Tyrkias EU-minister mener flyktningavtalen med EU bør revurderes

Tyrkia vurderer å si opp avtalen med EU om håndteringen av flyktninger. Det sier utenriksministeren i president Recep Erdogans regjering.
Tyrkia vurderer å si opp avtalen med EU om håndteringen av flyktninger. Det sier utenriksministeren i president Recep Erdogans regjering. Foto: Str / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias EU-minister Omer Celik mener flyktningavtalen med EU bør revurderes. Avtalen har bremset strømmen av flyktninger og migranter til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen mellom EU og Tyrkia

* Det ble i november 2015 enighet om en avtale mellom EU og Tyrkia, som fikk løfter om 3 milliarder euro i støtte mot å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Europa. Avtalen trådte i kraft i fjor.

* Tyrkia skal bruke pengene på de over 2 millioner flyktningene som oppholder seg i landet.

* Avtalen innebærer at mange migranter som tar seg til Hellas fra Tyrkia, skal sendes tilbake til Tyrkia.

* EU-landene og Tyrkia åpnet samtidig et nytt kapittel i de ellers fastkjørte forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap: Kapittel 17 om økonomisk og monetært samarbeid.

* Tyrkia krevde også visumfrihet for egne borgere i EU, noe landet ennå ikke har fått.

* Kuppforsøket i Tyrkia sommeren 2016, og tyrkiske myndigheters jakt på kuppmakere og sympatisører i tiden etter, har igjen kraftig forverret landets forhold til EU. (NTB)

– Tyrkia bør revurdere spørsmålet om grensekryssing som er nedfelt i flyktningavtalen som ble inngått med EU, sier Celik til det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Avtalen har bidratt til å bremse strømmen av migranter og flyktninger fra Tyrkia til Hellas. Celik mener migrantenes sjøreiser til Hellas fortsatt bør forhindres av humanitære årsaker. Men delen av avtalen som gjelder grensekryssinger til lands, bør revurderes, ifølge Celik.

Les også: Nederland advarer sine borgere i Tyrkia

De siste ukene har Tyrkia havnet i diplomatiske krangler med flere EU-land. Årsaken er at tyrkiske ministre er blitt nektet å delta på valgkampmøter for tyrkere bosatt blant annet i Tyskland og Nederland i forkant av en folkeavstemning i Tyrkia i neste måned.