Meny

Kriseminister uten tid å miste

– Jeg blir ikke sliten av å bli spurt om mannen min. Men jeg tenker at vi er to forskjellige personer, med to forskjellige oppgaver, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde (53) om mannen – og partifellen – Christian. Foto: Siri Øverland Eriksen
– Jeg blir ikke sliten av å bli spurt om mannen min. Men jeg tenker at vi er to forskjellige personer, med to forskjellige oppgaver, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde (53) om mannen – og partifellen – Christian. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ingvil Smines Tybring-Gjedde tar sitt nye ansvar som samfunnssikkerhetsminister på høyeste alvor – og har ikke tenkt å la klokken gå fra henne på veien. – Ansvaret jeg er gitt i denne rollen, er ekstremt viktig for landet vårt.

– Dette er første mandagen min som statsråd, slår Ingvil Smines Tybring-Gjedde fast.

Hun ser såre fornøyd ut der hun sitter på den andre siden av møtebordet i sitt nye kontor i Justisdepartementet. Lyshåret og blid og kledd i en signalrød «power suit»-drakt av den typen statsrådsdamer bruker på pressekonferanser når de skal oppvise entusiasme for en ny, men forsinket stortingsmelding som kanskje er litt kjedelig.

Senere får vi for øvrig vite at den knallrøde drakten hennes er kjøpt brukt på Finn.no. («Finn er mitt favorittnettsted. Jeg kjøper alle klærne mine der, kåper og jakker og hansker og alt. Jeg liker å gjøre en god deal!»).

Senere i dette intervjuet får vi også vite hvordan Ingvil Smines Tybring-Gjedde som ung alenemor drøyde kjøttdeigen når hun skulle lage kjøttkaker til sitt eneste barn («man har puffet ris i deigen, det smaker også veldig godt. Jeg var fattig, skjønner du»). Fra før har vi også hørt at hun er gammel idrettsjente og i sin tid en dyktig klatrer, og at hun på 80-tallet underviste norske soldater i «ferdsel i bratt lende».

Ingvil S. Tybring-Gjedde

Født 8. juli 1965 i Oslo, oppvokst på Tveita i Groruddalen med foreldre og en eldre bror.

I dag bosatt på Frogner med ektefellen. En voksen sønn fra et tidligere ekteskap. Bonusbarn.

Utdannet NDT-tekniker fra Danmark, markeds­økonom fra BI i Stavanger, bachelor i internasjonalisering og ledelse.

Mange arbeidsår bak seg i oljebransjen, på BI i Stavanger og i Innovasjon Norge.

Aktiv i Frogner Frp fra 2009.

Seniorrådgiver i UD i 2010-2011, de siste tre årene statssekretær i Olje- og energidepartementet.

22. januar ble hun utnevnt til ny statsråd for samfunnssikkerhet i Justis­departementet.

Xi Jinping og Kevin Costner

Vi vet at hun har jobbet mange år i oljebransjen, og vi har også lest historien om henne og Kinas mektige president, Xi Jinping. En gang på 70-tallet var Xi Jinping med i en delegasjon av unge diplomater som fikk komme på besøk til «et helt vanlig arbeiderklassehjem» på Tveita i Oslo. Der bodde den 13 år gamle Ingvil Smines i en blokkleilighet med mor, far og bror.

Mange år senere – i fjor, faktisk – traff hun Xi Jinping igjen. Da var hun blitt omreisende statssekretær i Olje- og energidepartementet. Hun var med i kongeparets følge, han var blitt president i Kina.

(Saken fortsetter under)

Kinas president Xi Jinping hilser på daværende statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kinas president Xi Jinping hilser på daværende statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Smått utrolig historie, men på en annen side: I dette intervjuet får vi også vite at en klassekamerat av henne fra Tveita senere ble gift med selveste Pat Sharp fra Sky Channel. Og at hun en gang havnet ved siden av Kevin Costner på en oljekonferanse i Stavanger. (Mer om dette siden).

Så ja: Selv om Ingvil Smines Tybring-Gjedde kommer fra det mørkeblå, ytterste høyre hjørnet av norsk politikk, gift med den omstridte, islamkritiske Frp-stortingsrepresentanten Christian Tybring-Gjedde som hun jo også er, så er hun – kanskje som en planlagt kontrasteffekt? – altså kledd i knallrødt denne første statsrådmandagen.

Men entusiasmen hun oppviser over å være Norges nye samfunnssikkerhetsminister virker ikke påtatt. Det virker ikke som om hun syns den nyopprettede posten med ansvar for sikkerhet, beredskap, polarområdene og for å forvalte den nye sikkerhetsloven er «litt kjedelig».

Tvert imot, så forventningsfull og ivrig virker hun der hun sitter ytterst på stolen, at det er som om hun må bruke alle krefter på å bekjempe en indre trang til å bare kaste seg over sin første sak. Nå med en gang.

Les også: «Erna sa en ting, Frp noe helt annet. Da oppstår det en viss komikk»

– Nesten som å studere

– Hva har du fått gjort hittil i dag, da?

Kort taushet.

Så tar hun liksom sats:

– Vet du hva? Nesten alle dagene her går i hverandre. Men jeg tar tak i hver eneste sak fra tidlig om morgenen av. Eller, kan jeg starte med helgen?

– Ja?

– Jeg hadde med meg minst fire kilo med papirer hjem fredag ettermiddag, for det er mange saker som fordrer at jeg kan alle sakene veldig godt. Jeg tenkte jeg skulle starte med det overordnede bildet, men jeg havnet veldig fort inn i dype dykk i hvert fagområde, sier hun, ordene triller liksom ut av henne, nesten litt andpustent.

– Jeg begynte som sagt på det overordnede plan, men alt henger jo sammen med alt, ikke sant? Så da jeg kom til kapittel 3, så jeg at her snakker de om noe jeg ikke helt har kontroll over. Så måtte jeg åpne en stortingsmelding, da ... så et strateginotat ... så jeg tror jeg har lest cirka 3.000 sider bare i helgen.

(Saken fortsetter under)

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) sammen med kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) og digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) under presentasjonen av den utvidede regjeringen 22. januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) sammen med kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) og digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) under presentasjonen av den utvidede regjeringen 22. januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Oi! Det er jo omtrent like mange sider som et årspensum i historie på universitetet?

– Ja, men det er vel der jeg er nå! Å være statsråd er nesten som å studere, og så har du alle professorene på universitetet til å hjelpe deg til å forstå pensum, sier Tybring-Gjedde, og snakker om embetsverket sitt her i Justisdepartementet når hun snakker om «professorer». Det kommer også fram at hun (bortsett fra en kjapp skitur på morgenen), leste dokumenter hele søndagen til omtrent midnatt, sov, før hun sto opp klokka seks i dag tidlig for å lese videre.

– Det første jeg gjorde her i morges, var å løpe ned til den ene fagavdelingen, for jeg hadde noen spørsmål. Jeg fikk svar på alle de spørsmålene jeg hadde notert i margen. Så det var starten på dagen min i dag ...

Hun smiler fornøyd. Så tar hun sats igjen:

– Det ansvaret som jeg er gitt i denne rollen, er ekstremt viktig for landet vårt. Så jeg må komme meg opp og stå med en eneste gang, understreker hun, og legger for sikkerhets skyld til:

– Vi har ikke noen tid å miste!

Les også: I lenker for Repparfjorden

«Det der er søstra mi, bare ligg unna»

«Grundig». «Utrolig strukturert». «Alltid forberedt». «Målbevisst». Dette er ord folk som kjenner henne godt fra jobb og privatliv bruker for å beskrive den nye samfunnssikkerhetsministeren. Ja, selv som 12-årig idrettsjente i BUL var hun visstnok «alltid så skikkelig og ordentlig». Hun vokste opp i denne blokkleiligheten på Tveita der forventningen om at hun og broren skulle «bli til noe» satt i veggene.

Moren var norsklærer, og lærte ungene å snakke «pent».

– Hjemme lærte vi å si «sten» i stedet for «stein», «må ikke» i stedet for «må`kke». På Tveita sa man jo «må`kke», «bø`kke», «bann-an» og «app-elsin». Men det gjorde ikke vi! Vi var ... ja, broren min ble ansett som litt kulere enn meg, da, men vi ble litt mobbet for det. Jeg var litt sånn mobbeoffer. Jeg kom i de arva gutteklærne til broren min, og snakket pent. Jeg var annerledes. Og jeg var ikke kul.

– Var det egentlig noen av oss som var kule på skolen, da?

Ingvil Smines Tybring-Gjedde er den nye samfunnsberedsskapsminister. Her i forbindelse med nøkkeloverrekkelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ingvil Smines Tybring-Gjedde er den nye samfunnsberedsskapsminister. Her i forbindelse med nøkkeloverrekkelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Haha, det kan du kanskje si, men ei jente i klassen min, hun giftet seg seinere med selveste, hva er det han heter igjen, jo, Pat Sharp! Han på Sky Channel på 80-tallet. Så det var virkelig de som var mye kulere enn meg. Men broren min, han tok meg i forsvar. «Det der er søstra mi, bare ligg unna». Han var av den gode, gamle sorten storebrødre som du leser om i koselige barnebøker, stor og trygg. Foreldrene våre var strenge og pusha oss, «dette må du tåle», «du må lese, du må bli flink». Han ble også pusha, men greide å le av ting jeg ble oppgitt over, han hadde en sånn god latter, forteller Tybring-Gjedde.

– Det var så strengt hjemme. Jeg hadde det bra, jeg var elsket og alt det, men det var strengt. Det var nok fordi foreldrene mine ville ha oss opp og fram. Broren min kunne le litt, men jeg kom i opposisjon. «Det der tror jeg ikke noe på». «Dette vil jeg finne ut av selv». Dette skapte et bra fundament i meg. Jeg liker fortsatt ikke å bli fortalt hvordan ting er. Jeg vil sette meg inn i ting. Jeg vil forstå. Det er derfor jeg leser alle disse dokumentene ...

Les også: Knut Arild Hareide: – Hvis jeg hadde vunnet? Da hadde alt sett annerledes ut (DA+)

– Han hadde ikke humoristisk sans

Samfunnssikkerhetsministeren greier ikke å holde seg, men må ta en liten urolig runde rundt pulten sin for å vise oss haugene med dokumenter og sakspapirer.

– Svalbard, IKT, kriseberedskap, risikohåndtering ... skredsituasjonen i Longyearbyen. Jeg må skjønne dette! Jeg må skjønne det og tro på det, for å kunne stå i det. Det tror jeg at jeg lærte hjemme. Noen ganger lærer du hvordan det skal være. Noen ganger lærer du at det skal ikke være sånn.

I et intervju fortalte Ingvil Smines Tybring-Gjedde at faren hennes var en «kontorsjef uten humor».

– Det hørtes da veldig trist ut?

– Ja, det stemmer det. Han hadde ikke humoristisk sans, sier hun rolig.

– Det er ikke ment negativt, det er fakta! Men han var en veldig god far, og jeg har alltid vært pappas jente. Vi var begge veldig fysisk aktive typer, sier Tybring-Gjedde, og begynner å fortelle om familiens hytte på den idylliske Helgøya, vakkert plassert i Mjøsa.

Fem favoritter

Musikk: Gitarkameratene, Maria H. Mittet,Hekla Stålstrenga, nordnorske viser

Film: «Flaskeposten» (1999) med Kevin Costner

Bok: «Aftenlandet» av Ole Asbjørn Ness

Mat: Jeg liker desserter best! Kan gjerne si karamellpudding

Sted: Skogen. Føler meg tryggest der

Faren forvandlet «et falleferdig skur» til en kjær familiehytte, og ettersom moren hadde lang lærerferie, var ungene der minst to måneder hver sommer. De bygde hytte i skogen, lærte å seile i en gammel jolle, fisket, satte garn og sløyde. Ingvil lekte med ungene fra gårdene i nærheten, og drømte om å bli bonde.

– Jeg føler det nesten som om jeg har vokst opp på gård, og jeg følte meg alltid mye mer hjemme på Helgøya enn jeg noen gang gjorde det på Tveita, sier Tybring-Gjedde, som forteller at hun første året etter videregående jobbet på en bondegård i Marnardal på Sørlandet.

Der bodde hun på en liten hybel over fjøset, melket kyr, hogde tømmer og ble en kløpper til å lage ost og karamellpudding av råmelk. Hun fikk nemlig så mye råmelk og kålrot hun ville gratis hos bonden.

– Det var et år jeg spiste mye kålrot og melkeprodukter! Og jeg slet meg nesten helt ut, og etterpå ville jeg ikke bli bonde likevel.

Les også: Frp beholder sju og Venstre sine tre statsråder

Hater å sløse

Etter året i Marnardal begynte Ingvil Smines Tybring-Gjeddes noe underlige utdannings- og yrkeskarriere som altså til slutt endte ved Kongens bord. Hun jobbet som kursleder og klatrer i Forsvaret, utdannet seg til NDT-tekniker i Danmark og på BI i Stavanger i Stavanger og arbeidet mange år i oljebransjen der. Det var da hun studerte på BI og jobbet ved siden av (uten studielån) at hun drev og spedde ut kjøttdeigen med puffet ris for å lage kjøttkaker til sitt eneste barn, en sønn. Hun hadde så dårlig råd at hun framskyndet pottetreningen fordi det var så dyrt med bleier. Hun kjøpte daggammelt brød på tilbud og klarte seg med lite, med den nøkternheten hun hadde lært hjemme.

– Jeg lærte som barn at vi ikke skulle sløse med noe. Jeg har det sånn ennå, jeg får dårlig samvittighet når jeg kjøper noe som er dyrt. Det er nok derfor jeg handler nesten ALT på Finn.no!

Ingvil Smines Tybring-Gjedde giftet seg ung og skilte seg tidlig fra sin første mann. Hennes noe konservative mormor, opprinnelig fra Tysfjord i Nordland, var den som sørget for å betale for at begge hennes barnebarn på Tveita fikk gå på det private Kristelig Gymnasium (KG). Hun var ikke blid da datterdatteren skilte seg. Det var nederlag.

– Hun sa til broren min: «Å, nå skal Ingvil skille seg, det er så skrekkelig. Jeg som trodde hun hadde skjønt hvordan hun skulle leve livet sitt». Da sa broren min: «Men mormor, tenk hvordan det hadde vært hvis hun ikke hadde gått på KG!»

Ministeren ler støyende.

– Da hadde jeg sikkert gjort noe enda verre enn å bli skilt, liksom, hahaha!

(Saken fortsetter under)

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) under presentasjonen av regjeringens handlingsplan for IKT-sikkerhet på Oslo kongressenter 30. januar. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) under presentasjonen av regjeringens handlingsplan for IKT-sikkerhet på Oslo kongressenter 30. januar. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det var for øvrig på KG hun første gang møtte en ung Christian Tybring-Gjedde. De to tenåringene var forelsket og ble kjærester, men gikk hver sin vei da han reiste til USA for å studere. Hun var gift for andre gang og hadde fått en sønn da de møttes igjen midt på 2000-tallet - og ble forelsket i hverandre på nytt. Begge skilte seg, og siden har det vært dem.

Les også: Disse ektefellene går helt til topps i regjeringen

«Slutt med det!»

Det er først nå, på 2000-tallet, at hun blir aktiv i politikken og melder seg inn i mannens parti, Frp.

– Jeg trodde jeg bare var samfunnsengasjert. Så viste det seg at jeg var politisk engasjert, også! sier Tybring-Gjedde.

I 2009 blir hun nestleder i Frogner Frp. Senere blir hun leder der, og i 2011 er hun nestleder i valgkampanjen for Oslo Frp. Det valget endte dårlig. Det var en mismodig gjeng som satt på den valgvaken. Det er også nå hun første gang får kjenne på at det koster noe å være kona til en omstridt politiker som Christian Tybring-Gjedde.

(Saken fortsetter under)

Ingvil Smines Tybring-Gjedde sammen med ektemannen Christian ankommer FrP sitt landsstyremøte 17. januar for å ta stilling til den fremforhandlede regjeringsplattfomen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ingvil Smines Tybring-Gjedde sammen med ektemannen Christian ankommer FrP sitt landsstyremøte 17. januar for å ta stilling til den fremforhandlede regjeringsplattfomen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Våren 2011 kom han med sin berømte og utskjelte, islam- og Ap-kritiske Aftenposten-kronikk «Drøm fra Disneyland». Etter terrorangrepene 22. juli 2011 var det de som mente Tybring-Gjeddes retorikk lignet den massemorderen Anders Behring Breivik brukte i sitt manifest. Tybring-Gjedde ble drapstruet, sykemeldt og fikk politibeskyttelse. Da står Ingvil Smines Tybring-Gjedde også fram som «kona til».

I en inntrengende appell på Dagsrevyen i desember 2011 ber hun om at mannen må få være i fred, og forteller at det er en belastning for dem begge å leve i frykt. «Slutt med det!» sa hun direkte inn i kamera til de som kom med trusler. «Det er farlig!»

Les også: Jubeltall for Rødt og Sp i ny måling – Venstre til bunns

«Jeg er redd»

Det neste alvorlige «kona til»-øyeblikket kom da det ble kjent at hun sammen med sin mann deltok i en middag der man planla å starte det innvandringskritiske partiet Alliansen. Men paret hevdet at de dro hjem så snart de forsto hva det dreide seg om.

Det tredje øyeblikket kom da hun og mannen, i likhet med statsrådskollegaen i Justisdepartementet, Tor Mikkel Wara, fikk hjemmet snikfilmet av Black Box-teateret. Bildene ble brukt i forestillingen «Ways of Seeing» i fjor høst.

«Når hjemmet mitt eksponeres i en teateroppsetning, hvor vi henges ut som rasister og for å skape et rasistisk samfunn, så må grensen være nådd», sa hun opprørt til det islamkritiske nettstedet Human Rights Service (HRS).

«Jeg er redd», sa hun også. Wara ble som kjent utsatt for et angrep på sitt hjem en tid etterpå.

(Saken fortsetter under)

Ekteparet Tybring-Gjedde var selvskrevne gjester da FrP-politiker Carl I. Hagen feiret 70 år med en mottakelse på Rådhuset i Oslo i 2014.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ekteparet Tybring-Gjedde var selvskrevne gjester da FrP-politiker Carl I. Hagen feiret 70 år med en mottakelse på Rådhuset i Oslo i 2014.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men som politiker på egen kjøl har Ingvil Smines Tybring-Gjedde ikke markert seg sterkt i innvandringsspørsmål. I snart tre år har hun vært statssekretær i Olje- og energidepartementet, og det mest islamkritiske hun foretok seg der var nok at hun på reiser til muslimske oljeland nektet å dekke til håret, og insisterte på at menn måtte ta henne i hånden.

Hun flagget også sitt liberale syn på homofili ved å demonstrativt vise fram den regnbuefargede nøkkelholderen hun hadde rundt halsen. Av en homofil venn i partiet får hun kred for at Frp de siste årene har kommet mer på banen i Pride-sammenheng.

Tybring-Gjedde om Black Box-striden: – Å sette andres liv potensielt i fare anses ikke som kunst

– Kommer fra samme parti

Hun innrømmer at det har kostet å være «kona til».

– Men det er uvesentlig for den rollen jeg har nå. Jeg vil bli vurdert ut fra hva jeg står for og hva jeg gjør. Men jeg er stolt av mannen min, jeg! Han er en hyggelig fyr. Jeg elsker ham!

– Men mange lurer nok veldig på om du er på linje med ham politisk?

– Christian og jeg kommer fra samme parti. Vi har jo begge utgangspunktet vårt i Frp. Men det er jo mange deler av Frp, og det er et stort, skal vi si, politisk «område». Jeg sitter her nå som samfunnssikkerhetsminister, og jeg står støtt på den plattformen som den nye firepartiregjeringen på ikke-sosialistisk side står for. Og jeg vil være statsråd for hele landet vårt. Alle skal føle seg trygge på det.

– Syns du er slitsomt å alltid bli spurt om mannen din?

– Jeg blir ikke sliten av det. Men jeg tenker at vi er to forskjellige personer, med to forskjellige oppgaver.

– Men om han kommer med uttalelser i kampens hete – han har en mye friere rolle enn du har – og journalistene sier: «Se hva mannen din har sagt nå?»

– Jeg tenker ikke så mye på det. Det er mange på Stortinget som er uenige i denne regjeringens politikk, også internt i regjeringspartiene. Jeg tenker at det er medienes rolle å utfordre makta, og det må vi tåle. Jeg tror veldig sterkt på meningsbrytning og at man snakker sammen på en ordentlig måte. Vi kan godt bli sinna, men vi må ikke true hverandre! Vi voksne har et ansvar for barna våre, at vi viser at vi kan oppføre oss ordentlig i det offentlig rom.

Les også: Raymond Johansen slakter Høyres tunnelforslag

Moderne familie

Tybring-Gjedde sier så at hun måtte ha litt betenkningstid før hun sa ja til statsminister Erna Solbergs statsrådtilbud. Selv om hun har vært en del av regjeringsapparatet i snart tre år, tenkte hun på at det å være en profilert statsråd er en stor inngripen i privatlivet. Hennes aller nærmeste familie består nå av mannen Christian, moren på 83 år, og den voksne sønnen, som studerer på BI.

De er også en moderne familie med mine-dine-våre barn, og så har de en høyt elsket hund som fikk valper i fjor sommer, som Tybring-Gjedde med tungt hjerte måtte sende fra seg. (I høst arrangerte hun valpetreff med de nye eierne så hun kunne se selv at alle hadde det bra).

Faren, han som ikke hadde humor, døde for snart tre år siden, og fikk ikke oppleve at datteren ble statssekretær eller statsråd.

– Men moren min ble så stolt at hun begynte å gråte, sier Tybring-Gjedde.

Heller ikke storebroren hennes fikk oppleve at hun ble statsråd. Sommeren for to år siden døde han av kreft i spiserøret, bare 53 år gammel. Søsteren satt ved siden av sykesengen den natten han døde. Om morgenen passerte hun, mannen og sønnen Majorstukrysset på vei hjem. Der så hun til sin overraskelse at livet gikk sin gang. Folk krysset gater, hoppet inn på trikker og hastet av gårde som vanlig.

– Jeg tenkte mye på dette i begravelsen hans. Hvordan kan folk bare fortsette livet slik, nå som broren min er død? Det var jo broren min, han som alltid passet på meg, sier Tybring-Gjedde, som forteller at hun da tenkte på W. H. Audens dikt «Funeral Blues», lest opp i filmen «Fire bryllup og en begravelse».

– Du vet, «stop all the clocks, cut off the telephone!» La fuglene slutte å synge, han er jo død! Man skjønner det ikke. Uff, jeg grøsser når jeg tenker på det nå.

Skuespilleren Kevin Costner presenterte Blue Planet Solutions under Offshore Northern Seas, ONS i Stavanger i 2010. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
Skuespilleren Kevin Costner presenterte Blue Planet Solutions under Offshore Northern Seas, ONS i Stavanger i 2010. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Men også her i Justisdepartementet går livet videre. Samfunnssikkerhetsministeren skal i møte, og etter det venter sikkert enda flere dokumenter. Det er på vei ut for å ta bilde at Ingvil Smines Tybring-Gjedde forteller om den røde drakten sin fra Finn, og om hvordan hun en gang havnet ved siden av en av sine favorittskuespillere, Kevin Costner.

– Jeg har møtt Kevin Costner i levendes live! Han startet et selskap som drev med oljeberedskap. Da jobbet jeg for Innovasjon Norge, og var ansvarlig for olje- og gassinvesteringer. Det var under oljemessen i Stavanger, og så skulle vi ha et møte. Der skulle hans selskap også være representert.

– Så kom Kevin Costner selv inn, det var det ingen som trodde! Og da havnet han jaggu ved siden av meg, han sa til meg: «Vil du sette deg ned her?» Jeg sa: «Vil ikke dere gutta sitte sammen?», og da sa han: «No, no, I insist!» Og da slang jeg rumpa mi ned.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:13 Titusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen
Siste nytt
16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:13NorgeTitusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen
Populært