Dutton utfordrer Australias statsminister – igjen

Tidligere innenriksminister i Australia, Peter Dutton, utfordrer igjen statsminister Malcolm Turnbull til statsministerposten. Foto: Rod McGuirk / AP / NTB scanpix
Tidligere innenriksminister i Australia, Peter Dutton, utfordrer igjen statsminister Malcolm Turnbull til statsministerposten. Foto: Rod McGuirk / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Dutton, som denne uka sa opp stillingen som Australias innenriksminister, utfordrer på ny Malcolm Turnbull om statsministerposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nyeste utfordringen kommer kun to dager etter at Dutton måtte se seg slått av den sittende statsministeren i avstemmingen, som endte 48 mot 35 stemmer i Turnbulls favør.

Statsministeren overrasket motstanderne med å stille posten til disposisjon før utfordreren kunne drive lobbyvirksomhet og samle støtte. Men nå mener Dutton at han har nok partifeller i ryggen til å vinne en ny avstemming.

– Tidligere denne morgenen ringte jeg statsministeren for å gi beskjed om at majoriteten i partiet, etter min mening, ikke lenger støtter hans lederskap, sa Dutton til reportere i Canberra torsdag.

– På grunn av det, ba jeg ham om å kalle inn til et møte hvor jeg vil utfordre han om lederskap blant de folkevalgte i Det liberale partiet, tilføyde han.

Venter på opprop

Dutton håpet å få til en avstemming allerede torsdag før nasjonalforsamlingen tar en pause og ikke vil møtes igjen før 10. september. Senere torsdag, rundt klokken 12, stengte regjeringen Representantenes hus, ifølge The Canberra Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malcolm Turnbull sa på en pressekonferanse torsdag at han ikke vil innkalle til en ny avstemming før han får innlevert et opprop om det, med flertall i partiet.

– Om jeg får det brevet som jeg har lest i mediene allerede er klart, men kanskje ikke er – vi får se, har jeg intensjoner om å holde et partimøte i morgen, sa Turnbull.

Videre sier han at han vil forlate nasjonalforsamlingen om han må gå av som statsminister, og at han står bak hans tidligere utsagn om at «tidligere statsministere er best utenfor nasjonalforsamlingen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ministere sa opp

Etter tirsdagens avstemning leverte Dutton sin oppsigelse. Han fikk følge av minst ti andre ministere som hadde stemt på han. Ifølge nyhetsbyrået DPA har statsministeren godtatt tre oppsigelser, inkludert Duttons, men bedt de andre om å forbli i sine poster.

Flere ministre skal ha avvist forespørselen om å trekke tilbake oppsigelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jevnlig utskifting

I det australske politiske systemet er det lederen av det største partiet som får rollen som landets statsminister.

Australia har hatt flere år med politisk ustabilitet siden John Howard i 2007 mistet statsministerposten etter over elleve år. Siden har ingen statsministere beholdt jobben i de tre årene det er lagt opp til.