Trump: Ny sikkerhetsstrategi vil gi USA tilbake fordelene

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump tok igjen til orde for å sette amerikanernes interesser først da han la fram sin nasjonale sikkerhetsstrategi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA er med i spillet, og USA kommer til å vinne, sa Trump da han mandag kveld norsk tid la fram det nye strategidokumentet.

Strategien som Trump tar til orde for, hviler på fire elementer: Å beskytte hjemlandet og amerikansk livsstil, øke USAs velstand, fremme fred gjennom styrke og øke USAs innflytelse i en verden der det råder konstant konkurranse.

Samtidig ser han ikke lenger klimaendringene som en trussel, slik Obama-administrasjonen gjorde.

Vilje til alenegang

Strategien bryter med det som har vært USAs sikkerhetspolitikk siden den kalde krigen, der multilaterale avtaler med andre land har vært en grunnpilar.

– Når USA samarbeider med andre land, vil det alltid være på en måte som beskytter våre nasjonale interesser, framholdt Trump.

Han lovet også at USA er villig til å handle alene for å forsvare sin suverenitet, selv når USA risikerer å gå på tvers av land man tidligere har inngått avtaler med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil stå opp for oss selv og for vårt land som vi aldri tidligere har gjort, sa han og lovet å bruke alle midler som den amerikanske staten råder over, for å gi USA konkurransefortrinn.

Trump framholdt også at USA står overfor en «usedvanlig farlig verden», preget av røverstater, terrororganisasjoner og internasjonale kriminelle nettverk.

Les også: Putin ringte Trump som takk for hjelp med å avverge angrep

Beskyttelse av grenser

I talen understreket Trump at USA må beskytte sine egne grenser, blant annet ved å bygge en mur langs grensen til Mexico, samt iverksette andre tiltak mot innvandring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et land uten grenser, er ikke et land. Et land som ikke beskytter sin velstand hjemme, kan ikke beskytte sine interesser ute i verden, sa Trump.

I talen skrøt han dessuten av at CIA nylig bidro til å redde «tusenvis» av liv som følge av at russerne ble tipset om at det ble planlagt et terrorangrep mot en katedral i St. Petersburg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump påpekte deretter at dette er et eksempel på hvor godt det kan gå når USA og Russland samarbeider.

Les også: Trump presenterer sin Amerika først-strategi

Ut mot Kina og Russland

En rekke medier hadde på forhånd fått utdelt dokumentet der det redegjøres for Trumps strategi. I dokumentet omtales både Kina og Russland som «revisjonist»-stater som anklages for å gjøre hva de kan for å bryte ned amerikanske verdier og interesser.

Teksten er utformet i et usedvanlig hardt språk, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Kina forsøker å erstatte USA i India-Stillehavsregionen, utvide rekkevidden for den statsdrevne økonomiske modellen og rokere regionen til sin fordel, heter det.

– Russland forsøker å gjenvinne sin status som stormakt og etablere interessesfærer i nærheten av sine grenser, står det videre.

Les også:

Flere døde i togulykke i USA

USA med veto mot Sikkerhetsrådets Jerusalem-resolusjon

Forskerne hevder Russland kan ha utnyttet terrorangrep på sosiale medier