Historisk tiggerforbud-kjennelse i Sverige

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges høyeste forvaltningsdomstol slår fast at Vellinge kommune ikke kan nektes å innføre tiggerforbud. Det åpner for at andre kommuner kan gjøre det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vellinge kommune har begrunnet ønsket om å innføre forbud med at tiggere forårsaker forstyrrelser som «gjentatt urinering og forsøpling av offentlige områder». Alle lavere instanser har slått fast at kommunen ikke har greid å bevise at tiggingen forstyrrer offentlig orden, men Sveriges høyeste forvaltningsdomstol slår mandag fast at dette ikke trengs.

Etter deres vurdering finnes det rett og slett ikke grunnlag i ordensloven for å kreve at Vellinge må bevise at tiggingen forstyrrer offentlig orden, og et tiggerforbud kan derfor ikke underkjennes med det grunnlaget.

Carina Wutzler, leder i kommunestyret i Vellinge, er svært positiv til kjennelsen.

– Dette er veldig viktig for kommune-Sverige. Man tydeliggjør at det er mulig å innføre lokale tiggerforbud. Dette handler om kommunalt selvstyre, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere andre svenske kommuner har også forsøkt å innføre ulike varianter av tiggerforbud. De har ventet i spenning på mandagens kjennelse.

– Vi får se hvor vårt forslag tar veien, vi har valgt en litt mer kronglete variant der man må søke om tillatelse (til å tigge, journ.anm.). Men jeg tror mange kommuner kommer til å se på de mulighetene som finnes nå, sier Jimmy Jansson, kommunestyreleder i Eskilstuna.