Jubel i Venstre etter kvoteflyktning-seier:

– Et godt svar til alle dem som var skeptiske til å gå i regjering med Frp

Regjeringen øker antallet kvoteflyktninger til 3.000. – Kanskje den enkeltsaken som tydeligst viser forskjellen på Venstre innenfor og utenfor regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Venstres innvandringspolitske talskvinne, Guri Melby, til ABC Nyheter.

Regjeringen foreslår at Norge tar imot 3000 kvoteflyktninger i 2019, noe som er en økning på nærmere 1000.

Økningen fra 2120 kvoteflyktninger i årets budsjett begrunnes i at det fortsatt kommer relativt få asylsøkere til Norge.

Nyheten fikk Frps Christian Tybring-Gjedde til å reagere kraftig.

– Med forbehold om at tallene du referer er korrekte er dette et eksempel på hvordan Venstres uansvarlige asylpolitikk har fått fotfeste og legitimitet i regjeringen, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) til ABC Nyheter.

For noen måneder siden omtalte han en økning som uaktuelt.

– Stolt

– Som innvandringspolitisk talskvinne for Venstre er jeg stolt av at vi har greid å øke antall kvoteflyktninger til Norge i en tid der ropene om innstramninger i innvandringspolitikken har vært høye fra mange kanter, sier Melby til ABC Nyheter.

Hun mener økningen er et godt svar til alle som var skeptisk til Frp.

– Dette er kanskje den enkeltsaken som tydeligst viser forskjellen på Venstre innenfor og utenfor regjering. I fjor fikk vi forhandlet opp tallet fra ca 1000 til 2000, men nå legger vi altså fram et budsjett med 3000 kvoteflyktninger, sier Melby.

– Dette er også et godt svar til alle dem som var skeptiske til å gå i regjering med Frp, særlig med blikk på innvandringspolitikken. Selv et lite parti kan få til store ting dersom vi prioriterer, fortsetter hun.

Hun understreker at Norge nå tar et stort internasjonalt ansvar.

– Norge utmerker seg som et av landene som tar imot svært mange overføringsflyktninger. I absolutte tall er vi den sjette største mottakeren i verden og den tredje største i Europa. Dersom en ser på antall overføringsflyktninger per innbygger utmerker Norge seg som det landet som tar imot flest overføringsflyktninger

KrF krevde i fjor at Norge skulle ta imot 2.620 kvoteflyktninger, mens Aps migrasjonsutvalg nylig tok til orde for at det skulle tas imot «flere» enn i år.

Guri Melby (t.v) og partileiar i Venstre Trine Skei Grande. Foto: Terje Pedersen / NPK
Guri Melby (t.v) og partileiar i Venstre Trine Skei Grande. Foto: Terje Pedersen / NPK

– Dessverre noe Frp må svelge

Mens Venstre jubler, er det misnøye i Frps stortingsgruppe.

– Dette er dessverre noe Frp må svelge fordi vi ikke har flertall, skriver Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, til ABC Nyheter.

Han forstår at velgere og Frp-ere er skuffet.

Jon Engen-Helgheim. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Jon Engen-Helgheim. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Å ta imot 3000 kvoteflyktninger er veldig langt fra FrPs primære standpunkt, det er forståelig at folk blir skuffet. Jeg tror stadig flere ser at den innvandringspolitikken flertallet i Norge ønsker, hverken er bra for landet eller for flyktninger som virkelig sliter. Jeløya-plattformen legger opp til at vi skulle ta imot noen flere kvoteflyktninger ved lave asylankomster. Dette har Frp gått med på for å få gjennomslag for andre innstramminger som i sum vil føre til at det kommer færre. Nå er det veldig viktig at innstramminger i familiegjenforening blir gjennomført, det er det også enighet om i plattformen. Det er på familiegjenforening det tross alt kommer flest og det er her det er viktigst å stramme inn. Hadde ikke Frp sittet ved roret de siste årene, hadde vi sannsynligvis hatt svenske tilstander i Norge og null kontroll på ankomstene, hevder Helgheim.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden