Meny

Ny kommunereform: Disse ville ha mistet plassen på Stortinget

VILLE MISTET PLASSEN:Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Han representerer Buskerud, sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen og kommer fra Hokksund.
VILLE MISTET PLASSEN:Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Han representerer Buskerud, sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen og kommer fra Hokksund. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Kommune­reformen gir distriktene mindre innflytelse på Stortinget etter neste valg. Oslo og Akershus får flere mandat.

Alt henger sammen med alt. Sommerfugleffekten. Eller bare et utslag av valgsystemet vårt og regjeringens kommunereform, og dine flyttevaner.

Det sentrale østlandsområdet kommer heldig ut ved neste stortingsvalg. Nettstedet Poll of Polls har beregnet at følgende forskyvning i stortingsmandatene for perioden 2021-2015:

Oslo får ett ekstra mandat, og får 20 plasser på tinget.

Akershus får to ekstra mandat, totalt 19.

Buskerud mister ett mandat, og sitter igjen med åtte plasser.

Oppland mister ett mandat, til seks totalt.

Møre og Romsdal mister ett mandat, og får åtte.

– Vi blir lovet at regionreformen skal gi fylkene større innflytelse. Men så mister Oppland et mandat, og dermed innflytelse, sier Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Oppland.

Selv om Knutsdatter Strand ikke vil spekulere i det selv: Det er hennes mandat som ryker i Oppland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tre ut, tre inn

Beregningene er usikre. I vår valgordning er det folketall og areal som avgjør mandatfordelingen, som justeres hvert åttende år. Siste justering var foran stortingsvalget i 2013. Dermed skal mandatfordelingen justeres foran neste valg, basert på folketallet i valgdistriktene per 1. januar 2020.

Poll of Polls har lagt SSBs framskriving av folketallet ril grunn når de har regnet seg fram til mandatforskyvningen.

Om vi forholder oss til valgresultatet i forrige valg: Foruten Sps mandat i Oppland, ville Høyre ha mistet sitt tredjemandat i Møre og Romsdal, og Frps andremandat i Buskerud ville ha røket.

Det er mer komplisert å regne ut hvem som ville ha fått de mandatene som blir «til overs» – her vil utjevningsmandat spille inn. Men konkret: Frps Jon Helgheim ville trolig ha mistet plassen sin på Stortinget fra Buskerud. Høyres Vetle Wang Soleim ville trolig ikke fått plass fra Møre og Romsdal.

Grensene flyttes

Hvorfor er det så kommunereformen som har «skylda»? Jo: Etter reformen, som reduserer antall kommuner i Norge fra 428 til 356 fra 1. januar 2020, bytter følgende kommuner hjemfylke:

Rømskog flytter fra Østfold til Akershus (slås sammen med Aurskog–Høland).

Lunner og Jevnaker går fra Oppland til henholdsvis Akershus og Buskerud.

Buskerud mister Hurum og Røyken til Akershus.

Svelvik flytter fra Vestfold til Buskerud.

Møre og Romsdal får Hornindal fra Sogn og Fjordane.

Samtidig går Halsa og Rindal fra Møre og Romsdal til Sør-Trøndelag.

Sør-Trøndelag får også Leksvik fra Nord-Trøndelag.

Tjeldsund flyttes fra Nordland til Troms.

Disse grenseforskyvningene vil gi seg utslag når mandatene skal fordeles på nytt foran neste stortingsvalg.

– Kjedelig

Jon Helgheim synes det er kjedelig å høre at han ville ha røket om vi overfører resultatet fra valget i 2017 til neste valg.

– Nei, det var ikke noe hyggelig. Jeg trives jo veldig godt, sier han.

Helgheim ler litt over det han kaller en «vel teoretisk problemstilling», og lar seg ikke knekke av den dårlige nyheten.

– Jeg kan vel ikke gjøre særlig annet enn å overbevise folk i Buskerud om at vår politikk der den riktige. Så får velgerne avgjøre om de ønsker å stemme på en tydelig stemme i innvandringspolitikken.

– Du kan jo sørge for å komme deg på førsteplass på lista til Frp i Buskerud?

– Hehe. Det er lenge til neste stortingsvalg. Når den tid kommer skal Frp i Buskerud bestemme hvem som blir partiets førstekandidat, og så skal velgerne bestemme hvem de gir sin tillit, sier Jon Helgheim.

Høyres Vetle Wang Soleim ville også ha mistet plassen om vi stoler på våre beregninger. Det må nesten kalles en skjebnens ironi, all den tid Wang Soleim er en varm tilhenger av kommunereformen:

« ... jeg klarer ikke å skjønne at det finnes ordførere på Nordmøre som oppriktig mener det er bedre å stå alene og tape flere millioner i året, fremfor å samarbeide med kommuner de allerede har utrolig mye samarbeid med», sa han til Tidens Krav i fjor.

– Her må vi fra Møre og Romsdal sette på noe romantisk musikk og øke folketallet, for jeg vil gjerne på Stortinget også i neste periode. For det er faktisk ikke for sent å sikre fylket ni mandater også i neste periode, skriver Wang Soleim på sms fra en komitéreise i Washington.

Kaos i 2019 og 2021

Den observante leser har sikkert tenkt under lesingen av denne saken: «Hva da nye kommuner til Akershus, Buskerud, Østfold?». Skal ikke fylkene rundt Oslo opphøre og bli til Viken?

Jo da. 19 fylker i Norge skal bli til elleve. To av fylkene har allerede slått seg sammen: Nord- og Sør- Trøndelag ble Trøndelag fra og med nyttår i år. De resterende fylkene slår seg – trolig – sammen 1. januar 2020.

Ved fylkestingsvalget høsten 2019 skal velgerne stemme i henhold til de nye fylkesgrensene. Altså: innbyggerne i Østfold, Buskerud og Akershus skal velge fylkestinget i et Viken som først blir født nesten fire måneder etter valget, på samme vis som velgerne i de andre sammenslåtte fylkene.

Ved stortingsvalget to år senere, i 2021, «gjenoppstår» de gamle fylkene, denne gangen som valgdistrikt. Antall valgdistrikter er nemlig skrevet inn i Grunnloven: «Riket inndeles i 19 valgdistrikter».

Regjeringen har satt ned et eget valglovsutvalg som skal finne løsninger på valgsystemet, som skal levere sitt forslag i løpet av 2019. Dette forslaget vil tidligst tre i kraft ved stortingsvalget i 2025.

– Mer sentralisering

Enn så lenge må Marit Knutsdatter Strand satse på førsteplassen på Sps liste i Oppland. Eller at partiet øker oppslutning.

– Vi skal slåss for å få to plasser på Stortinget også neste gang, men det er klart at det blir enda tøffere når Oppland mister et mandat, sier hun.

Knutsdatter Strand er bekymret for det skjeve maktforholdet mellom Innlandet og naboen Viken. Oppland og Hedmark vil til sammen ha 13 mandat, mot 36 totalt for Akershus, Østfold og Buskerud.

– Det blir enda mer sentralisert av disse reformene til regjeringen, sier hun.

Valglov i endring

Grunnloven slår fast at «Riket inndeles i 19 valgdistrikter». Det ligger inne grunnlovsforslag om å slå Trøndelag sammen til et valgdistrikt, men det får trolig ikke det nødvendige flertall.

Fram til regionreformen har disse 19 valgdistriktene samsvart med fylkesgrensene.

Regjeringen har satt ned et valglovutvalg som skal foreslå en ny valgordning.

Fylkesgrensef­or­skyvninger i forbindelse med at kommuner slår seg sammen eller bytter til nabofylket vil gi utslag ved valget i 2021. ­

Denne saken ble opprinnelig publisert hos Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:28 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 Vy får kritikk for å ikke legge til rette for handikappede01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd
Siste nytt
03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:28NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06NorgeVy får kritikk for å ikke legge til rette for handikappede01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd
Populært