Mener Clinton er verdens viktigste feministsymbol

DEMOKRAT: – Denne valgkampen har synliggjort at det er en stor velgergruppe som må lyttes til. De med lav utdannelse og lav inntekt, stort sett, men også noen kvinner. Jeg tror vi vil se fokus på å heve minstelønn og skatteletter for middelklassen, samt å skape jobber i områdene som har blitt hardest rammet av globalisering, sier Lisa Cooper, leder i Democrats Abroad.
DEMOKRAT: – Denne valgkampen har synliggjort at det er en stor velgergruppe som må lyttes til. De med lav utdannelse og lav inntekt, stort sett, men også noen kvinner. Jeg tror vi vil se fokus på å heve minstelønn og skatteletter for middelklassen, samt å skape jobber i områdene som har blitt hardest rammet av globalisering, sier Lisa Cooper, leder i Democrats Abroad. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser på henne som et viktig symbol for alle kvinner. Feminister og blåstrømper. Hun er et bevis på at kvinner vil og kan!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lisa Cooper er fra New York, og er sikker på at Hillary Clinton er neste beboer i Det hvite hus.

Oslo-bosatte Cooper har siden 2008 vært styreleder i Democrats Abroad, er gründer og har ledererfaring fra både næringslivet og den norske stat.

Hun er ikke i tvil om at Clinton har vært viktig for kvinnekampen i USA.

– Som for Obama, så er det mulighetsrom åpne for alle. Vi har sett kvinnelige presidenter og statsministre i andre land. Men å ha det nå også i «verdens mektigste land» vil gi en stemme til kvinnekampen verden rundt, sier Cooper til ABC Nyheter.

Les også: – Hillary Clinton er historisk i et tusenårsperspektiv!

Leder Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda, er enig:

– Clinton er et forbilde for jenter overalt fordi hun viser at ingen roller eller posisjoner er forbeholdt menn, sier Gerhardsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier at hun også ser på 69-åringen som et feministsymbol:

– Ja, hun har stått på for jenters og kvinners rettigheter gjennom hele din politiske karriere, både i USA og internasjonalt. Da jeg var generalsekretær i CARE Norge hadde jeg gleden av å møte henne i Washington på et møte om utdanning for jenter i utviklingsland, sier Gerhardsen, som er statsviter med bakgrunn fra blant annet Utenriksdepartementet og DNB.

Les også: Michelle Obama hyllet Hillary Clinton

Clinton advarer mot Trump med atomvåpen

– Miserabel valgkamp

Merete Lie er også statsviter med banksjefbakgrunn – og ihuga Clinton-tilhenger som i natt er på demokratenes valgvake i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Clinton er både et symbol og forhåpentligvis snart et praktisk bevis på at en hard arbeidende og godt kvalifisert kvinne kan bli presidenten i USA. I kraft av at hun ser ut til å bli verdens første kvinnelige president vil hun bli et av de viktigste feministsymbol verden har sett, sier Lie, nå sjef på Litteraturhuset i Fredrikstad, og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom hun vinner valget viser hun jenter og kvinner i USA og i resten av verden at man kan bli hva man vil, og at ingenting er umulig. Før Hillary Clinton har det ikke vært tenkelig med en kvinnelig president i USA, slik det heller ikke var tenkelig med en farget president før Barack Obama ble valgt.

Lisa Cooper tror Clinton vil ta med seg flere kvinner inn i maktens korridorer:

– Jeg tror man vil se flere kvinnelige ledere i hennes stab, i kabinettet og få flere utnevnelser. Hun vil spille en viktig rolle i «normalisering» av et kvinneperspektiv og kvinneandel. Det muligens viktigste for oss amerikanere akkurat nå, er at hun, med sitt intellekt og evne til å samarbeide på tvers og med kvinnelige evner - for å misbruke uttrykket - vil være den beste til å finne en måte å gjenforene landet etter en miserabel valgkamp, sier Cooper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle tre mener brobyggerrollen blir viktig dersom Clinton får makten:

Les også: Tidenes mest unormale valgkamp er snart over

Obama til velgere: – Verdens skjebne vakler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prioritere dem med lav utdannelse

– Denne valgkampen har synliggjort at det er en stor velgergruppe som må lyttes til. De med lav utdannelse og lav inntekt, stort sett, men også noen kvinner. Jeg tror vi vil se fokus på å heve minstelønn og skatteletter for middelklassen, samt å skape jobber i områdene som har blitt hardest rammet av globalisering. Dette er gamle kjernevelgere til Demokratene, og vi må tale direkte med dem! sier Lisa Cooper.

– USA er et veldig splitter land med enorm økonomisk ulikhet. Hillarys viktigste oppgave er å bygge bro og minske avstanden mellom folk og elite, mener Gerhardsen, mens Lie sier:

– Jeg håper og tror hennes politikk vil favne bredere enn eliten hun selv tilhører. Clinton er opptatt av de sosiale strukturene i samfunnet og å innføre systemer som løfter de svakeste innen utdanning og helse, så jeg håper og tror på en politikk som er bedre for også de svakere grupper. Og hun har den nødvendige erfaringen som skal til for å få gjennomført mye av politikken hun står for.

Les også: Hillary Clinton ble hyllet av Beyoncé

Trump: – Generalene vil ikke ha Clinton