Meny

Uenighet i Ap om Trond Giske bør gå

Flere Ap-kvinner mener Trond Giske må gå av som nestleder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Mens et flertall av Arbeiderpartiets fylkesledere fortsatt har tillit til Trond Giske, mener andre i partiet at nestlederen må gå.

Blant dem er Line Oma, som leder Bydelsutvalget i Gamle Oslo, og Kristin Bergersen, tidligere statssekretær i Justisdepartementet og tidligere leder for Aps homonettverk.

– Ta fikenbladet fra munnen. Jeg er drittlei av byråkratisk pjatt, preik om maktkamper og fløyer. Dette handler om det som burde vært sagt for lenge siden: Ap kan ikke ha en nestleder eller fremtidig partileder som tenker med feil hode, skriver Oma i et innlegg på Facebook, ifølge Dagens Næringsliv.

Oma vil ikke kommentere uttalelsen og framholder overfor DN at hun bare snakker på vegne av seg selv.

– Ingen ro

Også Giskes tidligere statssekretær Randi Øverland, som har 40 års fartstid i Ap, tror det kan bli vanskelig for Giske å bli sittende som nestleder.

– Det vil ikke bli ro i partiet, sier Øverland, som nå er gruppeleder for Ap i Vest-Agder fylkesting, til Fædrelandsvennen.

Hun mener oppførselen til Giske er både skuffende og trist.

– Voksne folk vet alltid når de overskrider en grense, og folk i maktposisjoner må være ekstra påpasselige. Det som har kommet fram nå, er helt uforenlig med verdier Arbeiderpartiet står for, sier Øverland.

NTB forsøkte fredag å komme i kontakt med Giske, uten å lykkes.

Aktuelt:  Ørjasæter: – Ap fortjener Giske som nestleder

Fullt kjør

Det har vært fullt kjør mot Arbeiderpartiet etter at det ble kjent at flere kvinner har varslet om upassende og ubehagelig framferd fra Giskes side.

Torsdag fastslo partileder Jonas Gahr Støre at Giske har opptrådt «kritikkverdig», og samme dag la en ydmyk nestleder seg flat på Dagsrevyen.

I et møte med pressen fredag sa Støre at han ikke har bedt Giske om å trekke seg, men at nestlederen ikke har mye å gå på.

– Om det kommer andre ting, av en mer alvorlig karakter, alvor og omfang, så må det vurderes på det grunnlaget, sier Støre.

Flere kommentatorer tolker utsagnet som at om det kommer mer nå, så vil Giske miste toppvervet i Ap-ledelsen.

Aktuelt:   Støre: – Giske har ikke mye å gå på

– Opp til landsmøtet

Ifølge Aps fylkeslagsleder i Østfold, Stein Erik Lauvås, er det imidlertid opp til Aps landsmøte om halvannet år å bestemme Giskes skjebne.

– Det er landsmøtet som velger de tillitsvalgte, det får vi bare forholde oss til, sier stortingsrepresentanten, som også er Aps talsperson i innvandringspolitiske spørsmål, til NTB.

– Er det mulig å skape ro i Arbeiderpartiet om Trond Giske fortsetter som nestleder?

– Det er vanskelig å svare på, for å si det rett ut. Det er klart at dette ikke er en enkel situasjon å håndtere, verken for den ene eller den andre. Så får tiden vise hva som vil skje, sier Lauvås.

Har tiltro

Heller ikke fylkesleder Stanley Wirak i Rogaland Ap, mener det er grunnlag for å kreve at Giske trekker seg fra nestlederjobben.

– Ikke sånn som det ser ut nå. Nå støtter jeg meg på de vurderingene som Jonas har gjort, og jeg vet jo ikke hva dette går i. Men jeg har tiltro til partilederens vurderinger nå, sier Wirak.

Et flertall av Aps fylkesledere legger seg på samme linje, viser en ringerunde som Bergens Tidende har foretatt. Avisa var fredag i kontakt med 13 av 18 fylkesledere i partiet, som også sier at de har tillit til hvordan Støre og resten av partiledelsen har håndtert saken.

– Sitter trygt

Fylkesleder i Trøndelag Ap, Karianne Tung, sier til Adresseavisen at hun er sikker på at Giske sitter trygt – enn så lenge.

– Det viktige nå er å ivareta dem som faktisk har varslet. Når det er sagt, mener jeg Trond kan være nestleder. Nå har han nettopp innrømmet hva han har gjort, og han har bedt om unnskyldning. Han har opptrådt åpent og ærlig for å gjenvinne tilliten, sier Tung, som minner om at sakene ligger et stykke bak i tid.

– Og det skal ikke være snakk om straffbare forhold, påpeker hun.

Fakta om kjente varslingssaker mot Giske

En oversikt over varslingssakene mot Trond Giske som har blitt kjent gjennom mediene den siste tiden:

* Onsdag forrige uke skrev Dagens Næringsliv at Ap-ledelsen hadde mottatt flere varsler om nestleder Trond Giske. Sakene avisen kjente til da, gikk lenger tilbake i tid og ble håndtert av tidligere partisekretær Raymond Johansen og nåværende partisekretær Kjersti Stenseng.

* En av disse sakene dreier seg om SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011. Johansen tok episoden opp med Giske, men skal ha slått seg til ro med forklaringen og konkludert med at det ikke var noen grunn til å reagere noe mer overfor Giske.

* En annen av disse sakene gikk også tilbake til Giskes tid som statsråd, men skal ha blitt meldt inn i løpet av de siste ukene til nåværende partisekretær Stenseng. Etter det DN kjenner til, konkluderte Stenseng med at saken ikke var alvorlig og ikke noe å ta tak i.

* DN kjente også til en sak som skal ha blitt varslet inn til leder for kvinnenettverket i Ap, Anniken Huitfeldt. Det er uklart om hun tok saken opp med Giske, og Huitfeldt har ikke villet kommentere den.

* Onsdag denne uken skrev DN at partileder Jonas Gahr Støre hadde kalt inn Trond Giske til et møte for å konfrontere ham med minst fire nye varsler om upassende oppførsel. Flere av varslerne skal ha sentrale roller i partiet.

* Blant sakene som er blitt kjent den siste uka, er en sak VG omtalte mandag der en far nylig hadde kontaktet Støre for å varsle om en mulig hendelse i 2012. Ifølge faren ble datteren hans oppsøkt av Giske utenfor en Fafo-fest. Kvinnen var 21 år, og arbeidet som ryddehjelp og servitør under arrangementet.

* Ifølge NRK kom det senest onsdag et nytt varsel om at Trond Giske skal ha oppført seg upassende mot en ung kvinne. Nordlys skrev fredag også om en ung kvinne fra Troms som trakk seg fra politikken etter det hun beskriver som uønskede tilnærminger fra Giske. Det er uklart om dette er samme sak.

* Det er uklart om de seneste varselsakene er en del av de fire nye sakene DN omtalte onsdag.

* Giske har selv uttalt at han er forberedt på at det kan komme ytterligere varsler. Han har også lagt seg flat og beklaget at han har opptrådt på en måte som er belastende.

* Ingen av sakene er etter det NTB kjenner til politianmeldt, og det har ikke kommet påstander om at Trond Giske har gjort noe ulovlig.

Populært