Meny

Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»

Tett samarbeid: Sigbjørn Aanes jobbet lenge med statsminister Erna Solberg. I Wara-saken er han fortsatt tett på Statsministerens kontor selv i sin nye rolle som partner og seniorrådgiver i First House. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX

Her er tekstmeldingene som viser hvor tett kontakt det var mellom First House-Aanes og statsministeren da Wara-saken sprakk.

Tekstmeldinger mellom Sigbjørn Aanes og flere aktører ved Statsministerens kontor (SMK), inkludert statsminister Erna Solberg (H), kaster lys over First House-partner Aanes’ rolle i Wara-saken.

Etter en innsynsforespørsel fra Dagsavisen har SMK oversendt korrespondanse mellom partene i dagene etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer ble pågrepet og siktet av PST.

– Denne kommunikasjonen åpner for utilbørlig påvirkning av statsapparatet, mener PR-nestor Hans Geelmuyden etter å ha fått se meldingene.

Les også: Valgforsker Bernt Aardal: – Hvis man risikerer at tilliten til politikerne svekkes av at de har koblinger til PR-bransjen, har man fått et problem

«En nær rådgiver»

«Sigbjørn Aanes har i mange år vært kommunikasjonssjef i Høyre, statssekretær og en av Erna Solbergs nærmeste rådgivere», skriver First House om Aanes på sin nettside.

På kvelden torsdag 14. mars, samme dag som Laila Anita Bertheussen ble avhørt og siktet av PST, får Aanes en sms fra sin gamle sjef, statsministeren:

«Går det bra? Erna.»

«Ja. Vi er med eldste datteren nå. Tor Mikkel er oppe til avhør. Han skal snart være ferdig, så da kommer de rett ned hit», svarer Aanes.

I denne tekstmeldingen er én eller flere påfølgende setninger sladdet.

LES OGSÅ: Wara er «helt på linje» med samboeren om at hun er uskyldig. Det vil ikke Solberg mene noe om

«Velferdspermisjon»

Litt tidligere torsdag kveld hadde Aanes SMS-kontakt med statssekretær ved SMK Sunniva Ihle Steinstad. Korrespondansen viser at det er Aanes, på vegne av Wara, som ber om at justisministeren får lønn mens han er i permisjon.

19.51 skriver Steinstad: «Hei, hvordan går det? Fikk oppdatering av Erna fra deg. Vet ikke om du har anledning til å snakke? Vi har fått spm om permisjon og lønn som han nesten må få lov til å ta stilling til selv før vi svarer. Erna og Anne ønsker at dette er velferdspermisjon med lønn. Ikke hast, men bør avklares i kveld/morgen tidlig før Erna går i PK i morgen. Jeg har fått beskjed om å sjekke ut.»

«Ok. Laila og Tor Mikkel kom nå, så tar det når jeg har anledning», svarer Aanes.

«Takk. Spørsmålet er egentlig om han av en eller annen grunn ikke vil motta lønn under permisjonen. Anne mener dette faller inn under velferdspermisjon med lønn.»

«Velferdspermisjon med lønn», er svaret fra Aanes.

LES OGSÅ: «Når PR-byråene får hardere grep om politikken, gjør det noe med verdiene den bygger på»

«Rune og Trude»

Fredag sender Aanes en felles melding til sin etterfølger som statssekretær for pressesaker, Rune Alstadsæter, og Trude Måseide, kommunikasjonssjef ved SMK.

Dette skjer like før det blir kjent for offentligheten at Aanes og Ole Berget, også han partner og seniorrådgiver i First House, og med bakgrunn fra jobben som statssekretær i Finansdepartementet og en nær medarbeider med finansminister Siv Jensen, tar ut ferie for å hjelpe Wara.

«Rune og Trude: det kommer ut nå at Ole og jeg er med Mikkel. Tore har kilder. Vi sier ikke noe. Ole og jeg fikk innvilget ferie fra i går. Dette gikk det ut melding om internt i dag tidlig.»

«Ringer om noen minutter», svarer Alstadsæter.

«Fint det. Mener uproblematisk», svarer Måseide.

Samme ordvalg

19. mars, flere dager etter denne kommunikasjonen, la Aanes og Berget en likelydende melding ut på sine åpne Facebook-profiler. Der skrev de:

«Når noen ligger nede, stiller venner opp. Det er det venner gjør. Betingelsesløst.»

Per Høiby, administrerende direktør i First House, brukte det eksakt samme ordet da han forsvarte at Aanes og Berget jobber så tett på Vara:

«Ekte vennskap er betingelsesløst. Det er også slik jeg oppfatter vennskapet mellom de tre tidligere kollegene», skrev han i en mail til NRK.

«Skulle hilse masse»

Det er noe SMS-kontakt mellom Aanes og Solberg, Måseide og Alstadsæter i løpet av helgen, der de blant annet avtaler å snakkes på telefon.

Helgen rundes av med følgende SMS fra Aanes til Solberg:

«Glemte [tilsynelatende en avtale om å ringe statsministeren, journ.anm.]. Skulle hilse masse fra Tor Mikkel og takke for hjelp og støtte. Han setter veldig pris på alle meldingene fra alle kollegaer, selv om han ikke får svart ut nå.»

Les også: Uten evne til å beklage. Fremdeles.

«Aldeles uakseptabelt»

Dagsavisen har latt Hans Geelmuyden, en av veteranene i PR-bransjen i Norge, se SMS-kontakten mellom SMK og Aanes. Geelmuyden omtalte tidligere i uka kontakten mellom First House og SMK som «korrupsjonslignende tilstander».

Han er ikke beroliget av det han får se.

– Dette er tilsynelatende en samtale mellom gamle venner. Men dette er altså statsforvaltningen som snakker med en utenforstående. Vi må ha en uavhengig statsforvaltning som vi kan stole på, sier han.

Geelmuyden bruker betegnelser som «meget uprofesjonelt» og «aldeles uakseptabelt», og mener hele saken åpner for utilbørlig påvirkning av statsapparatet. Han spør seg hvorfor statsministeren ikke kan snakke direkte med Wara, i stedet for å gå veien om «to pappenheimere» som Aanes og Berget, og ikke minst: Hvilke motytelse skylder Wara de to First House-ansatte etter at de hjelper ham på denne måten?

– Det kan se ut som om SMK diskuterer personalpolitikk med en uforstående?

– Nettopp. Det er utrolig uprofesjonelt. Vi må ha en uavhengig statsforvaltning. SMKs håndtering av saken får oss til å stille spørsmål om integritet og manglende uavhengighet, og bare det faktum at spørsmålene melder seg er et stort problem.

Som venn, ikke på jobb

Sigbjørn Aanes fastholder at han har hatt kontakt med Wara som en venn.

– Hvorfor skal vi stole på at Wara, om han kommer tilbake, ikke skylder First House en tjeneste?

– First House har ikke vært sammen med Tor Mikkel Wara, men det har Ole Berget og jeg vært som venner. Vi tok fri for å kunne være sammen med en venn i en svært krevende situasjon. Vennskap er å stille opp når noen trenger det, uten å forvente noe tilbake. De som tror at å hjelpe venner fører til gjenytelser, vet ikke hva vennskap er.

– Ser du noen problemer med din rolle her, all din tid du faktisk ikke lenger jobber på SMK?

– Min rolle har vært å være en venn og støttespiller for Tor Mikkel i en situasjon som er krevende for ham og hans familie. Den rollen har jeg ikke dårlig samvittighet for, men tvert imot håper jeg alle som havner i en vanskelig situasjon, har venner som stiller opp.

Aanes har ikke svart på Dagsavisens spørsmål om hvorfor Solbergs kontakt med Wara går via ham, og ikke direkte, og hvorfor han som utenforstående diskuterer personalpolitikk med SMK.

Les også: Seks ministre på seks år

Solberg har snakket med Wara

Dagsavisen har stilt tre spørsmål til Rune Alstadsæter, statssekretær for pressesaker ved Statsministerens kontor, om Aanes' rolle i denne saken.

– Hvorfor kommuniserer statsministeren med Wara via Aanes?

– Statsministeren har også snakket direkte med Tor Mikkel Wara. Men statsministeren og hennes kontor har også kommunisert med Wara via hans nære venn Sigbjørn Aanes som hjalp ham disse dagene.

– Har dere noen betenkeligheter med å diskutere personalpolitikk med en ansatt i First House?

– Statsministeren har først og fremst vært opptatt av å ivareta Tor Mikkel Wara på en god måte i en krevende situasjon. For å ivareta arbeidsgiveransvaret er det helt vanlig med kontakt eller avklaringer mellom SMK og medarbeideren som er i permisjon. Statsministeren og hennes kontor har kommunisert direkte med Wara. Men det er riktig at statsministeren og hennes kontor også har kommunisert med Wara via hans nære venn Sigbjørn Aanes som hjalp han disse dagene. Det er grunn til å ha en åpen diskusjon om rolleforståelse og grenseoppganger, men i denne saken mener jeg at det er ivaretatt.

– Hva sier dere til påstandene om at rollen til Aanes åpner for å stille spørsmål om integritet og uavhengighet?

– Statsministeren har fulgt opp sitt ansvar som arbeidsgiver for statsråd Tor Mikkel Wara gjennom direkte samtaler med ham og gjennom kontakt med Sigbjørn Aanes som hjalp Wara disse dagene. Statsministeren har først og fremst ønsket å sikre seg at Wara får den oppfølgingen og støtten han trengte. Det er grunn til å ha en åpen diskusjon om rolleforståelse og grenseoppganger, men i denne saken mener jeg at det er ivaretatt. Det er godt kjent at Wara er nær venn med Aanes og Berget. De tok fri for å støtte og hjelpe ham i en vanskelig situasjon.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket01:47 Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03 Ingen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar
Siste nytt
08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket01:47NorgeAksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03NorgeIngen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar
Populært