Ny kommunereform: Disse ville ha mistet plassen på Stortinget

VILLE MISTET PLASSEN:Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Han representerer Buskerud, sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen og kommer fra Hokksund.
VILLE MISTET PLASSEN:Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Han representerer Buskerud, sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen og kommer fra Hokksund. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Kommune­reformen gir distriktene mindre innflytelse på Stortinget etter neste valg. Oslo og Akershus får flere mandat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt henger sammen med alt. Sommerfugleffekten. Eller bare et utslag av valgsystemet vårt og regjeringens kommunereform, og dine flyttevaner.

Det sentrale østlandsområdet kommer heldig ut ved neste stortingsvalg. Nettstedet Poll of Polls har beregnet at følgende forskyvning i stortingsmandatene for perioden 2021-2015:

Oslo får ett ekstra mandat, og får 20 plasser på tinget.

Akershus får to ekstra mandat, totalt 19.

Buskerud mister ett mandat, og sitter igjen med åtte plasser.

Oppland mister ett mandat, til seks totalt.

Møre og Romsdal mister ett mandat, og får åtte.

– Vi blir lovet at regionreformen skal gi fylkene større innflytelse. Men så mister Oppland et mandat, og dermed innflytelse, sier Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Oppland.

Selv om Knutsdatter Strand ikke vil spekulere i det selv: Det er hennes mandat som ryker i Oppland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tre ut, tre inn

Beregningene er usikre. I vår valgordning er det folketall og areal som avgjør mandatfordelingen, som justeres hvert åttende år. Siste justering var foran stortingsvalget i 2013. Dermed skal mandatfordelingen justeres foran neste valg, basert på folketallet i valgdistriktene per 1. januar 2020.

Poll of Polls har lagt SSBs framskriving av folketallet ril grunn når de har regnet seg fram til mandatforskyvningen.

Om vi forholder oss til valgresultatet i forrige valg: Foruten Sps mandat i Oppland, ville Høyre ha mistet sitt tredjemandat i Møre og Romsdal, og Frps andremandat i Buskerud ville ha røket.

Det er mer komplisert å regne ut hvem som ville ha fått de mandatene som blir «til overs» – her vil utjevningsmandat spille inn. Men konkret: Frps Jon Helgheim ville trolig ha mistet plassen sin på Stortinget fra Buskerud. Høyres Vetle Wang Soleim ville trolig ikke fått plass fra Møre og Romsdal.

Grensene flyttes

Hvorfor er det så kommunereformen som har «skylda»? Jo: Etter reformen, som reduserer antall kommuner i Norge fra 428 til 356 fra 1. januar 2020, bytter følgende kommuner hjemfylke:

Rømskog flytter fra Østfold til Akershus (slås sammen med Aurskog–Høland).

Lunner og Jevnaker går fra Oppland til henholdsvis Akershus og Buskerud.

Buskerud mister Hurum og Røyken til Akershus.

Svelvik flytter fra Vestfold til Buskerud.

Møre og Romsdal får Hornindal fra Sogn og Fjordane.

Samtidig går Halsa og Rindal fra Møre og Romsdal til Sør-Trøndelag.

Sør-Trøndelag får også Leksvik fra Nord-Trøndelag.

Tjeldsund flyttes fra Nordland til Troms.

Disse grenseforskyvningene vil gi seg utslag når mandatene skal fordeles på nytt foran neste stortingsvalg.

– Kjedelig

Jon Helgheim synes det er kjedelig å høre at han ville ha røket om vi overfører resultatet fra valget i 2017 til neste valg.

– Nei, det var ikke noe hyggelig. Jeg trives jo veldig godt, sier han.

Helgheim ler litt over det han kaller en «vel teoretisk problemstilling», og lar seg ikke knekke av den dårlige nyheten.

– Jeg kan vel ikke gjøre særlig annet enn å overbevise folk i Buskerud om at vår politikk der den riktige. Så får velgerne avgjøre om de ønsker å stemme på en tydelig stemme i innvandringspolitikken.

– Du kan jo sørge for å komme deg på førsteplass på lista til Frp i Buskerud?

– Hehe. Det er lenge til neste stortingsvalg. Når den tid kommer skal Frp i Buskerud bestemme hvem som blir partiets førstekandidat, og så skal velgerne bestemme hvem de gir sin tillit, sier Jon Helgheim.

Høyres Vetle Wang Soleim ville også ha mistet plassen om vi stoler på våre beregninger. Det må nesten kalles en skjebnens ironi, all den tid Wang Soleim er en varm tilhenger av kommunereformen:

« ... jeg klarer ikke å skjønne at det finnes ordførere på Nordmøre som oppriktig mener det er bedre å stå alene og tape flere millioner i året, fremfor å samarbeide med kommuner de allerede har utrolig mye samarbeid med», sa han til Tidens Krav i fjor.

– Her må vi fra Møre og Romsdal sette på noe romantisk musikk og øke folketallet, for jeg vil gjerne på Stortinget også i neste periode. For det er faktisk ikke for sent å sikre fylket ni mandater også i neste periode, skriver Wang Soleim på sms fra en komitéreise i Washington.

Kaos i 2019 og 2021

Den observante leser har sikkert tenkt under lesingen av denne saken: «Hva da nye kommuner til Akershus, Buskerud, Østfold?». Skal ikke fylkene rundt Oslo opphøre og bli til Viken?

Jo da. 19 fylker i Norge skal bli til elleve. To av fylkene har allerede slått seg sammen: Nord- og Sør- Trøndelag ble Trøndelag fra og med nyttår i år. De resterende fylkene slår seg – trolig – sammen 1. januar 2020.

Ved fylkestingsvalget høsten 2019 skal velgerne stemme i henhold til de nye fylkesgrensene. Altså: innbyggerne i Østfold, Buskerud og Akershus skal velge fylkestinget i et Viken som først blir født nesten fire måneder etter valget, på samme vis som velgerne i de andre sammenslåtte fylkene.

Ved stortingsvalget to år senere, i 2021, «gjenoppstår» de gamle fylkene, denne gangen som valgdistrikt. Antall valgdistrikter er nemlig skrevet inn i Grunnloven: «Riket inndeles i 19 valgdistrikter».

Regjeringen har satt ned et eget valglovsutvalg som skal finne løsninger på valgsystemet, som skal levere sitt forslag i løpet av 2019. Dette forslaget vil tidligst tre i kraft ved stortingsvalget i 2025.

– Mer sentralisering

Enn så lenge må Marit Knutsdatter Strand satse på førsteplassen på Sps liste i Oppland. Eller at partiet øker oppslutning.

– Vi skal slåss for å få to plasser på Stortinget også neste gang, men det er klart at det blir enda tøffere når Oppland mister et mandat, sier hun.

Knutsdatter Strand er bekymret for det skjeve maktforholdet mellom Innlandet og naboen Viken. Oppland og Hedmark vil til sammen ha 13 mandat, mot 36 totalt for Akershus, Østfold og Buskerud.

– Det blir enda mer sentralisert av disse reformene til regjeringen, sier hun.

Valglov i endring

Grunnloven slår fast at «Riket inndeles i 19 valgdistrikter». Det ligger inne grunnlovsforslag om å slå Trøndelag sammen til et valgdistrikt, men det får trolig ikke det nødvendige flertall.

Fram til regionreformen har disse 19 valgdistriktene samsvart med fylkesgrensene.

Regjeringen har satt ned et valglovutvalg som skal foreslå en ny valgordning.

Fylkesgrensef­or­skyvninger i forbindelse med at kommuner slår seg sammen eller bytter til nabofylket vil gi utslag ved valget i 2021. ­

Denne saken ble opprinnelig publisert hos Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo
Siste nytt
23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo
Populært