Meny

Kolberg krever forklaring

Skrev brev: Martin Kolberg og de andre medlemmene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité krever Per-Willy Amundsens forklaring på hvordan POD har kunnet velge og vrake slik de har gjort. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Kolberg forventer skriftlig redegjørelse fra justisminister Per-Willy Amundsen tirsdag.

– Kort sagt avdekker avsløringene i VG, om striden rundt lokaliseringen av den nye alarmsentralen i politidistrikt Sør-Øst, to spesielt alvorlige forhold. For det første går det på at Politidirektoratet (POD) prioriterer egne preferanser framfor Stortingets, og tilsynelatende gjør helt som de vil. Og for det andre handler det om hvorvidt Justisdepartementet har kjent til dette – og stilltiende har latt det skje, sier Kolberg (Ap), som er leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Tirsdag sendte komiteen brev til justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), om at de ønsker en forklaring på hva som egentlig har skjedd i denne saken. Svar forventes tilbake førstkommende tirsdag.

Les også: Mange spekulasjoner

Oppgitt: Nils Fredrik Wisløff mener POD kun vil samarbeide når det skjer på deres premisser. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Indikasjoner nok

Buskeruds høyretopper Kristin Ørmen Johnsen, Anders Werp og Trond Helleland krevde 31. mai hastemøte med Amundsen. Også de ville ha svar på hva som hadde skjedd i kulissene, da POD brått valgte å legge politidistriktets nye hovedsete, og alarmsentral for brann og politi, til Tønsberg – og ikke i Drammen, slik de først gikk inn for.

Etter møtet fortalte Werp til VG at Amundsen hadde sagt at han ikke hadde noen indikasjoner på at prosessen hadde vært uryddig.

– Dette er et merkelig utsagn. Indikasjonen er jo at man velger å bryte opp et velfungerende miljø, med unik ekspertise og erfaringer, og som skulle være et forbilde for tilsvarende samlokalisering av nødetatene i andre politidistrikter. At Amundsen sier dette, gjør jo at man spør seg om ikke han også har ønsket seg nytt politihovedsete til Vestfold, sier Kolberg.

Les også : – Har feilet grovt

Politiets kriterier

«– Operasjonssentralen er en av mange ting som velges når man velger hovedsete. Det er mange andre viktige ting i tillegg», uttalte politidirektør Odd Reidar Humlegård i VG 22. mai.

Martin Kolberg mener politidirektøren her avslører at Stortingets vedtak ikke betyr like mye for POD som deres egne preferanser.

– Men det har ikke en politidirektør anledning til å mene. Stortinget har vedtatt at vi vil ha effektiv samlokalisering av nødetatene – slik vi har i Drammen. Dermed burde det også være innlysende at det er galt å legge ned her.

Les også : – Tønsberg er lite aktuelt

Mister kontroll

Kolberg har også bitt seg merke i hva Nils Fredrik Wisløff, administrerende direktør i Vestre Viken helseforetak, sa til Dagsavisen Fremtiden onsdag; om at POD ikke var interesserte i samarbeid, med mindre alt skjedde på deres premisser. Helsetoppen mener bakgrunnen for den vellykkede samlokaliseringen av nødetatene i Drammen, er at brann og helse flyttet til politihuset og godtok alle politiets forutsetninger.

– Dette viser med all tydelighet at det samfunnsmessige aspektet ikke har blitt godt nok ivaretatt fra PODs side. Stortinget kan, i hvert fall i tilfeller som dette, ikke uten videre overlate makten til byråkratiet. Ikke når prosessene skjer på en måte som gjør at vi mister den demokratiske kontrollen, mener Martin Kolberg.

Saken ble først først publisert på Dagsavisen.no

Populært