Meny

Stortinget skal behandle regler om statsborgerskap

Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli flertall på Stortinget for å endre reglene slik at Utlendingsdirektoratet ikke lenger kan frata statsborgerskapet til asylsøkere som har løyet om identiteten.

Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet står bak forslaget, som går ut på at tilbakekallelse av statsborgerskap bare kan skje ved dom, ifølge Klassekampen.

– Regjeringen har med all tydelighet vist at de ikke er opptatt av rettssikkerheten til mennesker med utenlandsk bakgrunn. Da må Stortinget ivareta det, sier Karin Andersen (SV).

Forslaget har støtte fra alle partiene på Stortinget, bortsett fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti. Sistnevnte parti skal behandle saken på et gruppemøte onsdag, og dersom de går inn for å støtte forslaget, får det flertall på Stortinget.

– Det skal ikke lønne seg å jukse seg til rettigheter i Norge, sier leder av kommunalkomiteen, Helge André Njåstad (Frp).

Les også:  Sanner vil ha partnersvar fra Ap

Han sier det er viktig at statsborgerskapet blir fratatt dem som har løyet og fått innvilget borgerstatus på feil grunnlag.

– Forslaget innebærer at alle saker må til domstolen, noe som vil båndlegge store ressurser i utlendingsforvaltningen. Det vil være ufornuftig å legge opp til behandling i domstolene selv i saker hvor det åpenbart er jukset for å få statsborgerskap, sier Njåstad.

Les også:

Sp vil forby nikab i alle offentlige bygg

Sp møkka lei miljøeliten: – Stempler oss som klimaverstinger

Populært