FN-sjef refser Israels bosetningspolitikk

FNs generalsekretær António Guterres (t.v.) sammen med palestinernes statsminister Rami Hamdallah. Foto: Mohamad Torokman / AP / NTB scanpix
FNs generalsekretær António Guterres (t.v.) sammen med palestinernes statsminister Rami Hamdallah. Foto: Mohamad Torokman / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels bosetninger i palestinske områder er et vesentlig hinder for fred og en tostatsløsning, framholdt FNs generalsekretær da han tirsdag besøkte Ramallah.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-sjef António Guterres kom med kritikken etter å ha møtt den palestinske statsministeren Rami Hamdallah på den israelskokkuperte Vestbredden.

Ifølge Guterres finnes det ikke noe alternativ til en tostatsløsning mellom Israel og Palestina.

– Jeg har sagt flere ganger at det ikke finnes noen plan B til en tostatsløsning, sa Guterres, som er på sitt første besøk i Midtøsten etter at han ble FNs generalsekretær tidligere i år.

Kvelden før sa Netanyahu at han aldri kommer til å avvikle en eneste bosetting på Vestbredden.

– For alltid

– Vi vendte tilbake hit for å bli her for alltid, sa Netanyahu under en seremoni i bosettingen Barkan.

Seremonien markerte at det er 50 år siden Israel okkuperte Vestbredden.

Flere medlemmer av Netanyahus regjering går inn for å annektere hele Vestbredden, noe som vil umuliggjøre en palestinsk stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 700.000 israelere bor nå i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Ifølge statsminister Hamdallah har USAs fredsteam ikke villet svare på hvor USA står når det gjelder bosetningene og tostatsløsningen. Teamet ledes av Jared Kushner, Donald Trumps rådgiver og svigersønn.

Presidenten selv har tidligere sådd tvil om hvorvidt han støtter en tostatsløsning ved å si at han støtter én stat hvis det innebærer fred.

Les også: Kontroversiell anti-terror-turisme i Israel

Israelsk kritikk

Da Guterres innledet sitt besøk i Midtøsten med et møte med Netanyhau mandag, måtte FN-sjefen ta imot flengende kritikk av FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Netanyahu mener blant annet at FN mangler vilje til å konfrontere Iran, som han mener bruker den libanesiske Hizbollah-militsen til å åpne en front mot Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guterres rettet også mandag kritikk mot de israelske bosetningene, men han sa også at palestinske ledere må fordømme det han kalte terrorisme.

FN-sjefen har også måttet tåle kraftig kritikk fra en av lederne i den islamistiske, palestinske Hamas-bevegelsen, som styrer på Gazastripen.

Tirsdag uttalte han at Guterres ikke er velkommen ettersom han mener FN-sjefen er dobbeltmoralsk ved at han står sammen med overgriperen og mot ofrene. Han kritiserer også Guterres for ikke å ta opp palestinske fangers rett til besøk i israelske fengsler.

Guterres er ventet å runde av reisen til Israel og Palestina med et besøk på Gazastripen onsdag.

Les også: Verdens eldste mann døde i Israel