Jan Petersen skal lede gransking om Norges bombing av Libya

Tidligere Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen skal lede et uavhengig utvalg som skal granske Norges deltakelse i Libya-krigen i 2011. Her med en annen tidligere Høyre-leder, Kåre Willoch.
Tidligere Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen skal lede et uavhengig utvalg som skal granske Norges deltakelse i Libya-krigen i 2011. Her med en annen tidligere Høyre-leder, Kåre Willoch. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen skal lede det uavhengige utvalget som skal granske Norges deltakelse i Libya-krigen i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til Petersen er de tre øvrige medlemmene i utvalget Målfrid Braut-Hegghammer, Gjert Lage Dyndal og Christoffer Conrad Eriksen, opplyser regjeringen.

Medlemmer fra Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Forsvaret utgjør utvalgets sekretariat.

Det nylig nedsatte utvalget skal starte arbeidet innen kort tid og levere en rapport innen seks måneder.

Stortingets utenrikskomité vedtok i april en uavhengig gransking av Norges deltakelse i Libya-krigen i 2011. Målet er å trekke lærdom av innsatsen for framtidig norsk innsats i internasjonale operasjoner.

Norge deltok i Libya-aksjonen etter mandat fra FNs sikkerhetsråd, som for første gang viste til prinsippet om «ansvar for å beskytte» sivilbefolkningen i forbindelse med bruk av makt.

Diskusjonen har i ettertid dreid seg om de internasjonale styrkene gikk utover mandatet om å beskytte for å felle diktatoren Muammar Gaddafi.

I 2011 slapp norske F-16-fly 600 bomber over mål i Libya.