Frp har konkludert i halvparten av varslingssakene

Helge André Njåstad leder Fremskrittspartiets organisasjonsutvalg, som håndterer varslingssakene internt i partiet.
Helge André Njåstad leder Fremskrittspartiets organisasjonsutvalg, som håndterer varslingssakene internt i partiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fremskrittspartiet har konkludert i om lag halvparten av de sju varslingssakene de har fått på bordet siden november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Helge André Njåstad, stortingsrepresentant og leder av partiets organisasjonsutvalg, som behandler sakene, til NTB.

Njåstad vil ikke kommentere innholdet i de andre sakene organisasjonsutvalget jobber med, eller hvem det er varslet mot. Utover saken mot stortingsrepresentant Ulf Leirstein, som har trukket seg fra sine tillitsverv, er det ingen som er møtt med reaksjoner fra partiet, opplyser Njåstad.

Han legger til at det er de enkleste sakene partiet har gjort seg ferdig med først.

Tre typer reaksjon

Han sier de følger partiets retningslinjer for varsler om seksuell trakassering.

– Det handler om først å snakke med dem som har varslet og eller som er berørt. Vi tilbyr all hjelp og oppfølging de har behov for. Hvis de mener det er skjedd noe kriminelt gir vi alltid råd om å gå til politiet. Vi snakker med dem det varsles mot og ivaretar de personene som må stå i en potensiell mediestorm. Så oppsummerer vi sakene, og i noen tilfeller blir det gitt en reaksjon: Det kan være advarsler, suspensjon eller eksklusjon, sier Njåstad.

Blant sakene som er avsluttet, er saken mot stortingsrepresentant Ulf Leirstein. NRK avslørte i januar at han sendte eposter med porno til unge gutter i FpU, samt tekstmeldinger til en kvinne om at han ønsket å ha trekantsex med en 15 år gammel gutt i ungdomspartiet. Selv om Østfold-representanten har trukket seg fra sine tillitsverv i partiet, fortsetter saken å skape uro internt.

Aktuelt: Varlser reagerer kraftig etter Giske-comeback

– På varslernes side

Søndag meldte styret og kommunestyregruppen i Råde Frp seg ut av partiet i protest mot partiets håndtering av disse sakene. Tidligere varaordfører for Frp i Råde, Frederikke Stensrød, opplyser at partiets oppfølging av varslerne er en av årsakene til dette.

– Utmeldingen er et signal til varslerne om at vi står på deres side, sier hun til NTB.

Aktuelt: Kollektiv utmelding etter Leirstein-saken

Njåstad mener på sin side at enkelte i denne saken «har hatt et annet fokus enn partiets beste».

– Det får stå for hans regning. Dette er mennesker som har vært med i partiet i mange, mange år. Det var ingen lett avgjørelse å melde seg ut, repliserer Stensrød, som sier hun og de andre som har meldt seg ut, har frasagt seg alle muligheter for å gjøre noe mer internt i Frp.

Hun avviser også antydninger om at saken handler om strid om posisjoner.

– Da hadde vi ikke tatt debatten nå, men i forkant av nominasjonen.

Hun sier videre at de utmeldte også er kritiske til «organisasjonskulturen» i fylkeslaget i Østfold, men vil ikke utdype dette.

Aktuelt: Jensen snur – lar Stortinget se interne møtenotater i SSB-saken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært