Le Pen hevder plagiat av tale var kalkulert mediestunt

Høyrepopulisten Marine Le Pen brukte deler av en tale fra Francois Fillon i sin egen 1. mai-tale, uten å kreditere ham. Foto: AP / NTB scanpix
Høyrepopulisten Marine Le Pen brukte deler av en tale fra Francois Fillon i sin egen 1. mai-tale, uten å kreditere ham. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentkandidat Marine Le Pen sier hun brukte deler av en tale fra den konservative presidentkandidaten François Fillon for å få medieomtale før helgens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin 1. mai-tale i Paris-forstaden Villepinte brukte Le Pen tre avsnitt fra en patriotisk tale som Fillon hadde holdt 15. april. Men Nasjonal front-lederen nevnte ikke at hun hadde sitert motstanderens tale.

Kort tid etter fikk hun massiv kritikk og anklager om plagiat i franske medier.

I et intervju med den franske tv-kanalen TF1 sier Le Pen tirsdag at 1. mai-talen var et kalkulert stunt for å få medieoppmerksomhet.

– Hadde vi ikke gjort dette, ville dere ikke snakket om det, sier Le Pen i tv-intervjuet.

Les også: Cazeneuve mener Le Pen-seier vil være slutten for EU

Mediestuntet var ifølge presidentkandidaten også et forsøk på å nå flere av Fillons tilhengere. I en meningsmåling gjort av Opinionway for avisen Les Echos oppgir nesten 30 prosent av de spurte Fillon-tilhengere at de vil gi sin stemme til Le Pen. Mellom 42 og 46 prosent svarer at de vil stemme på Macron.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Le Pens valgkampleder David Rachline sier til den venstreorienterte avisen Liberation at sitatbruken var en bevisst handling og en hyllest til Fillon «fra en kandidat som ønsker å samle folk og vise at hun ikke er sekterisk».

Det var YouTube-kanalen RidiculeTV som først bemerket likhetene mellom Le Pen og Fillons taler. Kanalen publiserte et 97 sekunder langt videoklipp der de to kandidatene sier det samme, ord for ord.

Les også:

Le Pen brukte Fillon-tale i sin egen 1. mai-tale

Macron og Le Pen i tottene på hverandre

Le Pen vil gjøre ny alliert til statsminister