Meny

Finnmark-avstemning på statsministerens bord

Statsminister Erna Solberg (H) på Statsministerens kontor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Med nei fra ni av ti finnmarkinger håper fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) at statsminister Erna Solberg (H) bidrar til at sammenslåingen med Troms parkeres.

Vassvik har med seg resultatet fra folkeavstemningen i Finnmark der 87 prosent sa nei til å bli slått sammen med Troms, når hun møter Solberg på Statsministerens kontor fredag.

– Vi skal legge fram argumenter for hvorfor vi ikke ønsker sammenslåingen. Vi vil be statsministeren om å bidra til at vedtaket om sammenslåing opphører eller blir reversert, sier hun til ifinnmark.no.

Med seg har Vassvik gruppelederen for Aps fylkestingsgruppe, Remi Strand. Han har tidligere sagt til NTB at hadde han vært statsminister, med et Storting som nærmest er delt på midten og et massivt nei fra folket, ville han ment det ville være lurt å ta opp saken på nytt med Stortinget.

Folkeavstemningen blir også tema når Finnmarks fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) møter på åpen høring i Stortinget om kommuneproposisjonen onsdag.

– Det er viktig at vi får lagt fram resultatet for det organet som har vedtatt tvangssammenslåingen, sier han til NTB.

Kommunalminister Monica Mæland (H) har vært klar på at regjeringens oppgave er å gjennomføre en reform som stortingsflertallet har vedtatt – ikke bare en, men to ganger.

Det skjedde ved hjelp av stemmene til Høyre, Frp, Venstre – og et KrF som Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har beskrevet som «lite entusiastiske». Vedum har overfor NTB gjort det klart at Sp vil ta opp sammenslåingen av de to nordligste fylkene til ny behandling i Stortinget i løpet av høsten.

Populært