Analytiker tror Grande sitter trygt

Venstres leder Trine Skei Grande ble enstemmig gjenvalgt under landsmøtet for ett år siden, sammen med nestleder Ola Elvestuen og andre nestleder Terje Breivik. Men nå har problemene tårnet seg opp.
Venstres leder Trine Skei Grande ble enstemmig gjenvalgt under landsmøtet for ett år siden, sammen med nestleder Ola Elvestuen og andre nestleder Terje Breivik. Men nå har problemene tårnet seg opp. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Misnøyen mot Trine Skei Grande er stor, men hun sitter likevel trygt som partileder så lenge byfolket er fornøyd, mener analytiker Aslak Bonde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av den siste tiden har lokalpolitikernes misnøye mot Venstres politiske strategi og lederen Trine Skei Grande boblet over.

I flere brev som NRK har fått innsyn i varsler de at partiet er i ferd med å utslette seg selv fra distriktene etter å ha gått inn i regjeringssamarbeid med Høyre og FrP.

I tillegg uttrykker de misnøye mot Grandes oppførsel mot populære Venstre-politikere. Abid Raja fra Akershus Venstre måtte ta en pause etter at Grande skjelte ham ut etter noter i samtale med en Høyre-topp, distriktspolitisk forkjemper Alfred Bjørlo fra Sogn og Fjordane ble kalt for psykopat, mens Grande selv har brast i gråt i viktige møter.

Bjørlo og Bjørn Mathisen, tidligere lokallagsleder i Kvæfjord i Troms, sier rett ut Grande bør gå av, noe hun avviser kommer til å skje med det første.

– Ingen klar arvtager

Statsviter og politisk analytiker, Aslak Bonde, sier til ABC Nyheter at Grande sitter antakelig veldig trygt i fravær av en klar arvtaker, og fortsatt støtte i byene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sett i lys av at detaljene i klagene har lekket til pressen og at det faktisk ikke foreligger noe klart alternativ til leder, tyder det på at misnøyen mot personen Grande er svært stor, sier Bonde.

Men, hvem skulle ha tatt over?

– Ola Elvestuen står for mye av det samme politisk som henne. Skal Venstre ha en annerledes leder slik sett, må det bli Sveinung Rotevatn. Men han ser ikke ut til å ha meldt sin interesse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rotevatn har blitt advokatfullmektig i advokatfirmaet SANDS og har permisjon for å kunne jobbe som statssekretær hos klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

– Umenneskelig press

Bonde understreker at han ikke er noen psykolog, men påpeker at Grande har vært under enormt press den siste tiden, som kan ha hatt innvirkning.

– Toppolitikere, som i tillegg er statsråder, jobber beinhardt. Det er slutt på den tiden de kan ta en langhelg. Det er nesten et umenneskelig kjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Burde pressede partiledere overlate statsrådpostene til noen andre?

– Kanskje før, men ikke nå til dags. De er nødt til å være en del av regjeringen. Utfordringene oppstår så raskt at man kan ikke registrere en krise på fredag og løse den på mandag. Dette krever «hands on» tilnærming, sier Bonde.

– Ikke så farlig med «distriktsopprør»

Misnøyen mot Grande som leder er ikke nok til at hun må gå, så lenge «byfolket» er fornøyd, og det ikke er noe klart lederalternativ, sier Bonde.

– En tredjedel av Venstres velgere er fra Oslo og Akershus, og vi kan snevre inn tyngdepunktet ytterligere til Asker, Bærum og Oslo. Om velgerne i disse deler av landet er fornøyde og rekrutteringen derfra fortsetter, vil hun fortsette som partileder.

– Et distriktsopprør er ikke så farlig for henne. Det var nesten litt ventet, sett i lys av at partiet har blitt til de grader et byparti etter siste Stortingsvalg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg føler at alt Venstre gjør er fokusert på hva som er bra for Oslo. Her i mitt område møter jeg velgere som lurer på om Venstre er i det hele tatt opptatt av situasjonen deres og livene deres der», har Mathisen uttalt til NRK, mens tidligere ordfører i Lødingen, Bjørn Hegstad, klager på strammere økonomiske rammer til kommuner, som går ut over båtruter, bussruter og dagliglivet.

Neppe overrasket

Bonde mener dette kom neppe overraskende for Grande og hennes nærmeste medarbeidere.

– De visste nok det kom til å bli avskalling i distriktene når de gikk inn i denne regjeringen, på samme måte som KrF er forberedt. Venstre er nå mest opptatt av hvor mange lister de klarer å stille opp til Kommunestyre- og fylkestingsvalget i september, som per dags dato ikke ser så gærnt ut.

Venstre ser ut til å stille færre lister enn i 2015 (317) men ser nå an til å ende på i overkant av 250, noe Grande har gitt uttrykk for er akseptabelt.

Lokalpolitikere: – Venstre er i ferd med å utslette seg selv