Meny

Hareide: – Lytt til Willoch

POLITIKKEN AVGJØR: KrF vil la politikken avgjøre hvem de vil samarbeide med etter valget. Paritets leder Knut Arild Hareide vil derfor følge Høyres landsmøtet tett denne uka. Foto: FREDRIK BJERKNES / Dagsavisen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide følger nøye med på hva Høyre vedtar i helgen i viktige spørsmål for KrF som barnetrygd, eggdonasjon, pappaperm og kontantstøtte.

I dag starter Høyre sitt landsmøte, og KrF-leder Knut Arild Hareide benytter anledningen til å komme med en advarsel til partiet:

– Lytt til Kåre Willoch og ikke til Tina Bru, sier Hareide til Dagsavisen.

På Høyres landsmøte blir det debatt om flere av KrFs hjertesaker, blant annet barnetrygden.

Programkomiteen til Høyre er delt i spørsmålet. Bru, som er kvinnepolitisk talsperson, er blant dem som mener dagens barnetrygd må erstattes med gratis barnehage og SFO, samt målrette tiltak til lavinntektsfamilier. Høyre-nestor Kåre Willoch på sin side har blitt en tydelig støttespiller for barnetrygden. Han vil ikke fjerne den, men heller øke den for alle.

– Så Høyre bør heller lytte til en 88 år gammel mann enn en 30 år gammel kvinne?

– Ja, akkurat i familiepolitikken synes jeg Høyre heller skal lytte til Willoch.

Hareide mener det viktig å bevare barnetrygden som en universell ordning, og ikke erstatte den med gratis barnehage.

– Jeg lurer på om Høyre vil forlate valgfriheten og si at det er staten som vet best? Det er i så fall et ideologisk skille fra tidligere, sier Hareide.

Les også: Willoch advarer mot behovsprøvd barnetrygd

Eggdonasjon

En annen verdisak som blir en thriller på Høyres landsmøtet er eggdonasjon. Også på dette området er det Bru og et mindretall som går i bresjen for å flytte Høyre i en mer liberal retning, og tillate eggdonasjon.

På Høyres landsmøte i 2013 stemte flertallet for å beholde forbudet mot eggdonasjon med 176 mot 121 stemmer, skriver Aftenposten.

Les også: Høyres programkomité nevner ikke eggdonasjon

Hareide setter pris på at Høyre vil diskutere dette etisk vanskelige spørsmålet, men oppfordrer til å tenke langsiktig:

– Det er kun likestillingsargumentasjonen som blir brukt. Fortsetter en med det, blir det vanskelig å si nei til surrogati på et tidspunkt. Man kan ikke bruke en argumentasjon som gjør at hvis vi åpner en dør, så må vi åpne den neste, mener KrF-lederen.

Han påpeker at også innenfor denne bransjen er det markedskrefter som presser seg fram.

– Spørsmålet er om vi vil ha et samfunn der markedskreftene skal få bestemme også i verdispørsmål som eggdonasjon. Kan vi i neste omgang havne i en situasjon der en kan velge øyenfarge, hårfarge og kjønn på sitt ufødte barn? spør Hareide.

KrF-lederen sier han vil følge nøye med på hva Høyre lander ned på i disse spørsmålene, samt om hvorvidt Høyre går inn for å kutte pappapermisjon og hva de vil med kontantstøtten.

– Hvis Høyre vedtar dette, utfordrer det KrF ønske om å samarbeide med Høyre?

– Det viktigste er ikke hvem vi skal samarbeide med, men om hva. Jeg vil ikke krisemaksimere nå. Vi vet ikke hva Høyre eller Arbeiderpartiets landsmøter vedtar, nå må skal de ta diskusjonen, og så gjør vi opp status etter det, sier Hareide.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Klargjøre på landsmøtet?

Samarbeid mellom de fire borgerlige partiene blir et hett tema på Høyres, og de andre partienes, landsmøter utover våren. Høyre er i den behagelige situasjon at alle de fire borgerlige partiene peker på Erna Solberg (H) som den naturlige statsministerkandidaten for neste periode, og Høyre sier selv at de har døra åpen for alle fire borgerlige partier. Eneste problem: KrF og Venstre vil etter alt å dømme vedta på sine landsmøter at de ikke vil samarbeide med Frp.

Vi får ta det som det kommer, svarte Solberg på en pressekonferanse tidligere i uka om mulig samarbeidskonstellasjon etter valget.

Hareide er tydelig på at Solbergs drøm om en firepartiregjering er en «ikke realistisk samarbeidsmodell».

– Jeg tror det blir naturlig for Erna Solberg å si på et tidspunkt at på borgerlig side er det to regjeringsalternativer: Dagens regjering og en regjering med Venstre, KrF og Høyre. Kanskje bruker hun muligheten på landsmøtet til å si det, sier Hareide.

Les også: Omfavner forslag om omlegging av familiepolitikken

– Mer robust regjering

KrF har pekt på at de aller helst vil ha en blågrønn regjering av KrF, Venstre og Høyre.

– Det er en mer robust regjering. Det er en regjering som vil kunne samarbeide begge veier, og som vil kunne stå sterkere. Jeg tror Solberg må være så ærlig å si at hennes regjering ikke ville overlevd høsten 2016, om det ikke var for samarbeidsavtalen med Venstre og KrF. Det å stille ultimatum som mindretallsregjering er det samme som å si takk og farvel. Det var det Frp som presset Solberg til å gjøre. Så skal hun velge en samarbeidspartner som gjør at hun går en usikker framtid i møte?

Er det ikke flertall for den blågrønne drømmen, vil KrF heller være et opposisjonsparti uten en samarbeidsavtale.

– Vil du garantere overfor dine velgere at KrF ikke vil gi Sylvi Listhaug fire nye år som minister?

– Vi kan bare si hva vi vil og jobbe for det, sier Hareide.

Les også: Borgerlig støtte til kontantstøtte-kutt i Oslo

Forsvarer skroting av barnetrygden

Tina Bru mener det blir interessant å følge diskusjonen om barnetrygd og gratis barnehage på Høyres landsmøte, sett i lys av utredningen likestillingsminister Solveig Horne (Frp) mottok denne uka. Her foreslo utvalgets flertall å behovsprøve barnetrygden, slik at den brukes på de familiene som trenger det mest, samt til gratis barnehage.

– I NOU-en peker et mindretall på det alternativet Hareide ønsker seg: Bare øke barnetrygden. Men det vil redusere barnefattigdommen mindre enn flertallets innstilling, sier Bru.

Deler mål

Derfor mener Bru at forslag hun står for, er verdt å diskutere:

– Vi foreslår ikke direkte å behovsprøve barnetrygden, men erstatte den med gratis barnehage og SFO, samt målrettede tiltak for lavinntektsfamilier. Slike målrettede tiltak kan for eksempel også være kontantytelser, det er ikke utelukket. Men generelt er denne løsningen nærmere det utvalget mener vil redusere barnefattigdommen mest. Det vet jeg er et mål Høyre og KrF deler, derfor mener jeg vi må være åpne for å diskutere dette.

Bru understreker at Høyre også nærmer seg KrF i flere saker.

– Høyres programkomité går nå inn for fedrekvoten. Det er en sak jeg har jobbet veldig hardt for innad i partiet. Vi innstiller også på at vi skal beholde en kontantstøtte, og øke engangsstønaden. Så det er mye i programforslaget som KrF og Høyre står sammen om.

Les også: Flere fattigunger

Likestilling

Når det gjelder eggdonasjon kan Bru forsikre at markedskreftene ikke vil påvirke hvor Høyre lander.

– Dette er et verdispørsmål for Høyre også, og vi har mange delte meninger i partiet. Flere i Høyre deler Hareides syn, og det er for tidlig å spå hvor vi lander. Jeg er likevel uenig i at om vi argumenterer for likestilling av sæd og egg som genmateriale, så åpner det døren for surrogati. Jeg har respekt for Hareides syn, og jeg oppfatter at han har respekt for at det i Høyre er rom for å diskutere spørsmål som eggdonasjon, sier hun.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Les også: EU nekter Norge å kutte barnetrygd

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært