Meny

– Hareide opptrer uklokt når han taler på konferansen til «røde» KrF-ere

<p>Partileder Knut Arild Hareide høster kritikk i eget parti for sin deltagelse under konferansen til det nye nettverket Drivkraft. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Partileder Knut Arild Hareide høster kritikk i eget parti for sin deltagelse under konferansen til det nye nettverket Drivkraft. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

KrF-ere mener det er uklokt å opprette et rødt KrF-nettverk – og uklokt av Knut Arild Hareide å delta på konferansen deres.

– Nei, jeg har ikke hørt noe negativt fra partifolk om dette, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen i går, i et intervju som handlet om at en gruppe «røde» lokalpolitikere i KrF har etablert en nytt kristendemokratisk nettverk kalt Drivkraft. Hareide har takket ja til å tale på en konferanse i regi av nettverket 9. februar.

Bak nettverket står Hareide-lojale KrF-ere som tapte retningsvalget på landsmøtet i november.

Kilder i KrF med tilhørighet på blå side sier imidlertid til Dagsavisen at reaksjonene er sterke – både mot etableringen av Drivkraft og at Hareide har takket ja til å tale på den kommende konferansen. Også fra rød side uttrykkes det overfor Dagsavisen skepsis til det nye nettverket. Flere ønsker imidlertid ikke å la seg intervjue om saken.

Sentralstyremedlem i KrFU, Eivind Skår, snakker imidlertid ut og går i rette med sin egen partileder:

– Når Knut Arild velger å delta på den første konferansen til Drivkraft, viser det at han ikke har tatt inn over seg hvor splittende dette initiativet er. Jeg synes han opptrer uklokt. Han må forstå at han som partileder har et ansvar for å samle hele partiet, ikke bare lede den delen som er mest enig med ham.

Også KrF-veteran Anne Ma Timenes er klar i talen. Hun er fylkestingsmedlem for KrF i Vest-Agder og en kjent profil i et av KrFs største fylkeslag.

– Jeg synes hele opprettelsen er veldig uklok og at han heller ikke burde ha stilt, sier hun.

Les også: KrF-topper er uenige om landsmøtevedtaket medfører at partiet skal søke regjeringssamarbeid med venstresiden dersom forhandlingene med Solberg-regjeringen mislykkes

– Ikke hørt godt nok etter?

Eivind Skår sier det er «spesielt» at Hareide sier at han ikke har fått negative reaksjoner fra partihold.

– Da lurer jeg på om han har hørt godt nok etter. Jeg synes nok at han burde gå noen flere runder i partiet og høre med litt flere folk enn bare den nærmeste kretsen dersom han genuint er opptatt av hvordan hans deltakelse på konferansen til Drivkraft blir mottatt, sier Skår.

– Dersom Knut Arild ikke har fått negative reaksjoner på sin deltakelse, er jeg redd for at det er et symptom på at en ikke lenger tør kritisere partilederen offentlig fordi en da får beskjed om at man splitter og er illojal, mener han.

– Jeg vet om mange som synes det er problematisk med Drivkraft, og mange av dem reagerer sterkt.

Les også: KrF-veteraner bekymret for partiets framtid

– Veldig uheldig

– Hva er ditt syn?

– Jeg mener at det er veldig uheldig å starte et rødt nettverk innenfor KrF. Det er viktig at vi nå samler oss, og da kan vi ikke konsolidere skillelinjene i partiet. Jeg har oppfattet at budskapet fra Hareide, egentlig fra alle i partiet, er at vi skal gå videre hånd i hånd. Men begge sider har ansvar for å strekke ut en hånd. Det som skjer nå, er at de som starter opp Drivkraft, snur ryggen til resten av partiet, sier Skår, som mener at faren med et slikt forum er at det kan bli et ekkokammer for likesinnede fra den røde fløyen i KrF.

Kritikken også fra Anne Ma Timenes er først og fremst rettet mot dem som har opprettet nettverket.

– Det er utrolig uklokt å opprette et slikt nettverk, sier Timenes.

– Nå bør vi samle oss, hele partiet, om det prosjektet som nå foregår. Vi har gått til valg på et program, og det er det vi skal prøve å gjennomføre nå. Dette er svært uheldig for partiet.

Timenes sier hun er forundret over at nettverket er blitt opprettet og «særlig over de kapasitetene som bidrar til dette».

– Jeg er urolig for at det blir en virkelig dyp splittelse i partiet. Det bør vi på ingen måte ha. Alle sier de vil støtte opp om det prosjektet som nå foregår, og derfor er det veldig uheldig at dette nettverket er satt i gang. Nå prøver partiet å samle seg, og da burde vi alle sammen støtte opp om det.

Redd for hva det utløser

Eivind Skår er urolig for hva denne etableringen kan føre til.

– Jeg er redd for hva dette kan utløse i partiet. Når rød side organiserer seg slik, kan vi risikere at blå side gjør det samme. Jeg håper ikke det, men det var det som skjedde før og under landsmøtet i høst. Fordi de røde hadde koordinert seg gjennom grupper, måtte også de blå snakke sammen. Men dette var i forkant av et landsmøte, og da er det andre spilleregler. Facebook-gruppene på blå side ble slettet rett etter landsmøtet nettopp for ikke å bidra til splittelse, men det ser ut til at de røde gruppene overlevde, sier han.

Les også: Abortsaken skaper frykt for mer splittelse: Dersom KrF ikke får gjennomslag for endringer i abortloven, kan det gå ut over samholdet og tilliten i partiet

KrF-leder Knut Arild Hareide har følgende kommentar til den kraftige kritikken fra sine partifeller:

– Jeg er opptatt av å ta vare på engasjementet til alle i KrF, også de mange som opplevde å tape retningsvalget i høst. Derfor mener jeg det er særlig viktig nå at vi alle viser at vi ønsker flest mulig med videre. Det opplever jeg som intensjonen bak konferansen. Hele bredden av KrF-laget trengs også framover. Vi trenger så mange som mulig med videre for å lykkes som parti. Jeg både håper og tror at de som er uenige med meg – tør si det til meg. Men håper vi alle kan være enige om at vi trenger mangfold og flest mulig med på KrF-laget videre. Uenighet og debatt må selvsagt et parti kunne leve med og jeg er glad for alle som ser KrF som et godt politisk virkemiddel for å skape endring.

Opprinnelig publisert hos Dagsavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:18 Helikopter og fly krasjet på Mallorca – minst fem personer døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig eksplosiv gjenstand14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump revurderer økt handelskrig med Kina10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft
Siste nytt
15:18VerdenHelikopter og fly krasjet på Mallorca – minst fem personer døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig eksplosiv gjenstand14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump revurderer økt handelskrig med Kina10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft
Populært