Ville drepe dronningen for å imponere IS-kjæreste i Norge

Jihad-kjæresten i Norge (31) ville gifte seg med en IS-kriger. 38-årige Aweys Shikhey ble arrestert da han var på vei til Syria i fjor sommer for å oppfylle ønsket. Nå må han sone i Storbritannia.
Jihad-kjæresten i Norge (31) ville gifte seg med en IS-kriger. 38-årige Aweys Shikhey ble arrestert da han var på vei til Syria i fjor sommer for å oppfylle ønsket. Nå må han sone i Storbritannia. Foto: NTB scanpix/ Metropolitan police (selfie)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronningen, jøder og fans av fotballklubben Tottenham, skal ha vært angrepsmål. IS-krigerne skal også ha planlagt å rømme til et land med sharialover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlandske Aweys Shikhey (38) planla å forlate sin kone og fem barn til fordel for sin norske jihad-kjæreste (31) som nå sitter varetektsfengslet i Norge.

De planla blant annet å rømme til et område styrt av sharia-lover.

En engelsk jury har nylig funnet ham skyldig i å ville slutte seg til IS. Etterforskningen startet da man avdekket diskusjoner om grandiose terrorhandlinger. Dronningen, tidligere statsminister David Cameron og fans av Tottenham Hotspurs skal ha vært diskutert som mulige angrepsmål.

Britisk politi etterforsket 38-åringen fra februar 2017, og selv om de ikke fant konkrete bevis for en terrorhandling i Storbritannia ble det avdekket planer om å reise til Syria for å støtte IS.

Da han så den 24. mai i fjor forsøkte å reise til Tyrkia for å slutte seg til IS-styrker i Syria, ble han pågrepet på flyplassen Stansted i London, opplyser britisk politi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

20. februar i år ble han funnet skyldig i terrorplanlegging og i forrige uke ble straffeutmålingen kjent. Han fikk åtte års fengsel.

Den 31-årige norske kvinnen fikk like før påske forlenget sin varetektsfengsling med åtte nye uker, fordi man mener det fortsatt er fare for at hun kan stikke av. Hun ble fremstilt for tingretten første gang 7. desember 2017 og har vært fengslet siden da.

«Min klient erkjenner ikke straffeskyld», er den eneste kommentaren som hennes advokat Mona Danielsen ønsker å gi, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville gifte seg

Etter pågripelsen avdekket politiet at Shikhey også var i kontakt med en kvinne bosatt i Norge. Data-kommunikasjon viste at de siden desember 2016 hadde diskutert å slutte seg til IS.

Før avreisen, sendte han – i følge britiske media – en melding til kjæresten i Norge:

«Du vet at jeg elsker deg, ikke bli opprørt hvis guds fiender er på flyplassen og venter på oss».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen, med røtter i Somalia, diskuterte også å drepe jøder bosatt i området rundt Stamford Hill.

Det kom også frem at bevis innhentet fra jihad-kjæresten i Norge viser at hun har vært i kontakt med IS-krigere og -sympatisører. Retten fikk også høre at hun var «ivrig etter å gifte seg med en IS-kjemper, enten den tiltalte eller en annen».

38-åringen oppsøkte banker og sa han trengte penger til et planlagt bryllup, og klarte å få et lån på 10.000 £ (noe over 100.000 norske kroner) som skulle finansiere reise og opphold i Syria.

– Du er farlig

Den britiske avisen Daily Mail er blant de som referer fra domsavsigelsen. Dommer Martin Edmunds beskrev planene som «skremmende, farlige og rystende».

– Jeg opplever deg som farlig, konkluderte dommeren og dømte ham til åtte år bak murene.

Shikhey kom til Storbritannia i 2013, og arbeidet i Nord-London som bud. Hans arbeidsgiver oppfattet ham som «hardt arbeidende og til å stole på».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ennå ikke tatt ut tiltale mot den 31-årige norske kvinnen. Men i fengslingskjennelsen vises det til en terrorparagraf med inntil seks års fengselstraff for å oppfordre noen til å begå en terrorhandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den siste kjennelsen vises det til sakens alvorlige karakter og at det foreligger unndragelsesfare. For tiden arbeider politiet med å gjennomgå elektroniske bevis, og man regner ikke med å ha avsluttet dette før sommeren.

De britiske etterforskerne skal ha kommet på sporet av Shikhey etter et tips fra myndighetene i Kenya. De kunne melde at en mann bosatt i London diskuterte terrorrelaterte handlinger med en kenyaner i krypterte meldinger fra mai til september i 2016.

--

Les også: USA og Frankrike avviser innblanding i luftangrep mot militærbase i Syria

--

11. april: Rettet opp alderen på kvinnen