Striden om ACER avgjort:

Ap støtter ACER og ny kraftkabel - Senterpartiet fortviler

OVERHØRTE FAGBEVEGELSEN: Arbeiderpartiets saksordsfører for ACER, Espen Barth Eide.
OVERHØRTE FAGBEVEGELSEN: Arbeiderpartiets saksordsfører for ACER, Espen Barth Eide. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Arbeiderpartiet sikret tirsdag flertall for norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og energibyrået ACER og å bygge enda en utenlandskabel til Skottland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så er det klart:

I ly av Listhaug-bråket avga Stortingets energi- og miljøkomité tirsdag formiddag sin innstilling i det omstridte spørsmålet om å avgi mer norsk suverenitet - denne gangen på energimarkedsområdet.

Trass i omfattende protester fra LO, store fagforbund, 118 Ap-ordførere og fire fylkesordførere, sikret Ap flertall for regjeringens forslå om å vedta EUs energilovverk i den såkalte tredje energmarkedspakka.

Partiet sluttet seg også til det Sunndals-ordfører Ståle Refstie fryktet mer enn noe annet da han møtte Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Hydros aluminiumsverk i går:

Kombinasjonen av både ACER og større kapasitet til å eksportere krafta ut av landet.

Arbeiderpartiet sikret også flertall for å vedta suverenitetsavståelsen med alminnelig flertall, ikke Grunnlovens §115, som krever tre fjerdedels flertall.

Innstillingen ga arbeiderne i Sunndal en tung dag.

Avgir suverenitet igjen

Innstillingen bekrefter det Klassekampen efarte tidligere i dag, at flertallet støtter byggingen av den nye utenlandskabelen North Connect til Storbritannia, som andre enn Statnett står bak.

Men Arbeiderpartiet fikk gjennomslag for sitt krav om at nye utenlandskabler i framtida skal eies av Statnett.

Regjeringspartiene, Ap og MDG varslet at de vil legge fram en avtale i tillegg til innstillingen. Her kan det tenkes at spørsmålet om tilbakekjøp av North Connect kommer opp.

Ap, regjeringspartiene og MDG skapte også flertall for å gi myndigheten RME som skal gjennomføre EUs bestemmelser i Norge mindre makt enn regjeringen opprinnelig gikk inn for. Olje- og energidepartementet skal fortsatt få lage forskrifter på området.

På Island, som også deltar i EØS-avtalen og kan legge ned veto, er bekymringen for suverenitet også i denne saken større.