Presidentskapet vil hastebehandle krav om å stanse satellittprosjekt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes (t.v.) og SV-leder Audun Lysbakken i Stortinget. Nå har begge partienes forslag om hastebehandling av kravet om å stanse det omstridte satellittprosjektet fått grønt lys av Stortingets presidentskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes (t.v.) og SV-leder Audun Lysbakken i Stortinget. Nå har begge partienes forslag om hastebehandling av kravet om å stanse det omstridte satellittprosjektet fått grønt lys av Stortingets presidentskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets presidentskap sier ja til SV og Rødts forslag om å hastebehandle kravet om å stanse satellittprosjektet som vil gi bredbånd til amerikanske styrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen er blitt kritisert av både fredsbevegelsen og flere partier på Stortinget etter at Stortinget i forrige uke ga klarsignal til en bevilgning på 1 milliard kroner i garanti til de norske satellittene, melder NRK.

Stortinget var da ikke gjort kjent med at Norge skal sørge for bredbånd via nye norske satellitter for amerikanske militære styrker nord for Polarsirkelen. Også amerikanske atomubåter vil kunne kobles på bredbåndsnettet.

Tirsdag kveld sa presidentskapet ja til kravet som SV og Rødt hadde fremmet. Dermed vil saken bli hastebehandlet, opplyser Rødts stortingsgruppe til NTB.

Både Representantenes hus i USA og amerikanske militærkilder har ifølge NRK opplyst at Norge skal sørge for bredbånd til de amerikanske styrkene.

– USA har gjort atomvåpen til en mer sentral del av sin militærstrategi og senker terskelen for å ta de i bruk. Det er noe Norge må markere avstand til, og i alle fall ikke koble oss tettere på som vi gjør her, sier koordinator for Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) til kanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder i Nei til Atomvåpen, Sara Nes, synes det er urovekkende at Stortinget har gjort vedtak uten kjennskap til samarbeidet med USA, og er kritisk både til Stortingets behandling og konsekvensene av nye norske satellitter.

Ifølge NRK har minst to amerikanske atomubåter operert i området mellom Polarsirkelen og Nordpolen i vinter. Ubåtene USS Connecticut og USS Hartford har i fem uker trent ny teknikk og ny taktikk under reisen. Ifølge Russlands president Vladimir Putin kan raketter fra amerikanske ubåter i Barentshavet ramme Moskva i løpet av 15–16 minutter.