Regjeringspartiet fikk flertall i Zimbabwe

Opptellingen etter mandagens valg i Zimbabwe fortsetter, men ifølge den statlige valgkommisjonen er det alt klart at regjeringspartiet ZANU-PF har sikret seg flertall i nasjonalforsamling. Foto: AP / NTB scanpix
Opptellingen etter mandagens valg i Zimbabwe fortsetter, men ifølge den statlige valgkommisjonen er det alt klart at regjeringspartiet ZANU-PF har sikret seg flertall i nasjonalforsamling. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiet ZANU-PF har sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen i Zimbabwe, viser foreløpige resultater fra mandagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den statlige valgkommisjonen har tidligere diktator Robert Mugabes parti sikret seg minst 110 representanter i nasjonalforsamlingen, melder den statlige kringkasteren ZBC.

Opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) har fått 41 representanter, mens det gjenstår å fordele de 57 siste plassene i nasjonalforsamlingen.

For å sikre seg to tredelers flertall, behøver ZANU-PF ytterligere 30 representanter. Får partiet dette, kan det vedta og endre lover på egen hånd.

Proklamerer seier

Utfallet av presidentvalget er foreløpig ikke kjent. Både fungerende president Emmerson Mnangagwa fra ZANU-PF og opposisjonslederen Nelson Chamisa fra MDC proklamerte tirsdag seier, selv om det ikke forelå noen offisielle resultater.

– Vant soleklart … vi har gjort det usedvanlig bra. Vi er klare til å danne den neste regjeringen, tvitret Chamisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Informasjonen fra våre representanter på bakken er ekstremt positiv! Vi venter tålmodig på de offisielle resultatene, tvitret Mnangagwa.

Advarer

Mnangagwa, som har en fortid som etterretningssjef, sikkerhetsminister og finansminister, har styrt landet siden de militære grep makten og avsatte Mugabe i november 2017 .

ZANU-PF har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten i 1980, og regjeringen advarte tirsdag MDC mot å ta seieren på forhånd.

Innenriksminister Obert Mpofu kom samtidig med en klar advarsel om at kandidater som kunngjør resultater, vil bli tiltalt og fengslet.

– Jeg er sikker på at ingen ønsker å påkalle lovens vrede, sa han på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Varsler demonstrasjoner

MDC har varslet demonstrasjoner dersom valgresultatet tyder på fusk, og politiet i hovedstaden Harare er i høy beredskap.

Den statlige valgkommisjonen mener valget gikk riktig for seg, mens EUs observatører foreløpig har nøyd seg med å konstatere at stemningen på valgdagen stort sett var god.

– Vi er overbevist om at det ikke var noen form for triksing med stemmene, sa valgkommisjonens leder Priscilla Chigumba dagen etter valget.