Meny

Forsvaret offentliggjør videoopptak der norske soldater dreper IS-kriger

VIDEO: For første gang offentliggjør Forsvaret opptak av norske soldater i kamp med IS i Irak.

Forsvarssjef Bruun-Hanssen: – Det er viktig at vi forteller hva som faktisk skjer.

Det er Telemark bataljon som deltok i kamphandlingene ved frontlinjen i Irak som er vist på videoklippene, ifølge NRK.

De norske soldatene er i Irak som en del av en USA-ledet koalisjonsstyrke bestående av mer enn 60 land, hvor Norge er en del av koalisjonens kjernegruppe på 20 land. De skal trene, rådgi og bistå irakiske ledere på brigade- og divisjonsnivå, ikke bidra i direkte kamphandlinger, og kun skyte i selvforsvar.

Sjef for bataljonen, Terje Bruøygard, var til stede under oppdragene og fungerte som rådgiver for irakiske offiserer. Han presiserer at alle oppdrag utført av nordmenn ble gjort i henhold til mandatet som var gitt. Det ble avfyrt skudd ved en rekke anledninger, men kun i selvforsvar. Ved flere anledninger ble IS-krigere drept.

– Skoleeksempel på ildledelse

Bruøygard sier at grunnen til at Forsvaret nå velger å offentliggjøre videoopptakene er at de vil være åpne om hva de gjør.

– Det er ikke så mange som har vært klar over vår rolle eller at norske styrker deltok i de mest intense krigshandlinger på mange år, sier Bruøygard.

I videoen, som ligger øverst i saken, kan man se hvordan de norske styrkene skyter mot en bil som holder høy fart. I bilen sitter en IS-kriger.

– Videoen er et skoleeksempel på ildledelse. Våre partnere opplyste til meg at de bekjempet 25 slike biler, sier Bruøygard til TV 2.

Se videoen Forsvaret har frigitt øverst i saken

– Ble kastet inn i en storoffensiv

Bruøygard mener soldatene ikke ante omfanget av hva som ventet i Irak, og sier de kun fikk et par dager med forberedelser før de ble sendt ut til fronten.

– Vi ble kastet inn i en storoffensiv ingen hjemme i Norge var forberedt på, sier Bruøygard.

Tirsdag 3. april overleverte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen Forsvarets årsrapport til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Oppdraget i Irak er her utførlig beskrevet.

Les hele rapporten her.

Viktig å fortelle

Bruun-Hanssen forteller at det er bedre at Forsvaret selv informerer om hva som skjer på oppdrag.

– Det er viktig at vi forteller hva som faktisk skjer. Det er bedre at vi kommer med dette tidlig enn at det kommer på et senere tidspunkt via mediene eller andre kanaler på et senere tidspunkt og overrasker politikerne, sier han til ABC Nyheter.

Forsvaret vil publisere en større artikkel om oppdragene i Irak på sine egne nettsider, skriver NRK.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært