92-åring utfordrer Malaysias statsminister

En malaysisk velger poserer med blekk på fingeren etter å ha stemt i Kuala Lumpur onsdag. Foto: Sadiq Asyraf / AP / NTB scanpix
En malaysisk velger poserer med blekk på fingeren etter å ha stemt i Kuala Lumpur onsdag. Foto: Sadiq Asyraf / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Valget er i gang i Malaysia, der den skandalerammede statsministeren Najib Razak utfordres av den 92 år gamle tidligere statsministeren Mahathir Mohamad. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hadde allerede dannet seg lange køer utenfor valglokalene da de åpnet klokken 8 onsdag morgen lokal tid, og det er ventet at om lag 14,4 millioner malaysiere vil avlegge stemme i løpet av dagen.

Tirsdag gikk Malaysias menneskerettighetskommisjon hardt ut og kritiserte landets myndigheter og statsminister Najib for å undergrave valgsystemet ved å dele ut pengegaver. De opplyste også om flere tilfeller der velgere skal ha blitt hindret fra å stemme.

Valget ventes å bli jevnt, for opposisjonsalliansen har de siste ukene fått økt oppslutning. Mahathir styrte Malaysia med jernhånd i 22 år, og var i sin tid statsminister Najibs mentor. Da 92-åringen avla sin stemme i fødebyen Alor Setar, sa han at han var sikker på seier.

– Med mindre Najib jukser, la han til.

Men valget kommer trolig til å ende med at 64 år gamle Najibs regjering blir gjenvalgt, ifølge en rekke valganalytikere. De peker blant annet på et valgsystem der stemmer fra utkantstrøk veier tungt.

En valgseier til Najib Razak skjer i så fall på tross av skandalen rundt det statlige fondet 1MDB. Flere milliarder dollar skal ha blitt tappet fra fondet, og statsminister Najib er blitt anklaget for å ha plassert deler av pengene på sin personlige konto.

Najib avviser anklagene, og landets riksadvokat har renvasket ham.

Rivalen Mahathir har brukt korrupsjonsskandalen flittig i valgkampen og framholdt at Najib ikke har tilliten som trengs for å lede landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden