SV-topper åpner for å bryte handlingsregelen

Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for SV.
Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for SV. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Torgeir Knag Fylkesnes vil foreslå å programfeste at partiet setter klima over handlingsregelen under vårens landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentanten fra Troms sier til Klassekampen at handlingsregelen gjerne må strammes inn, men at han vil skille mellom oljepenger til store investeringer og til drift, slik Frp lenge har foreslått. Blant annet vil han åpne for å bruke penger til kostbare investeringer i hurtigtog til hele landet.

– Vi er nå ved et punkt i historien der vi står overfor både en klimakrise og nedgang i oljevirksomheten. Vi har derfor dobbelt grunn til å øke ambisjonsnivået kraftig og sørge for et skifte.

Les også: Frp foreslår fortsatt å fjerne handlingsregelen

Nylig gjorde imidlertid SV-nestleder Snorre Valen det klart at partiet støtter innstrammingen som regjeringen foreslo torsdag, og avisen får opplyst at det er svært delte meninger om dette internt i partiet.

Forslaget fra Fylkesnes får likevel langt på vei støtte fra enkelte partitopper. Kirsti Bergstø, som er innstilt som ny nestleder, åpner for en "situasjonsbestemt" tilsidesettelse av handlingsregelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Handlingsregelen må ikke være en politisk tvangstrøye. Det er stor forskjell på å bygge landet og å bruke enorme summer på skattelette. Men det viktigste veivalget er evnen og viljen til å omfordele, sier hun til Klassekampen.

Les også:

– Vi må tåle at det kan bli store svinginger i fondet fremover

LO støtter innstramming i handlingsregelen