Meny

Direkte kl. 10:

Hareide vil ikke la Thommessen vente lenge

Se direkte klokken 10: KrF møter pressen om byggesaken.
KrF-leder Knut Arild Hareide sier han ikke vil la det trekke ut i langdrag før partiet avgjør stortingspresident Olemic Thommessens (H) skjebne. 

Partiet hadde onsdag sitt faste gruppemøte på Stortinget. Der lå redegjørelsen som Thommessen tirsdag holdt om den gigantiske byggesprekken på Stortinget, øverst i saksbunken. Men som ventet tok ikke partiet en avgjørelse under dette møtet.

– Vi har hatt et ganske langt gruppemøte med mange saker, men vi har naturlig nok også hatt en runde og diskutert saken rundt presidentskapet og presidenten. Saken har ikke stått på sakskartet som en beslutningssak, og jeg har ikke noe nytt å meddele på bakgrunn av møtet i dag, sa Hareide på vei ut av møtet.

Han undstrekte samtidig at partiet er opptatt av at saken ikke skal trekke i langdrag, og at de nå har en prosess på gang. Han ville ikke uttale seg om stemningen i stortingsgruppen eller om saken skal behandles som en egen sak eller som en del av finanskomiteens behandling.

– Mange har ansvar

Hareide omtaler saken som svært alvorlig, og sier det hviler et ansvar på mange, men i særdeleshet på presidentskapet og presidenten.

Flere partier har krevd Thommessens avgang etter den siste byggesprekken på nesten 500 millioner kroner. Siden regjeringspartiene har stilt seg på Thommessens side, er det KrFs stemmer som blir avgjørende.

KrF-lederen innrømmer at ansvaret tynger.

– Vi kjenner at det er et visst vakuum nå. Det er klart at når vi ikke har kommet til noen konklusjon, så er det åpenbart at det er to mulige utfall av denne saken. Det skaper spenning, sier han.

Samtidig avviser han at KrF driver et politisk spill og er ute etter å høste en eventuell gevinst av å støtte Thommessen og ikke påføre Høyre et smertelig nederlag.

– Dette er ikke en del av et samarbeidsspørsmål eller en politisk hestehandel. Her handler det om å gjøre det vi mener er riktig, sier Hareide.

Les også:   Fortsatt stor risiko for ny kostnadssprekk på Stortinget

Høyre splittet

Også Høyre er splittet i synet på Thommessen. Onsdag kom Michael Tetzschner med sterk kritikk av presidentskapet i en kronikk i Aftenposten.

– Fra byggestart sommeren 2014 har presidentskapet innhentet formelle budsjettvedtak på til dels villedende premisser, skriver Tetzschner, som var en av de sterkeste kritikerne av administrasjonen og presidentskapet da byggesaken ble behandlet i Stortinget i juni i fjor etter Riksrevisjonens knusende rapport.

Kritikken rammet den gang særlig Thommessen, som ble gjenvalgt som president med knappest mulig flertall i fjor høst.

– Byggesaken er beretningen om en bestilt krise, der Stortingets funksjon som bevilgende myndighet reelt er blitt undergravet i alle faser, skriver Tetzschner videre.

Tetzschners syn vil ikke påvirke KrFs vurdering, ifølge Hareide.

– Men det overrasker meg at Høyre velger å spille ut dette nå, sier han.

– Kan det bli ro i denne saken så lenge Thommessen sitter som stortingspresident?

– Det vil jeg ikke spekulere i nå, sier Hareide.

Finne inndekning

Samtidig har finanskomiteen allerede tatt fatt på arbeidet med å finne inndekning for de nesten 500 millionene som byggebudsjettet har sprukket med. Komiteen fikk saken på sitt bord tirsdag, opplyser finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til NTB.

– Det vi skal gjøre, er å gi en fullmakt til å øke kostnadsrammen. Da må vi også se på hvor vi skal hente pengene fra, sa Asheim.

Komiteen skal blant annet vurdere hvor mye som kan hentes fra Stortingets eget budsjett.

– Her må vi få innspill fra presidentskapet, sier Asheim.

Det resterende beløpet blir det regjeringen som må finne dekning for i revidert statsbudsjett som legges fram i mai.

Les også:  Thommessen legger ansvar for informasjonsbrist på Børresen

Populært