Innsatte barn får mindre utetid fra cellen enn anbefalt: – Bekymringsfullt

Ungdomsenhet øst på Eidsvoll i Akershus ble åpnet i april 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ungdomsenhet øst på Eidsvoll i Akershus ble åpnet i april 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig kan de ansatte oppleve det som meningsløst å gi ungdommen tilbud om lufting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet besøkte Ungdomsenhet øst 7.–8. februar 2017. Datoen for besøket ble ikke oppgitt på forhånd. Ungdomsenhet øst er et høysikkerhetsfengsel med plass til fire innsatte i alderen 15-19 år, og er en av tre underavdelinger av Ullersmo fengsel.

Enheten er ett av to fengsler i Norge for mindreårige innsatte. Det andre fengselet er ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel som ble etablert i 2009.

Ungdomsenhet øst ligger på Eidsvoll i Akershus.

En besøksrapport fra Ungdomsenhet øst, viser at det kan variere om ungdommen får tilbud om daglig lufting.

Det kommer frem i rapporten at ungdommen ble låst inne på cellen sin flere ganger i løpet av en dag. Innlåsningen gjaldt blant annet når de innsatte ikke deltok på lufting eller matlaging.

«Det er tankevekkende at enheten vurderer en slik innlåsing som nødvendig til tross for den gode bemanningen ved enheten», skriver Sivilombudsmannens forebyggingsenhet i rapporten.

Justis- og beredskapsdepartementet: – Vi vil lære av rapporten

– Vi vil studere konklusjonspunktene i rapporten nøye og lære av dem. Det er viktig for å sikre likeverdige soningsforhold for mindreårige innsatte i begge ungdomsenhetene. Vi vil følge prosessen med oppfølging av rapporten nøye, og jeg er trygg på at Kriminalomsorgen vil finne gode løsninger for de forhold som anses som problematiske i rapporten, skriver statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet, Anette Carnarius Elseth (FrP), i en e-post til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forebyggingsenheten skriver i rapporten at «utformingen og møbleringen av celler fremsto som gjennomtenkt og praktisk». Vinduene på cellene har ikke gitter, og fellesområdene er romslige med tilgang til dagslys og utsikt til naturen.

Les også: Bestillingsdrapssiktet 30-åring klager på soningsforholdene

– Bekymringsfullt

Innlåsningsrutinene for helgene ved enheten, mener forebyggingsenheten er bekymringsverdig. Ifølge enhetens rutiner, vil innsatte som er innlåst under matlaging og lufting få i overkant av seks timer utetid fra cellen i løpet av dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dette er mindre enn anbefalinger i internasjonale retningslinjer tilsier og er særlig bekymringsfullt i lys av at dette gjelder ungdom, skriver forebyggingsenheten.

De påpeker at innlåsing under aktiviteter som matlaging og lufting, fremstår som omfattende. Spesielt med tanke på at det gjelder ungdom som ofte vil ha et stort behov for samtaler, aktiviteter og miljøterapeutiske tiltak kontra det å oppholde seg alene på cellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under besøket kom det også frem at ungdommen ofte takket nei til lufting på vinterstid grunnet lave temperaturer. Derfor kunne det enkelte ganger oppleves som meningsløst å gi daglig tilbud om lufting.

En celle ved Ungdomsenhet øst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
En celle ved Ungdomsenhet øst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Selv om det kan oppstå situasjoner hvor ungdommen selv ikke ønsker å delta på lufting, er det alvorlig om de ikke får et daglig tilbud fra enheten».

Les også: Ny rapport: Kvinner og minoriteter diskrimineres i norske fengsler

For dårlig belysning

En av årsakene til at tilbudet kunne variere var at uteområdet hadde for dårlig belysning. Derfor mente fengselet at det ikke var sikkert nok til å gjennomføre lufting om ettermiddagen på vinterstid. Luftetiden i helgene var mellom 17:45 og 18:45.

«Det er et paradoks at fengslet har valgt å legge luftetiden til et tidspunkt hvor det vil være mørkt ute deler av året og hvor lufting i praksis ikke vil være gjennomførbart av sikkerhetsgrunner», heter det i besøksrapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengselet har nå bestilt en kraftig lysmast som er forventet å bidra til å bedre belysningen i luftegården.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det anbefales at de innsatte har anledning til å oppholde seg minst åtte timer utenfor cellen hver dag. Dette gjelder også i helgene.

Les også: Mor dømt til fengsel for mishandling av barna

Stilte ikke til intervju

Justis- og beredskapsdepartementet skriver til ABC Nyheter i en e-post at de dessverre ikke hadde anledning til å stille til intervju i denne saken nå, men svarer gjerne på spørsmål skriftlig.

ABC Nyheter stilte disse spørsmålene over e-post, men spørsmålene ble ikke besvart.

Hva er deres tanker om at ungdommen som ikke deltar på matlaging og lufting i helgene, kun får i overkant av seks timer utetid fra cellen sin i løpet av dagen? Dette er mindre enn anbefalinger i internasjonale retningslinjer, som det står i rapporten. Er dette alvorlig?

Er det hensiktsmessig å låse ungdommen inn på cellen flere ganger i løpet av en dag? Bemanningen ved enheten skal ha vært god.

Burde enheten ha andre luftetider i helgene på vinterstid?

Les også: Disse landene gir homofile fengsel eller dødsstraff