Flertall for å beholde EØS-avtalen

Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, avviser muligheten for å vrake EØS-avtalen, selv om 42 prosent av partiets sier ja til å melde seg ut av EØS.
Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, avviser muligheten for å vrake EØS-avtalen, selv om 42 prosent av partiets sier ja til å melde seg ut av EØS. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

23 prosent av befolkningen mener Norge bør melde seg ut av EØS, ifølge en ny måling. EØS-avtalen har likevel støtte fra 53 prosent av de spurte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

24 prosent svarer «vet ikke».

Meningsmålingen er gjort av Sentio for Nationen , og spørsmålet som ble stilt var «Bør Norge melde seg ut av EØS?". Avisen gjør jevnlige EØS-målinger og skriver at andelen som vil beholde EØS har holdt seg stabil over litt tid.

Den har vært helt nede i 46 prosent for noen år siden, men også oppe i over 60 prosent. Brutt ned, er det derimot store forskjeller på de enkelte partiene.

Partiet med de mest EØS-skeptiske velgerne er Rødt, hvor 58 prosent vil melde seg ut, ifølge undersøkelsen. Av de større partiene, er det Frp (42 prosent) og Sp (40 prosent) som har størst andel velgere som sier nei til EØS.

Parlamentarisk leder Harald T. Nesvik i Frp avviser imidlertid muligheten for å vrake EØS og forhandle fram en ny avtale.

Les også: Bakke-Jensen: Norge må være tett på brexit-prosessen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utopisk spørsmål

– Det blir et utopisk spørsmål. Jeg har diskutert dette med folk i EU-systemet selv. De er veldig tydelige. Det er ingen reforhandlingsklausul slik at du automatisk går inn i en frihandelsavtale, sier han.

Kun 4 prosent av Venstre-velgerne, 9 prosent av Høyre-velgerne og 11 prosent av Ap-velgerne mener Norge bør melde seg ut av EØS.

Les også : MDG har blitt EØS-vennlige

NHO forlanger taushet om EØS-kritikk