Ivar Braut vigslet til ny biskop i Stavanger

Den nye Stavanger-biskopen, Ivar Braut, vigsles i Stavanger domkirke. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Den nye Stavanger-biskopen, Ivar Braut, vigsles i Stavanger domkirke. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ivar Braut ble søndag vigslet til biskop i Stavanger domkirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Harald var selv til stede ved vigslingen av den nye biskopen i Stavanger bispedømme.

I sin preken leste Braut fra Lukasevangeliet kapittel 11, vers 14 til 28 og gjorde det han har sagt vil være det viktigste for ham: Å peke på Jesus.

– Gullkorset du har fått rundt halsen, skal minne deg om hva som er sentrum i din gjerning: Å formidle det gode budskap om Jesus Kristus til mennesker i vår tid, sa preses Helga Haugland Byfuglien i talen sin til Braut.

Hun viste også til hans egen trosfortelling.

– Du har formidlet at det til tider har vært kupert og trangt, men hvor du ved andres hjelp fikk se at troens rom er større. Og nå er du kommet til et punkt hvor du vil få det store utsynet, som ved Jærens strender, men også erfare de krevende situasjoner der landskapet blir uoversiktlig og vanskelig å manøvrere i. Da vil du få god nytte av din stayerevne til å stå lange distanser, sa Byfuglien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krevende tekst

Søndagens tekst handler om Jesus som drev ut en ond ånd og ble anklaget for å stå i ledtog med Satan.

– Slik er det når kirken fastlegger sine tekster i årevis på forhånd for hver søndag i kirkeåret. Det er en viktig og god øvelse dette å bruke tekstene – også de plagsomme – slik det er satt opp etter nøye overveielse og tradisjon. Men uansett: Det er en Jesustekst, leste Braut.

Ett av prekenens hovedbudskap var at ved Jesus Kristi død og oppstandelse ble alt forandret. Jesus ble fornedret, men det er også den eneste fornedrelsen med mening.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gud har det gående i seg selv, denne fortvilte gråten-i-halsen-kampen, den er full av lidenskap slik den fortelles om hos profetene. Gud blir rispet i huden. Nei, mye mer. Det går rett i hjertet, sa Braut.

Under selve forbønnshandlingen deltok biskoper fra både Norge, Danmark, Sverige og England, i tillegg til domprost Anne-Lise Ådnøy, tilsynsmann for Metodistkirken Svein Jacobsen Veland, leder for Kirkerådet Harald Hegstad, bispedømmerådsleder Lars-Tore Anda og leder av Domkirken menighetsråd Per Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gospel og klaver

Stavanger domkor, Stavanger domkirkes pikekor, Stavanger domkirkes guttekor og Stavanger katedralensemble bidro musikalsk i gudstjenesten.

Etter gudstjenesten var det mottakelse for inviterte gjester i Stavanger Hall. Der ble det holdt taler av bispedømmerådsleder Lars-Tore Anda, Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø, nestleder i Kirkerådet Harald Hegstad og biskop Ivar Braut.

Biskopens kone Turid Bakke Braut og svigerinne Signe Bakke spilte firhendig klaver, mens Stavanger Gospel Company sang på mottakelsen.