Rajoy går av som statsminister i Spania – flertall for mistillit

<p>Spanias konservative statsminister Mariano Rajoy går av.</p>
Spanias konservative statsminister Mariano Rajoy går av. Foto: Paul White / AP

Mistillitsforslaget mot Mariano Rajoy fikk flertall blant de 350 representantene i nasjonalforsamlingen. Han går dermed av som spansk statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

180 av representantene i nasjonalforsamlingen stemte for mistillit, mens 169 representanter stemte mot. Én representant avsto fra å stemme.

Det er ventet at sosialistenes leder, Pedro Sanchez, blir ny statsminister. Etter mistillitsvotumet gikk Rajoy bort til Sanchez og håndhilste på sin politiske rival.

Rajoy innrømmet nederlag kort tid før mistillitsvotumet fant sted, og han meddelte at det for ham var en «ære» å tjene Spania.

Korrupsjonsskandale

Sanchez sto i spissen for mistillitsforslaget mot statsminister Mariano Rajoy og hans borgerlige regjering.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget mot Rajoy er at 29 medlemmer av høyrepartiet Partido Popular (PP) nylig ble dømt i en korrupsjonssak, blant dem partisekretæren.

PP er også dømt til å betale tilbake 2,4 millioner kroner som urettmessig har funnet veien til partikassa.

Rajoys arv

Rajoy og Partido Popular har hatt makten i Spania siden 2011 og har lyktes med å styre landet ut av den verste økonomiske krisen på flere tiår. Det har skjedd gjennom knallharde sparetiltak, noe som har gått ut over Rajoys popularitet.

Den økonomiske veksten i Spania var i fjor på 3,1 prosent, men landet har fortsatt eurosonens nest høyeste arbeidsledighet, bare forbigått av Hellas.

Ledigheten var ved utgangen av mars på 16,7 prosent, en økning fra årsskiftet da den var på 16,5 prosent.

63-årige Rajoy går inn i historien som den første spanske statsministeren som må gå av på grunn av mistillit siden demokratiet ble gjeninnført etter diktatoren Francisco Francos fall i 1975.

Det er fremmet tre mistillitsforslag i nasjonalforsamlingen siden 1975, det siste mot Rajoy i 2017, men ingen av dem har fått flertall.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden