Mattis: – USA er bekymret for at Syria har brukt sarin mot egen befolkning

USAs forsvarsminister Jim Mattis sier at USA forsøker å finne bevis for at den syriske regjeringen har brukt nervegassen sarin. Her besøker han Indonesia tidligere i januar. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix
USAs forsvarsminister Jim Mattis sier at USA forsøker å finne bevis for at den syriske regjeringen har brukt nervegassen sarin. Her besøker han Indonesia tidligere i januar. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Jim Mattis sier at USA er bekymret for at Syria har brukt nervegassen sarin mot egen befolkning, men at det fortsatt ikke kan bevises.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattis fastslo fredag at regimet til president Bashar al-Assad har brukt klor i en rekke angrep, men USA er enda mer bekymret for at regimet kan ha brukt nervegassen sarin, framholdt han.

Sarin er uten farge og lukt, men kan føre til pusteproblemer og død.

Mattis viste til rapporter fra både ikke statlige organisasjoner og opprørsgrupper i Syria, som har hevdet at sarin er blitt brukt.

– Vi avviser dem ikke, vi ser etter bevis for det ettersom vi har å gjøre med Assad-regimet som bruker fornektelse og bedrag for å skjule det. Det vil være ubetenksomt av dem å gå tilbake og bryte konvensjonen mot kjemiske våpen, sier Mattis.

Uttalelsen ble gitt dagen etter at kilder i Trump-administrasjonen sa at USA ikke utelukker militære aksjoner mot det syriske regimet som følge av nye meldinger om at regimet har brukt sarin og klor mot sin egen befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har kommet over 260 rapporter om bruk av kjemiske våpen i Syria, og FN-inspektører har bekreftet at Assad-regimet har stått bak noen av dem.

Regimet er blant annet blitt anklaget for å ha brukt sarin mot Ghouta utenfor Damaskus og i Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen. Til sammen skal flere hundre mennesker ha blitt drept i de to angrepene som skjedde i henholdsvis 2013 og 2017.