FN og USA dypt bekymret over Ukraina-kamper

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både FN og USA uttrykker dyp bekymring over oppblussingen av kamper i Øst-Ukraina. De oppfordrer partene til å gå med på umiddelbar våpenhvile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen Avdiivka i Øst-Ukraina er regjeringskontrollert, men omringet av prorussiske separatister. De siste dagene har kampene blusset opp, og ukrainske myndigheter har begynt planlegging for å evakuere tusenvis av innbyggere.

– Medlemmene i Sikkerhetsrådet er dypt bekymret for den farlige forverringen av situasjonen øst i Ukraina og den alvorlige virkningen dette har for den sivile befolkningen. medlemmene fordømmer bruk av våpen langs kontaktlinjen i Donetsk, noe som er i strid med Minsk-avtalen og har ført til dødsfall og skader, også blant sivile, heter det i en uttalelse fra FNs sikkerhetsrådet. Rådet ber partene umiddelbart gå tilbake til å følge våpenhvileavtalen.

Også Trump-administrasjonen i USA er bekymret for oppblussingen av volden i Øst-Ukraina den siste tiden.

– Kampene har ført til flere titall militære ukrainske ofre og ti sivile ofre. I tillegg er 17.000 sivile, blant dem 2.500 barn, uten vann, varme og elektrisitet, sier fungerende talsmann for amerikansk UD, Mark Toner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å avverge en større humanitær krise, tar vi til orde for en umiddelbar, gjennomførbar våpenhvile og full og uhindret tilgang for observatører fra OSSE, legger han til.

Amerikansk UD er fortsatt i en overgangsfase, ettersom president Donald Trumps nominerte utenriksminister Rex Tillerson ennå ikke har blitt godkjent i Senatet.

EU, Tyskland og Europarådet har også uttrykt dyp bekymring over utviklingen. Russiske myndigheter har også gitt uttrykk for bekymring, men mener ukrainske styrker startet kampene.