Meyer hardt ut mot Jensens svar om SSB-bråket

Avgått SSB-sjef Christine Meyer er kritisk til finansminister Siv Jensens (Frp) svar om bråket i byrået.
Avgått SSB-sjef Christine Meyer er kritisk til finansminister Siv Jensens (Frp) svar om bråket i byrået. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen forsvarer sin håndtering av SSB-striden. Men byråets avgåtte sjef Christine Meyer slår hardt tilbake, og Stortinget krever flere svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) er grundig fulgt opp av Finansdepartementet, skriver Jensen i tirsdagens brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Jeg redegjør for de mange advarslene Meyer fikk mot å gjøre endringer som foregriper statistikklovutvalget eller svekker byråets evne til å levere på samfunnsoppdraget, sier Frp-statsråden, som mener det var «nødvendig å gripe inn for å gjenopprette tilliten til SSB».

Men Meyer karakteriserer brevet slik:

– Finansministerens svar til kontroll- og konstitusjonskomiteen gir ikke en korrekt og dekkende fremstilling av saken, sier hun i en uttalelse til NTB.

Bakgrunn: Stortinget krever flere svar fra Jensen om bråket i SSB

Jensens brev ble sendt to timer før komiteens møte tirsdag. Der ble det raskt klart at Stortinget trenger mer tid på å behandle saken. Komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) sier det er bred enighet om å stille statsråden flere spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å sette et nytt møte onsdag klokken 17 for å vurdere hvilke spørsmål vi skal stille, sier han.

Slår tilbake

Meyer peker på at bekymringene fra departementet knyttet til omorganiseringen i SSB har vært av ulik karakter. Hun går punkt for punkt i rette med Jensens svar.

– Svarene fra finansministeren er ufullstendige, fordi de ikke redegjør for hva SSBs ledelse svarte, og hva ledelsen foretok seg for å imøtekomme bekymringene departementet hadde. Svarene redegjør også i svært begrenset grad for den omfattende uformelle styringsdialogen som har vært mellom Finansdepartementet og SSB om omstillingsarbeidet, sier Meyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun trekker fram ett forhold til:

– Finansministeren redegjør heller ikke for at det var et behov i SSB for å omstille forskningsavdelingen for å heve kvaliteten og redusere sårbarheten på SSBs leveranser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strid om mandat

Sentralt for kontrollkomiteen er hvilken kontakt det har vært mellom departementet og SSB-direktøren, og om Jensen har forsøkt å påvirke prosessen i SSB politisk.

I sitt svarbrev går Jensen gjennom sin versjon av konflikten. Statsråden fremholder at departementet gjentatte ganger uttrykte sterk bekymring for omorganiseringen.

Overfor VG slo flere av medlemmene i statistikklovutvalget fast at det ikke lå i det opprinnelige mandatet å vurdere forskningsavdelingen. Men ifølge Jensen er det gjentatte ganger det siste året blitt understreket at også forskningsavdelingen skal vurderes av utvalget.

Hun skriver at utvalget allerede i fjor høst fikk i oppgave å se på forskningsvirksomheten, et nøkkelpunkt i konflikten. I SSB-omorganiseringen skulle 25 forskere flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringen steg

Også på møter i vår og i høst skal både Jensen og andre departementer ha uttrykt uro.

– Min forståelse var at tilliten til SSB som leverandør av analyser og modeller til forvaltningen og til allmennheten syntes alvorlig svekket, heter det i brevet.

– I oktober tok Meyer de planlagte endringene over i en implementeringsfase. Da steg bekymringen. Det var reell grunn til å betvile om SSB kunne levere analyser og modellberegninger til brukerne.

For å skape ro rundt SSB sier Jensen hun blant annet har bedt byrået om å sette omorganiseringen på hold og anmodet SSB-styret om å vurdere virksomhetsprinsippene og kriteriene for innplassering i forskningsavdelingen.

Samleside: Alt om SSB-bråket finner du her