Duket for valgthriller– Kan ende med at ingen innrømmer nederlaget på valgnatta

Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg før NRKs partilederdebatt i Bergen.
Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg før NRKs partilederdebatt i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke sikkert vi har et klart resultat når vi våkner tirsdag morgen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter har spådd det jevneste valget på 40 år. Det som for et halvt år siden så ut til å bli en soleklar seier til Jonas Gahr Støre og sosialistisk side, har utviklet seg til å bli thriller mellom de to sidene i norsk politikk.

Mange vil huske Arbeiderpartiets svalestup på meningsmålingene de siste månedene før valget, men Jonas Gahr Støre kan likevel bli landets neste statsminister.

Både Senterpartiet og SV ligger an til å få flere mandater enn de har i dag, ifølge nettstedet Poll og Polls' beregninger av gjennomsnittet av målinger.

Den siste uka foran valget har Høyre hatt et gjennomsnitt på 24,1 prosent på meningsmålingene. Det ville gitt 42 mandater, ned fem fra valget i 2013.

Trond Giske sa til ABC Nyheter i forrige uke at han tror Arbeiderpartiet vil mobilisere.

– Vi veit at Arbeiderpartiet alltid mobiliserer før valg, vi har en enorm evne til å mobilisere. Mange kommer til å bli overrasket på valgdagen, sa Giske som fortsatt trodde på 30 prosent oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Valgforsker om Ap-krise: – Det som skjer, er det verste som kan skje

Resultatet kan trekke ut

– Hvis valgresultatet blir så jevnt som våre målinger har vist den siste helgen, så sier våre eksperter at det kan være vi ikke får noe ordentlig resultat før langt ut på tirsdagen, sier TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, til TV 2.

Det ligger an til at små marginer kan avgjøre regjeringsspørsmålet. At Venstre og KrF kommer over sperregrensa vil være avgjørende for et fortsatt borgerlig flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF, Venstre og MDG ligger på flere målinger rundt sperregrensen, men også Rødt har hatt gode tall på enkelte målinger.

Valgnatten i 2013 kunngjorde Jens Stoltenberg at han ville søke avskjed etter å lagt frem statsbudsjettet i oktober. Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen er det ikke sikkert at Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre vil innrømme nederlaget da de går på talerstolen mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan bli en avklaring, men det kan også bli så jevnt at ingen av partene vil innrømme nederlag. Hvis småpartiene bikker over og under fra time til time under opptellinga, vil det være vanskelig for partilederne å si om det har tapt eller vunnet. Det kan gå langt ut på tirsdagen, sier Todal Jenssen til Dagbladet.

Ifølge en Norstat-målingen for NRK onsdag hadde hele 640.000 velgere ennå ikke bestemt seg – en snau uke før valget. For fire år siden var antall gjerdesittere 475.000 på samme tidspunkt.

VIDEO: Et gjensyn med valgets først partilederduell:

Rekordmange har forhåndsstemt

Til og med fredag 8. september – som var siste sjanse for forhåndsstemming – har det blitt registrert 1.029.014 forhåndsstemmer, ifølge valg.no.

De som har forhåndsstemt, utgjør 27,3 prosent av de stemmeberettigede i Norge. Bare den siste dagen med forhåndsstemming ble det registrert nesten 140.000 stemmer. Forhåndsstemmene vil etter planen bli lagt frem klokka ni mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber mot å bli ferdig med tellingen slik at de er klare til den første prognosen klokken 21. Vi tror det kommer til å gå greit. Over hundre personer har talt siden klokken åtte i morges. Det aller viktigste for oss er at vi leverer et korrekt resultat, sier kommunikasjonssjef for valget i Oslo, Ingvild Åsgård, til VG ved 12.15 tiden mandag.

Les også:

Rekord: Over én million har forhåndsstemt

Dette er partienes viktigste vedtak før valget

Fakta om trender på målingene:

* Gjennomsnittet av siste publiserte målinger fra alle institutter den siste uken gir et knappest mulig flertall med 85 mandater til Ap, SV, Sp, MDG og Rødt, mot 84 mandater til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Beregningen er foretatt av Poll of polls og bygger på åtte målinger publisert i perioden 6.9. til 9.9.

* Aps fallende trend ser ut til å ha stanset opp, og partiet har et ukesnitt på 26,8 prosent. Det er så å si det samme som ukesnittet 1. september, men ned rundt 9 prosentpoeng fra nivået rundt årsskiftet. Ap er inne med 48 mandater, mot 55 i denne perioden.

* Høyres stabile oppslutning vedvarer. Snittet siste uke er på 24,2 prosent. Det ville gitt 42 mandater, ned 5 fra valget i 2013.

* Frps ukesnitt faller fra 15,6 prosent onsdag, til 14,7 lørdag. Nivået i vår var rundt 13,5 prosent. Snittet nå ville gitt 27 mandater, mot 29 i 2013.

* SV har trygget avstanden til sperregrensen gjennom valgkampen, etter et nivå like over 4-tallet de siste ti månedene. Trenden fortsetter. Snittet siste uke er 6,3 prosent. Partiet ligger i øyeblikket an til å få 11 mandater, 4 mer enn for fire år siden.

* Sp ser ut til å falle noe tilbake i løpet av valgkampens innspurt. Partiet klatret raskt fra rundt 7-tallet ved årsskiftet til 12-tallet i april. Siste ukes snitt er 9,8 prosent. Ligger an til 17 mandater. Det er 2 færre enn for en uke siden, men 7 mer enn i 2013.

* KrF har vaket like over og like under 5-tallet i hele denne perioden, og valgkampen har ikke endret mye på det. Snittet siste uke på 4,6 prosent ville gitt 8 mandater, 2 færre enn dagens stortingsgruppe.

* Venstre er nå så vidt over sperregrensen på ukesnittet. Med 4,2 prosent ligger Venstre i øyeblikket an til å få en gruppe på 7, ned 2 fra 2013. Bunn-nivået i vår ble nådd med 3,2 prosent i snitt for hele mai.

* MDG brøt sperregrensen i juni og har økt svakt de siste dagene fra et ukesnitt på 4,1 prosent sist fredag til 4,3 prosent lørdag. Det ville gitt 7 mandater mot dagens ene.

* Rødt har klatret gjennom valgkampen og ligger med 3,5 prosent (opp fra 2-tallet før sommeren) an til å få 2 mandater. Rødt er ikke på Stortinget i dag.