USA ber myndighetspersonell unngå Jerusalems gamleby

Det er frykt for ny uro i Jerusalem og på den okkuperte Vestbredden. Foto: Oded Balilty)
Det er frykt for ny uro i Jerusalem og på den okkuperte Vestbredden. Foto: Oded Balilty) Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs beordrer alle statsansatte om å unngå Jerusalems gamleby og den okkuperte Vestbredden fordi det ventes protester mot den planlagte ambassadeflyttingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter omfattende oppfordringer til demonstrasjoner fra 6. desember i Jerusalem og Vestbredden, har ansatte i den amerikanske regjeringen og deres familiemedlemmer inntil videre ikke tillatelse til å foreta personlige reiser i Jerusalems gamleby og på Vestbredden, heter det i en uttalelse fra USAs utenriksdepartement.

Offisielle reiser i disse områdene kan kun skje dersom det regnes som nødvendig, og da med ekstra sikkerhetstiltak, heter det videre.

USAs president Donald Trump må denne uka bestemme om han skal gjøre som hans forgjengere har gjort siden 1995, å fornye et vedtak som gjør at den amerikanske ambassaden blir værende i Tel Aviv.

Trump lovet i valgkampen at han skulle flytte ambassaden til Jerusalem, noe som i praksis innebærer å anerkjenne Israels krav på byen som sin hovedstad.

Amerikanske tjenestemenn sier Trump trolig kommer til å vente med å flytte ambassaden med en gang. I stedet vil han kunne nøye seg med å gjenta at han har planer om å flytte ambassaden, eller han kan gå så langt som til å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, ifølge kildene.

Et samlet verdenssamfunn har slått fast at Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem for 50 år siden var ulovlig, og FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning. Ingen stater har i dag plassert ambassaden sin i Jerusalem.