Meny

Trump vurderer drastisk bistandskutt til palestinerne

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) bidrar til å holde liv i over 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene. USA truer nå med å kutte støtten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USA vurderer dramatisk kutt i bistanden til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), opplyser kilder i Det hvite hus. 

USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til UNRWA, og som gir bistand til rundt 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene.

Den amerikanske bistanden har de siste årene vært på rundt 3 milliarder kroner i året, noe som utgjør rundt en firedel av organisasjonens budsjett.

Årets første bidrag, i underkant av 1 milliard kroner, skulle ha vært overført til UNRWA 1. januar, men har latt vente på seg.

Minst halvparten

En sentralt plassert kilde i president Donald Trumps administrasjon opplyser nå at minst halvparten av pengene vil bli holdt tilbake, og at støtten kan bli kuttet helt dersom det ikke blir gjort store endringer i UNRWA.

Trump har ikke tatt en endelig avgjørelse, men vurderer også å kreve at palestinerne setter seg til forhandlingsbordet med israelerne igjen, for å gjenoppta støtten, opplyser kilden.

Krever UNRWA nedlagt

Israel har lenge krevd nedleggelse av UNRWA, som blant annet driver skoler og helseklinikker og bistår flyktningene med mat og tak over hodet.

– UNRWA er en organisasjonen som forsterker problemet med palestinske flyktninger, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig.

Han hevder at det er galt å kalle etterkommerne etter dem som er drevet på flukt av Israel opp gjennom årene for flyktninger, vel vitende om at retten til å vende tilbake er et av palestinernes ufravikelige krav i forhandlinger med Israel.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har tatt til orde for full stans i bistanden til palestinerne, mens utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis mener at dette bare vil bidra til økt spenning og uro i Midtøsten, ikke minst i Jordan, en viktig alliert av USA, som er hjem for over 2 millioner palestinske flyktninger.

Norsk uro

Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som nylig besøkte Washington sammen med statsminister Erna Solberg (H), advarer USA mot å kutte bistanden.

– Det er mitt synspunkt, og det har lenge vært det norske synspunktet, sa Søreide tidligere i måneden.

Populært