Löfven klar til å fortsette som statsminister

Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven (S) har sagt at han akter å bli sittende inntil videre.
Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven (S) har sagt at han akter å bli sittende inntil videre. Foto: Claudio Bresciani/tt / NTB scanpix

Vänsterpartiet vil stemme blankt og dermed sikre støtte til Stefan Löfvens blokkoverskridende regjeringsprosjekt fem måneder etter valget i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Socialdemokraternas leder Löfven møtte Riksdagens talmann onsdag. Han ga da beskjed om at han er klar til på ny å bli nominert til statsminister og bli godkjent i en avstemning fredag.

Vänsterpartiet, som har vært skeptisk fordi Löfvens nye regjeringsprosjekt inkluderer de borgerlige partiene Liberalerna og Centerpartiet, bekrefter onsdag formiddag at de ikke vil stemme imot Löfven.

Vänsterns leder Jonas Sjöstedt sier han har fått forsikringer fra Löfven om at partiet kommer til å få politisk innflytelse. Det på tross av at de ikke er en del av regjeringen, samt at de borgerlige regjeringspartnerne har krevd at Vänstern ikke får innflytelse.

– Klausulen om at V ikke skal få innflytelse, er nå i praksis irrelevant. Vi kommer til å ha innflytelse i valgperioden, sa Sjöstedt på en pressekonferanse etter hans møte med talmannen.

Han gjør det klart at han vil felle den nye regjeringen om Löfven bryter avtalen mellom Socialdemokraterna og Vänsterpartiet fra den forrige regjeringen om deregulering av boligmarkedet og arbeidsmiljøet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna og Centern ble i helgen enige om en blokkoverskridende politisk avtale som kan danne grunnlaget for en Löfven-ledet regjering. De fire partiene har ikke flertall i Riksdagen, og er dermed avhengige av Vänsterpartiets støtte.

Den politiske situasjonen i Sverige har vært fastlåst siden valget 9. september i fjor. Ingen av blokkene fikk flertall, og ingen av dem vil samarbeide med høyrepopulistiske Sverigedemokraterna, som ble tredje største parti.

Både Löfven og Moderaternas leder Ulf Kristersson har tidligere blitt nedstemt som statsministerkandidater.

Bakgrunn: Vänsterpartiet stiller krav for å støtte Löfven

Personvernpolicy