«Tsjekkias Trump» igjen utnevnt til statsminister

Milliardæren Andrej Babis (t.v.) ble onsdag utnevnt til statsminister av president Milos Zeman. Foto: AP/NTB scanpix
Milliardæren Andrej Babis (t.v.) ble onsdag utnevnt til statsminister av president Milos Zeman. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Milliardæren Andrej Babis, med tilnavnet «Tsjekkias Trump», blir igjen forsøkt innsatt som statsminister av landets president Milos Zeman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Babis ble onsdag tatt i ed av Zeman for andre gang på et halvt år.

– Jeg håper regjeringen din denne gangen får nasjonalforsamlingens tillit, sa presidenten under seremonien.

Det første forsøket på å danne regjering falt i fisk på grunn av manglende støtte i nasjonalforsamlingen. Nå vil Babis og hans ANO-bevegelse søke støtte hos Sosialdemokratene og det tsjekkiske kommunistpartiet – som dermed kan få direkte påvirkning på regjeringen for første gang siden jernteppets fall i 1989.

Babis er Tsjekkias nest rikeste mann og en nær alliert av Zeman. Han regnes som populist, og er siktet av politiet for svindel med EU-midler.

I januar i år ble Zeman gjenvalgt med knapp margin foran en mer liberal motkandidat. Presidenten er vennlig innstilt til Russland, men ytterst kritisk til innvandring og islam. Han har kalt islam «dødens religion» og gått sterkt imot EUs forslag om obligatoriske flyktningkvoter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalister står heller ikke høyt i kurs hos Tsjekkias president. Han har kalt journalister «hyener» og spøkt med at de bør drepes i en samtale med Russlands president Vladimir Putin.

Les også:

Presidentduell i Tsjekkia

Ny regjering avvist av nasjonalforsamlingen i Tsjekkia

Omstridt president nervøs før jevnt valg i Tsjekkia