USA-eksperter: – Politisk jordskjelv for Republikanerne

Demokraten Doug Jones' tilhengere jubler under en valgvake i Birmingham i Alabama tirsdag.
Demokraten Doug Jones' tilhengere jubler under en valgvake i Birmingham i Alabama tirsdag. Foto: John Bazemore / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kjempetap for Donald Trumps politikk, en tidlig julegave til Demokratene og et politisk jordskjelv for Republikanerne, sier USA-kjennere om Alabama-valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstaten valgte sin første demokratiske senator på 25 år da Doug Jones slo den overgrepsanklagede, erkekonservative republikaneren Roy Moore i suppleringsvalget tirsdag.

– Selv om det er et delstatsvalg, tror jeg at det kommer til å gå inn i historien som en av de største politiske omveltningene i USA, sier den svensk-amerikanske statsviteren Elizabeth Walentin, som tidligere har vært valgkampmedarbeider for Demokratene.

Les også: Trump gratulerte Jones med seieren i Alabama

– Et politisk jordskjelv

Blikkene rettes nå mot neste års mellomvalg, der samtlige plasser i Representantenes hus står på spill, samt en tredel av Senatets 100 seter.

– Ingen kan lenger si at Demokratene ikke har noen sjans til å vinne tilbake sine plasser. Om de kan vinne i Alabama, kan de vinne hva som helst, sier Walentin.

USA-forsker Frida Stranne beskriver Demokratenes seier som «litt av et politisk jordskjelv», og et republikansk prestisjetap i den konservative delstaten Alabama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ryster Republikanerne i grunnvollene og gir Demokratene ny energi framover, skriver Stranne i en kommentar til nyhetsbyrået TT.

Les også: Moore tapte senatorkamp i Alabama

– Trump-effekten kan ha snudd

Mange republikanere må nå spørre seg hvilken vei velgerne egentlig vil at man skal gå, mener hun.

– Mange har tilpasset seg Trumps ukonvensjonelle måter og politiske agenda, og de høyrøstede stemmene som han har mobilisert. Men dette viser at mange ikke kjenner seg hjemme der, at Trump-effekten kan ha snudd, sier Stranne, som er forsker ved Högskolan i Halmstad og Uppsala Universitet.