Trekker USA seg ut av NATO?

USAs sikkerhetsgaranti har vært stålbjelken i det vestlige forsvarssamarbeidet NATO. Nå truer USAs president, Donald Trump, med å trekke landet ut.
USAs sikkerhetsgaranti har vært stålbjelken i det vestlige forsvarssamarbeidet NATO. Nå truer USAs president, Donald Trump, med å trekke landet ut. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Vladimir Putins drøm kan gå i oppfyllelse. Militæralliansen som avskrekket Sovjetunionen og Russland i 70 år, vil bli sterkt svekket om Donald Trump gjør alvor av å trekke ut USA.

President Trump har i flere interne samtaler med noen av sine nærmeste medarbeidere, bekreftet at han virkelig ønsker å trekke USA ut av NATO-samarbeidet, ifølge avisa New York Times.

«Det blir ikke mye verre enn dette,» kommenterte Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt på Twitter.

«Århundrets gave til Putin,» kalte den pensjonerte amerikanske admiralen James G. Stavridis nyheten.

– Dramatiske uttalelser

– Det er dramatiske uttalelser USAs president kommer med, sier Pernille Rieker, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI):

– Ingen amerikansk president har tidligere foreslått noe slikt som dette.

Rieker minner om at Trump er kjent for å skyte fra hofta og at det ikke bare er opp til ham om USA skal være medlem av NATO. Også den amerikanske Kongressen har et viktig ord med i laget, og der er det neppe flertall for NATO-utmeldelse.

– Samtidig stiller Trumps uttalelser et stort spørsmål ved sikkerhetsgarantien i NATO. Garantien om at medlemslandene skal komme hverandre til unnsetning i en krigs- eller konfliktsituasjon, sier NUPI-forskeren.

Hun sier det er sannsynlig at Trumps uttalelser kan være en del av et spill for å skremme de andre NATO-landene til å bidra mer økonomisk. Samtidig mener hun det er grunn til å ta ham på alvor, dersom det stemmer som New York Times rapporterer, at nære medarbeidere nå selv frykter for at presidenten vil gjøre alvor av truslene sine.

Les også : New York Times: Trump har snakket om å trekke USA ut av NATO

Ser ikke vitsen med NATO

New York Times referer i sin artikkel nemlig til flere framtredende medarbeidere i Trump-administrasjonen. Dette skal være ikke-navngitte personer som selv støtter NATO-alliansen.

Pernille Rieker er forsker ved NUPI. Foto: NUPI
Pernille Rieker er forsker ved NUPI. Foto: NUPI

Da Donald Trump begynte å lufte tankene sine om at USA kan gå ut av NATO, var ledende ansatte i administrasjonen rundt ham først usikre på om han virkelig mente alvor.

Men nå har altså presidenten vendt tilbake til det samme temaet så mange ganger at bekymringen blant medarbeiderne hans er sterkt økende, ifølge New York Times.

Medarbeiderne advarer om at presidenten virkelig kan gjøre slik han har truet med flere ganger. Å sette i gang prosessene med å trekke USA ut av NATO, dersom ikke de andre medlemslandene øker sine militærbudsjetter mer enn de har gjort.

USA står i dag alene for over 70 prosent av NATO-landenes militære utgifter.

President Trump gir uttrykk for at han ikke ser vitsen med en militærallianse, om den tapper USA for penger.

USAs NATO-medlemskap har en oppsigelsestid på ett år. Slik vil politikere i den amerikanske Kongressen kunne få tid på seg til å gjøre mye for å blokkere en amerikansk uttrekking av NATO.

Likevel er bare trusselen fra Trump nok til å gjøre mye skade. For hva kan skje i en krigs- eller konfliktsituasjon? Vil Donald Trump – og USA – da komme sine allierte til hjelp?

Offisielle talsmenn for Det hvite hus vil ikke kommentere artikkelen i New York Times, ut over å peke på at Trump i juli i fjor sa at USAs forpliktelser overfor NATO er sterke og at forsvarsalliansen er «svært viktig».

Les også : Trump erklærer full støtte til NATO

NATO ledes i dag av Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Han har flere ganger uttrykt støtte til den amerikanske presidentens krav om at de andre medlemslandene må bidra mer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NATO ledes i dag av Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Han har flere ganger uttrykt støtte til den amerikanske presidentens krav om at de andre medlemslandene må bidra mer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ble tatt på senga av Russland

Krisen på Krim-halvøya i Svartehavet for fem år siden, ga militære styrker fra Russland mulighet til å ta kontroll over Krim. Vesten ble tatt på senga av russernes operasjon.

En rekke tidligere østblokkland er i dag med i forsvarsalliansen. Men om USA går ut av alliansen, frykter mange at Vladimir Putin kan gjøre som han vil med land som grenser til Russland.

Flere enn Jens Stoltenberg har fått med seg at Donald Trump kan ha mye rett i sin kritikk av alliansepartnerne. Byrdefordelingen innenfor NATO er alt annet enn jevn.

Mange vestlige land benyttet tøværet mellom øst og vest i Europa etter den kalde krigen, til å trappe kraftig ned på forsvarsutgiftene sine. Det var jo nok av andre ting å bruke penger på.

Hovedkravet fra amerikanerne er at de andre medlemslandene igjen begynner å investere minst to prosent av sitt samlede bruttonasjonalprodukt i militært utstyr og personell.

Les også : Stoltenberg: – Verden er blitt farligere

– Aldri vært så bekymret

Fakta om NATO og penger

  • NATO består av 29 land i Europa og Nord-Amerika. Norge har vært med siden opprettelsen i 1949.
  • Medlemslandene har forpliktet seg til å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvarsutgifter innen 2024.
  • Bare fem av medlemslandene nådde i 2017 dette målet. Det var USA (3,6%), Hellas (2,4%), Storbritannia (2,1%), Estland (2%) og Polen (2%).
  • Norge brukte 1,6%. Andre medlemsland brukte enda mindre, som Tyskland (1,2%), Danmark (1,2%), Italia (1,1%) og Spania (0,9%).
  • I praksis betyr dette at USA alene står for over 70 prosent av militærutgiftene til alle NATOs medlemsland.
  • Nesten alle NATOs medlemsland, utenom USA, har økt sine militærutgifter de siste årene.

Kilder: NATO, VG, Forbes og Statista

Under Militærmaktseminaret på Litteraturhuset i Oslo i november i 2018, var Constanze Stelzenmüller hovedtaler. Hun er ekspert på europeisk forsvarssamarbeid hos forskningsinstituttet Brookings Institution i Washington D.C.

Stelzenmüller mener Europa er inne i en alvorlig tid.

– Det er den verste tiden jeg har sett. Aldri før har jeg vært så bekymret, sa hun fra talerstolen i Litteraturhuset.

Stelzenmüller gikk så langt som til å si at situasjonen i dag minner henne om hvordan den var i 1913, før første verdenskrig brøt ut.

Trump blir ikke normal

– Mange har tenkt om Donald Trump at han sikkert har voksne mennesker rundt seg på kontoret i Det hvite hus. Erfarne medarbeidere som vil «normalisere» ham. Det var iallfall oppfatningen det første året han var president, sa Stelzenmüller.

– Men dette er feil.

Den kjente tyske forskeren og skribenten advarer i stedet om at «Trumpisme» og «America first» kan ha kommet for å bli.

Hun advarte også om at vi dag har en president i USA som sterkere enn noen president vi kan huske før ham, uttrykker sympati for autoritære regimer og autoritære ledere.

Stelzenmüller mener at Europa nå må gå på leting etter noen andre enn USA som kan være ryggraden i militæralliansen NATO. Den tyske eksperten på sikkerhetspolitikk er ikke i tvil om at Europa er i stand til å ta vare på seg selv. Men da må forsvaret av Europa prioriteres sterkere, understreket hun under seminaret i Oslo.

Les også : Millioner i erstatning etter NATO-øvelse

Enighet om økt samarbeid i Europa

NUPI-forsker Pernille Rieker peker på at det nå er bred enighet mellom viktige EU-land om at de bør samarbeide nærmere om sikkerhet i Europa.

– Det er helt klart at Europa nå får for lite forsvar ut av de pengene som bevilges til militære formål.

– Mye kan vinnes gjennom et utvidet forsvarssamarbeid mellom land som Frankrike og Tyskland.

Flere NATO-landene arbeider nå med dette, forteller Rieker.

Kan Tyskland erstatte USA?

Kan Europas største land Tyskland erstatte USA som hovedpilar i NATO-samarbeidet?

Tyskland bruker i dag bare mellom 1,2 og 1,3 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) sitt på forsvaret.

Russlands annektering av Ukraina ble likevel en vekker også for tyskerne.

I dag er det en sterkere vilje blant tyskere til å prioritere forsvaret. Og selv om Tyskland bruker en liten andel av BNP på forsvar, så er Tyskland en økonomisk stormakt. Da blir selv 1,2 prosent av alt landet produserer til ganske mye penger.

En utfordring for dem som vil ruste opp Tyskland, er at en stor andel av den tyske befolkningen har en nesten pasifistisk holdning når det kommer til militærvesen, delvis som en arv etter 2. verdenskrig, ifølge Ulrike Franke, en forsker og ekspert på tysk forsvarspolitikk som også deltok under Militærmaktseminaret.

Les også : NATO: – Norge trenger tankfly til kampflyene

Denne artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57 Vanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 Ap om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Nye målinger av sola overrasker forskerne17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Spørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten12:06 Slik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30 32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26 Politiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20 Britenes ensomme framtid11:05 Mistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04 Historisk høy gjeldsbelastning10:54 Forsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36 Tykk røyk innhyller hele Sydney by10:33 Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04 Åpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03 Nilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08 Vi krasjer for over 750 millioner i desember08:59 Det Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56 Seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55 Regjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27 Sp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10 Mann siktet for drap i Kristiansand08:06 Nytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31 Sesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge07:03 Norge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31 Starter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand06:25 Bjørn Dæhlie vil selge leiligheter for 600 millioner kroner i Åre06:08 Dette skjer i dag06:04 Demokratene skal legge fram anklager mot Trump05:51 Fly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit05:12 Kritiserer rettshjelpsordning for Nav-brukere05:00 Stram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge04:45 Assad: OPCW forfalsket rapport etter ønske fra amerikanerne04:39 Hytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor03:51 Ambulanseansatte jobber opp mot 30 timer overtid i snitt per måned02:58 Norsk kvinne løslatt fra fengsel i Japan02:56 Politiet undersøker funn av død kvinne i Hammerfest
Siste nytt
03:12NorgeVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03VerdenTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57NorgeVanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstilAp om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterNye målinger av sola overrasker forskerne17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenSpørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten12:06SportSlik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30Norge32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26NorgePolitiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20StemmerBritenes ensomme framtid11:05NorgeMistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04PengerHistorisk høy gjeldsbelastning10:54VerdenForsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36VerdenTykk røyk innhyller hele Sydney by10:33VerdenAung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04SportÅpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03SportNilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08MotorVi krasjer for over 750 millioner i desember08:59PengerDet Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56VerdenSeks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55MotorRegjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27PengerSp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10NorgeMann siktet for drap i Kristiansand08:06SportNytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31NorgeSesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge07:03PolitikkNorge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31VerdenStarter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand06:25PengerBjørn Dæhlie vil selge leiligheter for 600 millioner kroner i Åre06:08NorgeDette skjer i dag06:04PolitikkDemokratene skal legge fram anklager mot Trump05:51VerdenFly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkBritisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit05:12PolitikkKritiserer rettshjelpsordning for Nav-brukere05:00NorgeStram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge04:45VerdenAssad: OPCW forfalsket rapport etter ønske fra amerikanerne04:39MotorHytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor03:51NorgeAmbulanseansatte jobber opp mot 30 timer overtid i snitt per måned02:58VerdenNorsk kvinne løslatt fra fengsel i Japan02:56NorgePolitiet undersøker funn av død kvinne i Hammerfest
Populært