Utenrikskomiteen i Russland: – God tone

Det er viktig å ha dialog, sier Anniken Huitfeldt om utenrikskomiteens besøk i Russland. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Det er viktig å ha dialog, sier Anniken Huitfeldt om utenrikskomiteens besøk i Russland. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenrikskomiteen på Stortinget opplevde en god tone under besøket med sine russiske kolleger i Moskva, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er alltid spent på hvordan tonen er på disse møtene. Men denne gangen var det en god tone, veldig åpen og direkte, sier Huitfeldt, som er leder i utenriks- og forsvarskomiteen, til NTB like etter at hun var tilbake på norsk jord fredag ettermiddag.

Det er første gang siden 2011 at en delegasjon fra komiteen besøker Russland.

I Moskva torsdag møtte de norske politikerne utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet, viseutenriksminister i det russiske utenriksdepartementet Aleksander Grusjko, og menneskerettighetsorganisasjonene Memorial og Human Rights Watch.

Både temaer som styrket samarbeid i nord, atomnedrustning, Nord-Korea, og konflikten om Krim-halvøya var temaer som lå på bordet.

– Det er viktig å ha dialog og politiske samtaler både om det vi er enige og uenige om, sier Huitfeldt.

Situasjonen til spiontiltalte Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva, ble imidlertid ikke tatt opp.

– Det er naturlig at det er Utenriksdepartementet som håndterer den saken, sier Huitfeldt.

Da utenrikskomiteen ønsket å besøke Russland vinteren 2017, ble to av komiteens medlemmer, Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV), nektet visum. Saken endte med at besøket ble avlyst.