bruker betegnelser som «meget uprofesjonelt» og «aldeles uakseptabelt», og mener hele saken åpner for utilbørlig påvirkning av statsapparatet. Han spør seg hvorfor statsministeren ikke kan snakke direkte med Wara, i stedet for å gå veien om «to pappenheimere» som Aanes og Berget, og ikke minst: Hvilke motytelse skylder Wara de to First House-ansatte etter at de hjelper ham på denne måten?

– Det kan se ut som om SMK diskuterer personalpolitikk med en uforstående?

– Nettopp. Det er utrolig uprofesjonelt. Vi må ha en uavhengig statsforvaltning. SMKs håndtering av saken får oss til å stille spørsmål om integritet og manglende uavhengighet, og bare det faktum at spørsmålene melder seg er et stort problem.

Som venn, ikke på jobb

Sigbjørn Aanes fastholder at han har hatt kontakt med Wara som en venn.

– Hvorfor skal vi stole på at Wara, om han kommer tilbake, ikke skylder First House en tjeneste?

– First House har ikke vært sammen med Tor Mikkel Wara, men det har Ole Berget og jeg vært som venner. Vi tok fri for å kunne være sammen med en venn i en svært krevende situasjon. Vennskap er å stille opp når noen trenger det, uten å forvente noe tilbake. De som tror at å hjelpe venner fører til gjenytelser, vet ikke hva vennskap er.

– Ser du noen problemer med din rolle her, all din tid du faktisk ikke lenger jobber på SMK?

– Min rolle har vært å være en venn og støttespiller for Tor Mikkel i en situasjon som er krevende for ham og hans familie. Den rollen har jeg ikke dårlig samvittighet for, men tvert imot håper jeg alle som havner i en vanskelig situasjon, har venner som stiller opp.

Aanes har ikke svart på Dagsavisens spørsmål om hvorfor Solbergs kontakt med Wara går via ham, og ikke direkte, og hvorfor han som utenforstående diskuterer personalpolitikk med SMK.

Les også: Seks ministre på seks år

Solberg har snakket med Wara

Dagsavisen har stilt tre spørsmål til Rune Alstadsæter, statssekretær for pressesaker ved Statsministerens kontor, om Aanes' rolle i denne saken.

– Hvorfor kommuniserer statsministeren med Wara via Aanes?

– Statsministeren har også snakket direkte med Tor Mikkel Wara. Men statsministeren og hennes kontor har også kommunisert med Wara via hans nære venn Sigbjørn Aanes som hjalp ham disse dagene.

– Har dere noen betenkeligheter med å diskutere personalpolitikk med en ansatt i First House?

– Statsministeren har først og fremst vært opptatt av å ivareta Tor Mikkel Wara på en god måte i en krevende situasjon. For å ivareta arbeidsgiveransvaret er det helt vanlig med kontakt eller avklaringer mellom SMK og medarbeideren som er i permisjon. Statsministeren og hennes kontor har kommunisert direkte med Wara. Men det er riktig at statsministeren og hennes kontor også har kommunisert med Wara via hans nære venn Sigbjørn Aanes som hjalp han disse dagene. Det er grunn til å ha en åpen diskusjon om rolleforståelse og grenseoppganger, men i denne saken mener jeg at det er ivaretatt.

– Hva sier dere til påstandene om at rollen til Aanes åpner for å stille spørsmål om integritet og uavhengighet?

– Statsministeren har fulgt opp sitt ansvar som arbeidsgiver for statsråd Tor Mikkel Wara gjennom direkte samtaler med ham og gjennom kontakt med Sigbjørn Aanes som hjalp Wara disse dagene. Statsministeren har først og fremst ønsket å sikre seg at Wara får den oppfølgingen og støtten han trengte. Det er grunn til å ha en åpen diskusjon om rolleforståelse og grenseoppganger, men i denne saken mener jeg at det er ivaretatt. Det er godt kjent at Wara er nær venn med Aanes og Berget. De tok fri for å støtte og hjelpe ham i en vanskelig situasjon.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet og to andre nettsteder stengt: – Svært alvorlig18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet
Siste nytt
20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet og to andre nettsteder stengt: – Svært alvorlig18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet
Populært