Uvisst hva som skjer med Finnmarkseiendommen etter regionreform

FINNMARKSEIENDOMMEN: Den særegne konstruksjonen Finnmarkseiendommen eier land og vann i Finnmark. Ingen vet hva som skjer hvis de nordnorske fylkene tvangsslåes sammen.
FINNMARKSEIENDOMMEN: Den særegne konstruksjonen Finnmarkseiendommen eier land og vann i Finnmark. Ingen vet hva som skjer hvis de nordnorske fylkene tvangsslåes sammen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallspartiene som vil slå sammen fylkene, har ikke tenkt over hva som skal skje med Finnmarkseiendommen hvis Finnmark slås sammen med Troms og Nordland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er FeFo:

Finnmarkseiendommen Finnmárkkuopmodat (FeFo) er grunneier av 95% av Finnmark fylke. Arealet er omtrent like stort som Danmark.
Finnmarksloven fra 17. juni 2005 gir samer og andre finnmarkinger rettigheter til land og vann i Finnmark fylke.

Alle grunneiendommer og areal som var statlige (Statskog SF) inntil 1. juli 2006 ble overtatt av FeFo. Store deler av kystlinjen på 5.400 km administreres også av FeFo.

Les mer hos FeFo

– Hva som skal skje med Finnmarkseiendommen, har ikke vært tema i forhandlingene om regionreform mellom regjeringspartiene, Venstre og oss.

Det sier KrFs kommunepolitiske talsmann Geir Toskedal til ABC Nyheter.

Ifølge avtalen skal de nordnorske fylkene slås sammen til ett, eller toppen to fylker. De vil da omfatte det særegne, offentlige eiendomsselskapet Finnmarkseiendommen (FeFo).

FeFo er opprettet som følge av finnmarksloven, og skal balansere rettighetene mellom samer og resten av lokalbefolkningen i Finnmark.

– Hva vil skje med finnmarksloven om Finnmark blir historie? spør NRK Finnmark.

Svaret er at det har fylkes-sammenslåerne ikke tenkt på.

KrF veldig opptatt av samene

– Det er selvsagt en sak en må ta stilling til når tiden kommer. Uansett må jo Finnmarkseiendommen ha en særbehandling, forsikrer Toskedal, som innad i KrFs stortingsgruppe har ansvar for Finnmark, et fylke der partiet ikke har stortingsmandat fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi er veldig opptatt av at samene, FeFo og Sametinget får grundig behandling og får delta i prosessen, sier Toskedal, som om få dager skal på rundreise i fylket.

Snart skal også KrFs stortingsgruppe avholde arbeidsseminar i Alta.

– Jeg vil love at jeg vil følge med på dette spørsmålet, forsikrer Toskedal.

Han vil ikke oppfordre kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til å drøfte dette temaet i stortingsproposisjonen statsråden vil fremme før påske om kommune- og fylkesreform.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En oppfordring kan lett føre til at regjeringen kan påberope seg at KrF er med på proposisjonen (regjeringens forslag til vedtak i Stortinget), noe Toskedal ikke ønsker.

Les også: Aardal: – Store fylker kan bli bra for små partier

Ap: – Finnmarksloven er avgjørende

Ap-nestleder Helga Pedersen, som er kommunalpolitisk talskvinne på Stortinget, rister på hodet over at finnmarksloven ikke har blitt vurdert av regjeringspartiene og deres støttespillere for fylkessammenslåing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Finnmarksloven er trukket fram som et viktig argument mot å slå Finnmark sammen med ett eller to andre fylker, i tillegg til de geografiske avstandene, sier Pedersen til ABC Nyheter.

– Finnmarksloven fra 2005 handlet om at finnmarkingene endelig skulle bli herrer i eget hus. En veldig sentral del av kompromisset som det var, var at Sametinget og Fylkeskommunen skulle oppnevne halvparten av styret i FeFo hver, sier hun.

Ifølge Pedersen er det dermed et meget sentralt spørsmål hvordan dette skal løses i tilfelle en sammenslåing av fylker.

– Det har jeg tenkt å be om et svar på fra regjeringa, varsler Pedersen, som har følgende karakteristikk av forslaget til regionreform:

– Det virker grunnleggende useriøst og dårlig gjennomtenkt. Planen deres er nok et eks på at her har man sittet på bakrommet med tegnesakene, og tenkt at man har bedre forutsetninger enn lokalbefolkninga til å organisere landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ap vil stemme mot regionreform

Sjåstad fikk ikke svar

– Bør finnmarksloven utvides til å gjelde en nordnorsk region?

– Det har vi rett og slett ikke vurdert. Vi mener at Finnmark skal bestå som eget fylke, sier Pedersen.

Fylkesordfører Rune Sjåstad (Ap) har ifølge NRK Finnmark tatt opp spørsmålet med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, uten noe konkret svar.

– Bakgrunnen for FeFo var en lang strid. En gammel urett skulle rettes opp, uten å begå en ny urett. Og da vi fikk på plass det brede kompromisset, må man ta det på alvor, sier fylkesordføreren.

Les samarbeidspartienes avtale om kommune- og regionreform.