Støre klar hvis Solberg må gå

Ap-leder Jonas Gahr Støre er kritisk til hvordan statsminister Erna Solberg (H) har håndtert høstens budsjettprosess.
Ap-leder Jonas Gahr Støre er kritisk til hvordan statsminister Erna Solberg (H) har håndtert høstens budsjettprosess. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre tror de borgerlige ror i land budsjettet også denne gang, men er klar til å ta over som statsminister dersom regjeringen ryker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vi nå har sett av komplikasjoner, gjør at vi ikke kan utelukke noen utfall. Arbeiderpartiet må jo alltid være beredt til å ta det ansvaret som situasjonen pålegger oss, men jeg vil mene at det er langt fram dit, slik dette Stortinget er sammensatt, sier Støre til NTB.

Han er kritisk til hvordan statsminister Erna Solberg (H) har håndtert høstens budsjettprosess, men tror ikke finansdebatten 5. desember ender i regjeringskrise.

– Jeg legger til grunn at de blir enige også i år, om enn etter enda mer strev og flere fristbrudd enn i de foregående årene, sier han.

Har ambisjoner

Støre legger ikke skjul på at han drømmer om å bli statsminister, men først etter valget neste høst.

– Jeg legger til grunn at et Storting med et avklart borgerlig flertall vil finne sammen om et statsbudsjett også i år. Arbeiderpartiet har ambisjoner om å ta over regjeringsansvar og ønsker å gjøre det etter å ha fått et mandat ved valg, sier han før han fortsetter:

– Hvis vi kommer dit at de fire partiene ikke er i stand til å gi landet et budsjett, da begynner et helt nytt kapittel.

Under en tale til LO Stats kartellkonferanse på Gol onsdag kritiserte Ap-lederen Solberg for å bidra til et budsjettkaos som han mener svekker hennes autoritet.

– Erna Solberg leder regjeringen og må til sjuende og sist ta ansvar for framdriften, gjentar han overfor NTB.

Kritisk

Ap-lederen har også fra Stortingets talerstol vært kritisk til framdriften i budsjettforhandlingene, som han mener vanskeliggjør opposisjonens jobb.

– Vi har ikke oversikt over tallgrunnlaget og får ikke kvalitetssikret hva en eventuell budsjettenighet vil bety, sier han.

Torsdag ble det klart at fristen for en tilleggsinnstilling også ryker, for første gang siden Stortinget innførte en ny budsjettordning i 1998.

– Dette er ikke noe de fire partiene ønsker, men noe som skjer fordi avstanden er så stor. Det har vært forsøkt glattet over ved mange anledninger, men nå kommer det for dagen, sier Støre.

Les også: Regjeringen i krisemøte om budsjett

Forundret

At statsministeren var med å fremme hva regjeringspartner Frp karakteriserer som et ultimatum om bilpakken, forundrer Støre.

– Ultimatum som utgangspunkt for forhandlinger er aldri en god invitasjon til å finne løsninger, sier han.

Støre mener Solberg må ha handlet som hun gjorde fordi samarbeidet med Fremskrittspartiet gjorde det nødvendig.

– Dette er en direkte konsekvens av at Frp er i regjering. Men statsministeren er leder for hele regjeringen og må ta ansvar for et ultimatum som har vist seg svært uklokt, sier han.

Personvernpolicy