Navalnyj løslatt etter protester i Russland

Aleksej Navalny ble arrestert av politiet i Moskva like før demonstrasjonen startet.
Aleksej Navalny ble arrestert av politiet i Moskva like før demonstrasjonen startet. Foto: Evgeny Feldman / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj ble pågrepet på vei til en demonstrasjon i Moskva søndag. Samme kveld ble han løslatt uten siktelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser hans advokater til nyhetsbyrået Reuters sent søndag kveld.

Navalnyj hadde tidligere på dagen blitt pågrepet mens han ropte «svindlere og tyver» under en demonstrasjon i sentrum av Moskva. Han ble senere transportert i buss til en politistasjon i byen.

Det hindret ham ikke i å oppfordre sine meningsfeller til å demonstrere i et titalls russiske byer i løpet av søndagen. Opposisjonslederen mener det kommende presidentvalget bør boikottes.

– Jeg er blitt pågrepet. Men det betyr ikke noe. Kom til Tverskaja-gata. Dere demonstrerer ikke for meg, men for dere selv og deres egen framtid, skrev Navalnyj på Twitter søndag ettermiddag.

Flere pågrepet

Drøyt 4.000 mennesker møtte opp i Moskva, der mange stemte i under tilropene «Ned med tsaren» og holdt opp plakater med påskriften «velgerstreik».

Russiske myndigheter økte sikkerhetsoppbudet i hovedstaden under demonstrasjonene, men unnlot for det meste å pågripe demonstranter. Senere fikk en gruppe av demonstrantene lov til å marsjere ned mot Den røde plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere søndag demonstrerte opposisjonelle øst i Russland og i Sibir, inkludert i byen Jakutsk der det var minus 45 grader søndag formiddag. I St. Petersburg deltok rundt 1.500 mennesker, mens i Jekaterinburg i Uralfjellene var byens frittalende borgermester Jevgenij Roizman blant de rundt 1.000 som demonstrerte.

–Det vi tilbys nå, er ikke et reelt valg, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen ble rundt 250 mennesker pågrepet på landsbasis, ifølge OVD-Info, en uavhengig gruppe som overvåker myndighetenes håndtering av protester.

Brøt seg inn hos Navalnyj

I forkant av demonstrasjonene opplyste Navalnyjs stab at politiet hadde saget seg vei inn i Navalnyjs hovedkvarter for å avbryte en direktesending som skulle dekke demonstrasjoner i den østlige delen av landet. Flere av medlemmene i staben ble pågrepet, noe også støttespillere i ulike regioner i Russland ble, hevder de videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uklart om også disse ble løslatt i løpet av søndagen.

Navalnyj er utestengt fra det kommende presidentvalget i Russland. Begrunnelsen er at Navalnyj fra før har blitt dømt for bedrageri, en dom som han selv mener er politisk begrunnet.

Opposisjonslederen har flere ganger før blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner.

SE VIDEO: Aleksej Navalnyj: en reell utfordrer for Putin?