Norge med ny militær avtale med Niger

Norge skal bidra med militær kapasitetsbygging i Sahel. Over 20.000 mennesker er drept og 2,6 millioner drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger siden 2009. Her lederen Abubakar Shekau.
Norge skal bidra med militær kapasitetsbygging i Sahel. Over 20.000 mennesker er drept og 2,6 millioner drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger siden 2009. Her lederen Abubakar Shekau. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske militære styrker skal trene og rådgi lokale styrker i Niger i kampen mot terrorisme. Forsvarsdepartementet avviser at avtalen innebærer at Norge skal stanse migranter på vei til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag informerte Statsministerens kontor om inngåelse av en avtale mellom Norge og Niger «om status for de norske militære som oppholder seg i Niger i forbindelse med militær kapasitetsbygging i Sahel.»

Utover det var det ingen informasjon eller pressemelding fra regjeringen.

Fakta om Niger

19,1 millioner innbyggere.

Liggeri innlandet av Vest-Afrika, og landet er uten kystlinje og grenser til Mali i vest, Algerie og Libya i nord, Tsjad i øst, Nigeria og Benin i sør og Burkina Faso i sørvest.

Islam er den dominerende religionen.

En sterk befolkningsvekst, mangel på naturressurser og en god jordbrukspolitikk har flere ganger ført til sultkatastrofe for befolkningen.

Store deler av landet er ørken.

I 2010 ble tidligere president Tandja fratatt makten med statskupp, og landet har vært preget av uro og konflikter i tiden etterpå.

Kilde: Store Norske Leksikon og FN

Seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, Marita Isaksen Wangberg, opplyser til ABC Nyheter at Norge skal bidra med «informasjonsdeling, kapasitetbygging og mentorering».

– Norge deltar bredt i den internasjonale innsatsen mot terrorisme. Som aktør i denne kampen bidrar Norge aktivt innen en rekke områder, i spennet fra informasjonsdeling til kapasitetsbygging og mentorering av operative enheter. Personell fra Forsvaret bidrar periodevis til kapasitetsbygging i Sahel og i Guineabukta. Kapasitetsbygging vil si å trene og rådgi lokale styrker, slik at de bedre blir i stand til å håndtere sikkerhetsutfordringene i eget land, skriver seniorrådgiveren i en e-post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke operative enheter det norske personellet skal «mentorere» ønsker Forsvarsdepartementet ikke å kommentere.

I 2009 startet jihadistgruppen Boko Haram et opprør i Nigeria, og i 2015 krysset opprøret også grensen over til Niger.

2,6 millioner mennesker har flyktet fra Boko Harams herjinger i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger siden 2013, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Terrorister forflytter seg fritt

Dårlig vakthold ved grenseovergangene til de konfliktfylte landene Mali og Niger har ført til at terrorister har kunne forflytte seg fritt mellom landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stabilt Niger anses som viktig for å stanse fremveksten av militante islamistiske grupper i Sahel.

– Vi er fornøyd med å ha fått på plass denne avtalen med Niger. Den legger til rette for et samarbeid for å bidra til at Niger kan bedre sin evne til å ivareta sin egen sikkerhet og stabilitet, skriver Isaksen Wangberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juli 2017 opprettet Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger og Tsjad en afrikansk antiterrorstyrke i Sahel-regionen.

De fem landene vil i utgangspunktet sette av 476 millioner kroner til styrken. EU har forpliktet seg til å bidra med den samme summen.

Aktuelt: Boko Haram-video viser bortførte jenter

Fakta om Boko Haram

* Væpnet, islamistisk gruppe med base i Nord-Nigeria.

* Har også gjennomført angrep i Kamerun, Niger og Tsjad.

* Grunnlagt i 2002, ledes trolig av Abubakar Shekau.

* Over 20.000 mennesker er drept og 2,6 millioner drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger siden 2009.

* Har bortført flere tusen kvinner og unge jenter som blant annet utnyttes som sexslaver og selvmordsbombere.

* Sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS i 2015. Tilknytningen til IS skal ha bidratt til en splittelse i Boko Haram året etter.

* Den afrikanske union (AU) ser gruppa som en regional trussel og satte i 2015 inn en styrke på 7.500 soldater for å bekjempe den.

* Siden da har Boko Haram blitt drevet ut av mange områder som gruppa tidligere kontrollerte.

(Kilder: NTB, BBC)

Avviser at Norge skal stoppe migranter

Niger, som er et av verdens fattigste land, er blitt et transittland for flyktninger. Blant annet er flere hundre tusen flyktninger kommet fra nabolandene Nigeria og Mali, ifølge Flyktninghjelpen.

I tillegg har over 60 prosent av migrantene og flyktningene som krysser Middelhavet fra Libya passert gjennom landet.

Agadez, den største byen sentralt i Niger, har ifølge AFP blitt et knutepunkt for migranter som forsøker å nå Europa via Libya. Byen omtales av flere medier som Afrikas menneskesmuglerhovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember sendte Italia 470 soldater til Niger for å hjelpe landet med å bremse utstrømningen av migranter til Europa.

– Vi skal til Niger etter at vi fikk en forespørsel fra regjeringen i landet i begynnelsen av desember. Hensikten er å styrke sikkerheten i landet og ved grensene, samt å gi støtte til politiet, sa Italias statsminister Paolo Gentiloni.

Forsvarsdepartementet avviser overfor ABC Nyheter at norske styrker skal stoppe migranter.

SE VIDEO: Skolejenter forteller om livet i Boko Hamars fangenskap