Mann hetset SSB-Meyer – fikk politiet på døren

Tidligere SSB-sjef Christine Meyer, her med de aktuelle meldingene innfelt.
Tidligere SSB-sjef Christine Meyer, her med de aktuelle meldingene innfelt. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

En mann bosatt i Sør-Vest politidistrikt fikk nylig politiet på døren etter å ha hetset tidligere SSB-sjef Christine Meyer på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen fikk politiet på døren etter at han i en Facebook-tråd hadde skrevet flere kommentarer om tidligere SSB-direktør Christine Meyer.

Blant annet sto det:

«Hun er i ferd med å gjøre Norge til et helvete og må derfor brennes på bålet som heks» og «…hun er så stygg at hun burde ha blitt henrettet på stedet.»

Det melder Sør-Vest politidistrikt på sine Facebook-sider.

LES OGSÅ: - Viser at netthets er et økende problem

Ble konfrontert

Mannen ble konfrontert med utsagnene, og ga i starten uttrykk for at offentlige personer/politikere som tjente godt måtte tåle å få såpass kritikk, opplyser ordensmakten.

Han skal videre ha bekreftet overfor politiet at han også har skrevet lignende kommentarer tidligere.

LES OGSÅ:

Menn som hater kvinner

– Et demokratisk problem

Kan være straffbart

Mannen fikk beskjed om at det ikke er lov å skrive hva som helst, og utover i samtalen viste han økt forståelse for at han hadde vært for krass i kritikken og skrevet kommentarer som i ytterste konsekvens er straffbare.

– Alle må ta ansvar for hva de publiserer i sosiale medier. Når du er i ferd med å skrive noe, spør deg selv: Hadde du sagt det samme dersom du hadde møtt personen på gaten? Hvis svaret er nei, bør du kanskje heller ikke skrive det på sosiale medier. Politiet kan ikke banke på døren til alle som ytrer seg, men vi maner til vanlig folkeskikk, skriver politiet i Facebook-posten.

LES OGSÅ: Skrev «spreng bussen» på Facebook – nå må han svare for netthets

Tilsnakk foreløpig

Politiet opplyser imidlertid at mannen ikke fikk noen straffereaksjon i dette tilfellet.

– Vi har foreløpig ikke reagert med noen straffereaksjon. Vi har ulike virkemidler vi kan ta i bruk, alt fra bekymringsmelding til mer inngripende virkemidler som bot og annen straffereaksjon. Her ble førstnevnte valgt, sier politiadvokat Are Nygård Berg i Sør-Vest politidistrikt til NTB.

Hatefulle ytringer

* Det er straffelovens § 185 som omhandler hatefulle ytringer.

* I tillegg har Kripos' nettpatrulje skrevet et innlegg som gir svar på en del spørsmål, blant annet knyttet til hvor grensene for hatefulle ytringer og ytringsfrihet går.

(Artikkelen er først publisert i Roganytt/Dagsavisen)

Personvernpolicy