Norge koordinerer FN-mål:Fra kommunesammenslåing i Asker og Per Kristian Foss, til Kirgisistan

FN-MÅL i STORKOMMUNE: Asker-ordfører Lene Conradi med norsk eksempel på samfunnsbygging på FN-møte i Oslo.
FN-MÅL i STORKOMMUNE: Asker-ordfører Lene Conradi med norsk eksempel på samfunnsbygging på FN-møte i Oslo. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har fått i oppdrag av FN å lede arbeidet i vår verdensdel med å sikre ett av FNs 17 mål for bærekraftig utvikling. Startskuddet går i Oslo torsdag og fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er FNs bærekraftsmål 16:

Mål 16. Fremme fredelige og inkluderende samfunn med sikte på bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer

16.1 Oppnå en betydelig reduksjon i alle former for vold og andelen voldsrelaterte dødsfall i hele verden

16.2 Stanse overgrep, utnytting, menneskehandel og alle former for vold mot og tortur av barn

16.3 Fremme rettsstaten nasjonalt og internasjonalt, og sikre lik tilgang til rettsvern for alle

16.4 Innen 2030 oppnå en betydelig reduksjon av ulovlige finans- og våpenstrømmer, gjøre det enklere å spore opp og returnere stjålne eiendeler samt bekjempe alle former for organisert kriminalitet

16.5 Oppnå en betydelig reduksjon i alle former for korrupsjon og bestikkelser

16.6 Utvikle velfungerende, ansvarlige og åpne institusjoner på alle nivåer

16.7 Sikre lydhøre, inkluderende, medbestemmende og representative beslutningsprosesser på alle nivåer

16.8 Utvide og styrke utviklingslandenes deltakelse i institusjoner for global styring

16.9 Innen 2030 sikre juridisk identitet for alle, herunder fødselsregistrering

16.10 Sikre allmenn tilgang til informasjon og beskytte grunnleggende friheter, i samsvar med nasjonal lovgivning og internasjonale avtaler

16.a Styrke relevante nasjonale institusjoner, blant annet gjennom internasjonalt samarbeid, med sikte på å bygge kapasitet på alle nivåer, og særlig i utviklingsland, for å forebygge vold og bekjempe terrorisme og kriminalitet

16.b Fremme og håndheve ikke-diskriminerende lover og politikk for bærekraftig utvikling

Kilde: Norad

Les mer om FNs bærekraftsmål hos Norad

En rekke land inkludert forhenværende Sovjet-stater, Ukraina og Moldova - som ikke er kjent for å ha det rensligste styresettet, er deltakere når Utenriksdepartementet i to dager leder et verksted for å fremme ett viktig av FNs 17 mål for bærekraftig utvikling mot 2030.

Det dreier seg om Mål 16, som under de runde formuleringene om fredelige og inkluderende samfunn, skjuler en rekke krav til samfunnsutvikling som å redusere vold, korrupsjon, kriminalitet og andre vederstyggeligheter.

- Jeg har et blandet budskap. Jeg er veldig entusiastisk på grunn av dette forumet Men i Unesco og andre organer vokser det fram motstand mot Mål 16, sa en av hovedinnlederne torsdag, viseadministrerende direktør Frank la Rue i FN-organisasjonen Unesco.

- Noen sier autoritære regimer er mer effektive. Jeg har også erfart at ytringsfrihet er mer kontroversielt enn man skulle tro, legger la Rue til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For ytringsfrihet utfordrer makta, sa han til forsamlingen - vel vitende om at det var representanter for stater i forsamlingen som passer til en slik beskrivelse.

- De knebler media

- Målet i 16 er åpne samfunn der du kan kommentere og kritisere myndighetene, og ha offentlig tilgang til informasjon. Det omfattere også frihet for media og trygghet for journalister, sier la Rue, som leder avdelingen i Unesco som arbeider med media og kommunikasjonsspørsmål.

- Noen land sier vi ikke trenger internasjonale standarder, eller ønsker vage globale standarder vage, så de får stort spillerom for å tolke. Noen sier ja, journalister skal være trygge, men da må det være "ansvarlige" media, utdyper han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har oppdaget noe nytt: Demokrati er ikke bare en øvelse i rettigheter, men grunnleggende for utvikling, konkluderte Unesco-representanten overfor forumet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å refse et justisdepartement

Forumet, Global Alliance for reporting progress on peaceful, just and inclusive societies (Global allianse for å rapportere framdrift for fredelige, rettferdige og inkluderende samfunn, ble opprettet på FNs generalforsamling i 2016.

FN ga så Argentina og Norge i oppdrag å drive arbeidet fram i hver sin region.

I arrangementet i Oslo la Utenriksdepartementet vekt på å vise til gode eksempler på hvordan samfunn kan utvikles.

Norges Riksrevisor, den forhenværende Høyre-politikeren Per Kristian Foss, fortalte om betydningen av å ha et slikt overordnet organ som kan slå ned på feil hos myndighetene.

- Et riksrevisorembete kan være et verktøy for å forbedre folks liv, framholdt Per Kristian Foss.

- Manglende oppfølging av vedtak kan åpne for tilbakeslag og korrupsjon.

Han nevnte et eksempel som nok fikk mer enn én regjeringsrepresentant i salen til å rynke brynet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten om at en rekke departementer i Norge ikke oppfyller lovens krav til innsyn for offentligheten.

- Få land har så omfattende lovverk for å sikre offentligheten innsyn som Norge, men loven blir ikke alltid oppfylt. Departementet som lagde offentlighetsloven, Justisdepartementet, var verstingen, og det fikk vi fram, fortalte Foss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk kommuneslåing - og Mål 16

Også den norske prosessen med kommunereform ble brukt som demonstrasjon på hvordan inkluderende samfunn kan bygges.

- Hvis du vil endre samfunnet, må du engasjere deg lokalt. Men hva hvis du ikke har en stemme, ytringsfrihet og fred? Målene må gjennomføres lokalt! sa Askers ordfører Lene Conradi til forumet.

Hun fortalte at visjonene for nye Asker kommune, som skal slå seg sammen med nabokommunene Røyken og Hurum, faktisk har bygd inn i seg FNs 17 bærekraftmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg og de andre ordførerene besluttet å gjøre bærekraftmålene til en forpliktelse som vi ville benytte sammenslåingsprosessen som anledning til å gjennomføre, sa hun.

- Vi ser på disse målene som målet for hva slags samfunn vi ønsker å leve i, i en av de raskest voksende regionene i Oslo, sa Conradi, som også representerer kommunenes interesseorganisasjon KS og United Cities and Local Governments.

- FNs bærekraftmål gir oss retningslinjer for utviklingen av vår nye kommune.

Det er mye praktisk arbeid. Vi har opprettet mange prosjekter og tre politiske underkomiteer. Vi må inkludere folk, unge, gamle og sørge for en god kjønnsbalanse, understreker Conradi.

Les mer om FNs bærekraftsmål med eksempler hos Universitetet i New York